7 udødelige klassikere

Bokeventyr

Noen bøker blir stående som litterære fyrtårn og forblir aktuelle utover sin egen samtid. Kanskje har du allerede har lest noen av dem, kanskje skulle du ønske du hadde lest dem? Lydbøker er uansett en enkel og fantastisk inngang til vårt litterære arvegods! Dykk ned i det klassiske litterære universet med disse romanene, fra blant annet Jane Austen, Bjørnstjerne Bjørnson og Ernest Hemingway.

Mobydick

  1. Moby Dick, av Herman Melville

Lest av: Jan Grønli

Moby Dick ble først utgitt i 1851 og regnes som et av de betydeligste verk i amerikansk litteratur. Bokens hovedperson, kaptein Ahab, er besatt av å jakte på en hvit kaskelotthval kalt Moby Dick. Kapteinen mangler et bein takket være et tidligere møte med hvalen, og ønsker hevn. Romanen åpner med den velkjente replikken ‘Kall meg Ishmael’. Sjømannen Ishmael er nemlig stemmen som forteller oss historien om jakten på hvalen Moby Dick.

Hør boken

JaneEyre.jpg

2. Jane Eyre, av Charlotte Bronte

Lest av: Juliet Mills

Foreldreløse Jane Eyre har ingen lett start på livet. Hun vokser opp hos sin velstående, men iskalde tante. Vesle Jane blir fullstendig neglisjert og til slutt sendt av gårde på kostskole.

Som ung kvinne og alene i verden må hun skaffe seg arbeid, og begynner som guvernante på det enorme godset Thornfield Hall. Det eies av den gåtefulle Mr. Edward Rochester. Jane trives i sine nye omgivelser, og hjertet hennes banker ekstra for sin arbeidsgiver. Men de dystre gangene i Thornfield bærer på store hemmeligheter. En natt oppdager Jane at det brenner i Rochesters soverom, og at godseierens liv er i fare. Klarer hun å vekke ham i tide? Og hvem står bak brannen?

Hør boken

stolthetogfrodom.jpg

3. Stolthet og fordom, av Jane Austen

Lest av: Unni Jortveit

I denne britiske romanen fra 1800-tallet skildres en av de mest romantiske kjærlighetshistorier i litteraturen, forholdet mellom Elizabeth Bennett og Mr. Darcy. Elizabeth er den eldste og klokeste av fem søstre. Familiens daglige gjøremål består av sang, piano og daglige visitter, og søstrenes mor er svært opptatt av å få døtrene godt gift. Når den bemidlede mr. Bingley flytter til nabogodset Netherfield, og Elizabeth møter hans venn Mr. Darcy, bestemmer hun seg for å mislike ham, til tross for at han er både flott og attraktiv. Denne feilvurderingen kan i sin tåpelighet bare måle seg med Darcys egen arrogante stolthet. De første inntrykkene deres må imidlertid etter hvert vike plassen for ekte følelser.

Hør boken

Synnøvesolbakken.jpg

4. Synnøve Solbakken, av Bjørnstjerne Bjørnson

Lest av: Morten Røhrt

Synnøve Solbakken (1857) regnes som Bjørnsons debut. Denne bondefortellingen er blitt stående som en milepæl i norsk nasjonallitteratur, med et universelt menneskelig innhold. Fortellingen handler om avstanden mellom skygge og solside i tilværelsen, og om Torbjørn Granlien som utfordrer sin skjebne og arbeider seg over til den andre siden. I kjærligheten finnes både drivkraft og frelse. Bjørnstjerne Bjørnson (1832 1910) gjorde seg kjent som en uredd intellektuell og en kompromissløs samfunnsdebattant. Han omtales som en vital og ekspansiv personlighet, noe som gjenspeiles i forfatterskapet. For dette ble han i 1903 hedret med nobelprisen.

Hør boken

Dengamlemannen.jpg

5. Den gamle mannen og havet, av Ernest Hemingway

Lest av: Anderz Eide

Den gamle mannen og havet handler om en gammel fiskers heroiske kamp med å fange en enorm sverdfisk, og senere forsvare sin fangst mot de griske haiene. En saga om fiskeren og havet, en mytisk fortelling om menneskets vilkår. Om mennesket “som kan tilintetgjøres, men ikke beseires”. Fortellingen fremstilles i en enkel og rolig stil, uten et overflødig ord.

Hør boken

annakarenina.jpg

6. Anna Karenina, av Leo Tolstoj

Lest av: Birgitte Victoria Svendsen

«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.» Slik innledes en av litteraturhistoriens store romaner, Anna Karenina. Hovedpersonen, den sosialt respektable og vakre Anna Karenina, bryter sitt ekteskap og forlater til slutt sin sønn for å leve ut sin kjærlighet til den flotte offiseren Alexej Vronskij. Hos Tolstoj fremstår ikke denne kjærligheten som noe varmt og vedvarende. Snarere skildres den som en skjebnesvanger sykdom som plutselig slår ned og rammer menneskets vilje.

Hør boken

Forbrytelseogstraff.jpg

7. Forbrytelse og straff, av Fjodor Dostojevskij

Lest av: Nils Nordberg

Århundret er det nittende, historien er den stadige tidløse, forfatteren er en av våre største, handlingen av det utmattende slaget: Overbevist om sin moralske rett, tar den fattige russiske studenten Raskolnikov livet av sin usympatiske pantelånerske. Fjodor Dostojevski skildrer forbryterens selvrettferdiggjøring før, under og etter udåden. Med kvalmende intensitet får lytteren følge hovedpersonens pskykologiske tilnærmelse til erkjennelsen av forbrytelsen han har begått.

Hør boken

 

Ikke registrert i Storytel? Prøv gratis i 14 dager her!