Drømmen om det perfekte kupp

Rekyl-1-980x580
Blant skuespillerne i Rekyl er kjente navn som Odin Waage, Silje Torp, Petronella Barker, Inga Ibsdottir Lillaas, Jesper Malm, Duc Mai-The og Kyrre Hellum. Bildet er hentet fra TV3.no

Oslos underverden er arena for krimserien Rekyl, som du kan se på TV3 og Viafree i disse dager. Men hvordan tenker en kriminell? Og hvordan får man til det perfekte kupp? Dette og mer kan du høre om i Rekyl-podkasten som nå ligger i Storytel. Vi har møtt serie- og podkastskaper Arne Berggren, som forteller om sin fasinasjon for de kriminelle og hvordan det var å møte Norges farligste mann.

Hvordan ble idéen om en Rekyl podkast til?

Forfatterne Kristine Berg, Thomas Winje Øijord og jeg merket at vi likte så godt å prate om forbrytelser og kriminalitet, særlig de kriminelle fasinerer oss – de har kanskje et mindset vi kjenner oss igjen i, denne voldsomme optimismen om at man kan slippe unna med noe, at man føler seg litt hevet over lover og regler, man er liksom litt verdensmester selv om man tryner gang på gang. Noen ganger er det kanskje en hårfin balanse mellom kreativitet og kriminalitet. Og så er vi veldig glade i spenningslitteratur, alle tre, så da var liksom podkast en fin unnskyldning for å fortsette praten på dette temaet, vi elsker jo podkaster selv.

Hvordan var det å intervjue “Norges farligste mann”?

Jeg må innrømme at jeg var litt spent, men da jeg pratet med ham på telefon første gangen, senket jeg skuldrene. Trond er en usedvanlig hyggelig fyr, du får tillit til ham med én gang – så dette stemplet han fikk i media en gang i tiden, stemmer jo veldig dårlig med hvordan han er i virkeligheten. Men det er jo klart, han har gjort drøye ting for lenge siden, han har jo forsåvidt vært farlig, sett fra samfunnets side, kanskje, men det som preger ham er jo humoren, glimtet i øyet og en høy grad av selvinnsikt og ydmykhet de fleste av oss kunne trengt litt mer av.

Fikk du noen overraskelser underveis mens du laget Rekyl podkasten?

Ja, det som er rart er jo hvordan mange kriminelle i bunn og grunn er fagfolk som elsker jobben sin og håndverket. Mange av dem blir varme i øynene når de snakker om brekk, biljakter og våpen. Man sitter der og prater med dem og oppdager at man får bittelitte granne lyst på å rappe en bil og kjøre fra purken, liksom. Å sitte der å prate med Trond Henriksen om det perfekte kupp, for eksempel, da kjenner man jo på om man har en ørliten forbryter i magen.

Har du noen høydepunkter du kan røpe fra noen av episodene?

Personlig var det nok Baneheia-saken som berørte meg mest. Den jobben Bjørn Olav Jahr har tatt på seg med å bevise Viggo Kristiansens uskyld, er tung og imponerende, det er nesten ikke til å tro at noen orker å gå inn i noe av det verste og mørkeste i norsk rettshistorie og begynne å påstå at et monster, slik Kristiansen er fremstilt, faktisk kan være uskyldig dømt. Etter å ha satt meg inn i saken gjennom Jahrs bok om Baneheia, er jeg helt overbevist om at Kristiansen aldri fikk en fair rettsssak.

Hvem bør høre Rekyl-podkasten?

Alle som elsker true crime, tv-serier, forbrytelser og spenningslitteratur eller har drømt om å gjøre det perfekte kupp, men greid å la være.

Hør Rekyl-podkasten her

Se Rekyl TV-serien her

Ikke registrert i Storytel? Få 14 dagers gratis prøvetid her!