Journalist og seksbarnsmamma Siren Henschien forteller den ærlige historien om hvordan en ung jente mistet seg selv til rus. Les Henschiens innlegg om boken “Hun ville jo ikke dø”, som slippes i Storytel i dag.

Når man blir revet bort fra sitt eget liv
av Siren Henschien
Dette er historien om en jente i nabolaget. Du kjenner kanskje ikke hele navnet, men kjenner henne igjen. Smilet, latteren, den direkte tonen. Som når hun banker på døren for å selge lodd. Eller kommenterer noe på bussen, oppslukt av mobiltelefonen. Så går det uker og måneder uten at du ser henne.
Historien om Ragnhild er fortellingen om en fjortenåring som spilte håndball og passet småsøsken men ble hentet på ungdomsskolen midt under en heldagsprøve. Fortalt gjennom Ragnhilds egne dagbøker. Supplert med beskrivelser fra hennes venner og familie. Etter hvert også med logger fra barnevern og politi. For niendeklassingen ble hentet etter bekymringsmeldinger om yngre søsken. Hun blir plassert på et akuttmottak for ungdom der en av beboerne dyrket cannabis. Hun blir flyttet flere ganger, mistrives på barnevernsinstitusjonene og ruser seg. «Rusen fanget meg. Jeg er redd, og i en beruset tilstand merker jeg ikke det.» Et år etter det hun selv beskriver som å bli «revet bort fra sitt eget liv», blir 15 år gamle Ragnhild funnet død. Obduksjonsrapporten viser overdose.
«Hun ville jo ikke dø» heter boken jeg skrev etter å ha laget dokumentar om hennes liv for TV 2. Nå har jeg lest den inn som lydbok for å nå flere. For Ragnhilds historie er skremmende aktuell. I april i år skriver Dagbladet om Hanne som ble sprøytenarkoman på statlig barnevernsinstitusjon. Hanne, Marie og Karina ble narkomane og prostituerte under barnevernets omsorg, leser jeg i Magasinet. En tidligere ansatt forteller at jentene byttet sex mot dop i rusmiljøet. Avisen gjengir et bilde på Instagram som viser en jente med en sprøyte og kommentaren «fikk de pillene av de ekle mennene og så knulla vi dem!» Unge jenter blir båret på gullstol inn i miljøet, bekrefter en tidligere rusavhengig. «Lettere å få tak i dop enn å bestille pizza,» skriver Ragnhild i dagboken sin. Du trenger ikke kredittkort eller cash for å få tak i dop – det er flotte jenters forbannelse. Ikke bare kan de ha lettere tilgang til eldre og tøffere miljø – men også muligheten til å sminke bort og kamuflere faresignaler.
Tre uker etter at hun slo hjul på stranden på sommerferie med storfamilien, og to dager etter hun planla sin egen konfirmasjon, dør Ragnhild av overdose. Hun blir bare femten år – og blir en av de yngste som dør av narkotika i Norge. «Marie» var 17 og under barnevernets omsorg da hun ble funnet død i en leilighet i oktober 2017. Hanne hadde rukket å fylle 18 da hun ble funnet død. Alle tre jentene hadde narkotiske stoffer i blodet.
«Kanskje det at Ragnhild var så vakker, så ressurssterk ut, var med på å dekke over hvor alvorlige problemene var,» sier jentas bistandsadvokat.
Ser du bak det ytre hvordan det går med jenta i nabolaget?