En utypisk fortelling om graviditet

Lotta_Elstad

I Jeg nekter å tenke skriver Lotta Elstad skarpt om et uønsket svangerskap. – Jeg ville fortelle en annerledes historie om graviditet, sier forfatteren.

Forestill deg at Norge har fått en ny regel du må følge før det er greit å ta en abort. En tredagers regel, hvor du først må snakke med en lege om saken, før du så må rusle hjem å tenke på det i tre dager.

Nettopp slik er virkeligheten i Lotta Elstads roman Jeg nekter å tenke.

Vi møter Hedda, 33 år, som tropper opp på legekontoret for å gjøre en uønsket graviditet til en «kort prosess»:

–  Hun sier til seg selv at hun nekter å tenke, men klarer selvfølgelig ikke det. Og hva oppstår i møte mellom myndighetens ordre om å tenke, og en person som sliter med tvangstanker, og allerede tenker alt for mye? Det ville jeg utforske i denne romanen, sier Elstad.

Rått og kynisk om å være gravid

I Jeg nekter å tenke introduseres vi for en rekke sykt kjipe hendelser. Hedda har blitt dumpet av en intellektuell «kulturmann» (som egentlig ikke er kjæresten hennes, men som sier han ikke vil ligge med henne mer). For å komme seg vekk fra det hele hopper hun på et fly til Syden, men flyet må nødlande i Sarajevo på grunn av en akutt nøtteallergisk passasjer.

Hedda bestemmer seg for å snu. Det blir en strabasiøs ferd gjennom et kriserammet Europa, Game of Thrones-episoder, sveiping på Tinder og en one-night-stand i Berlin som aldri slutter å sende meldinger i CAPS LOCK.

Tilbake i Oslo sitter Hedda igjen med en mer eller mindre tom bankkonto og et uønsket svangerskap. Så hvordan takler hun «saken», som er det Hedda selv beskriver graviditeten som?

– Hun stilles overfor en brutal tidsfrist, og et grunnleggende eksistensielt dilemma. Men historien om Hedda er ikke en offerfortelling. Hun er ikke et klassisk, kvinnelig offer for mannsdominans, og hun er medskyldig i sin egen livssituasjon. Hun kan være utrolig selvrettferdig, og jeg fremstiller også Hedda som ganske kynisk, sier Elstad.

– Slik sett er Jeg nekter å tenke en utypisk fortelling om graviditet. Jeg ønsket ikke å fremstille en uønsket graviditet på en «åpenbar» måte, gjennom at for eksempel Hedda hadde blitt voldtatt, eller at det var snakk om et barn utenfor ekteskap eller lignende dramatiske omstendigheter. Jeg syns snarere det var interessant å sette selve spørsmålet om abort på prøve, og dra det helt ut. For hvordan forholder vi oss til spørsmålet, når man ikke kan vise til noen åpenbare grunner for å ta en abort? Støtter vi Hedda likevel, hele veien?

Tar verden med storm

Jeg nekter å tenke står som en av fjorårets mest kritikerroste bøker, og ble også nominert til Ungdommens Kritikerpris.

Det er også stor internasjonal interesse for Elstads politiske og hardtslående komikk, og Jeg nekter å tenke er nå solgt til forlag i Tyskland og Frankrike.

Anmelder Vilde Imeland i Fædrelandsvennen var en av dem som trillet en sekser på terningen, og skriver: «Lotta Elstads energi, vittighet og presisjon gjør Jeg nekter å tenke til en av årets mest fornøyelige leseropplevelser. (…) innenfor sin komiske sjanger er den rett og slett perfekt: stimulerende, spennende, morsom, skarp – og litt mørk.»

 – Jeg ble litt flau

Fra og med 8.juli kan du høre Lotta Elstads Jeg nekter å tenke i Storytel. Men hvordan syns forfatteren selv det var å lese inn sin egen bok?

–  Det var en selsom opplevelse, og jeg fikk stor respekt for de som jobber med å lese inn lydbøker. Også ble jeg ganske flau over min egen stemme, sier Elstad og ler.

Likevel ser hun frem til at man nå også kan lytte til boka:

– Det er veldig morsomt å høre om andres lesninger av boka, og hvordan det gjerne oppstår helt andre tanker enn de jeg hadde da jeg skrev boka. Nå er ikke boka bare min lenger.

Hør boken her

Ikke registrert i Storytel? Prøv gratis i 14 dager her