7 gode ungdomsbøker

Det strømmes film og serier som aldri før. Men i Storytel, som kan beskrives som bøkenes Netflix, kan du høre historier som virkelig kryper inn under huden. Historier som blir med deg videre. Som kan både gi perspektiv, inspirasjon, innsikt og kanskje trøst. Her er våre 7 mest anbefalte lydbøker for ungdom akkurat nå. 

Imorgeneraltmorkt.jpgI morgen er alt mørkt

Forfatter: Sigbjørn Mostue,

Lest på norsk av: Sigbjørn Mostue

En kritikerrost spenningstrilogi som har tatt ungdom med storm. Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner. Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden gjenopprettes i hovedstaden Oslo. Bak en mur som ikke alle slipper gjennom. Rystende
aktuelt.
Forfatter: Victoria Aveyard
Lest på norsk av: Kristine Rui Slettebakken

Dette er sluke-fantasy med X-menvibber. Klassisk kamp mellom overklasse og underklasse – med en fantastisk twist. Samfunnet er delt av fargen på blod – rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. For Mare Barrow, en 17 år gammel rød jente fra Staure, ser det ut til at ingenting kommer til å forandre seg. Mare får en jobb på Slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen. Nå sitter Mare midt i sølvblodsverdenen og hun prøver å bruke sin posisjon til å hjelpe Purpurgarden – som styrer det røde opprøret. Dette spillet om makt er livsfarlig. En serie på tre bøker.

Hør bøkene her

FordijegelskerdegFordi jeg elsker deg

Forfatter: Helen Uri

Lest på norsk av Charlotte Grundt

Snart var området rundt øyet som det alltid hadde vært. Den smale røde stripen på kinnet bleknet og forsvant til slutt helt. Huden på overarmene og håndleddene ble like hvit og glatt som før. Fredrik har verdens største smil. Han er verdensvant, han vet alltid hva han skal si. Alle som treffer ham, blir betatt. Og nå er han blitt kjæresten til Elin. Tenk at det skulle skje! At hun skulle bli som hovedpersonen i en romantisk film. For det er virkelig slik det føles. Helt til tekstmeldingene fra Bjørn begynner å tikke inn. Og helt til det verst tenkelige skjer. Fordi jeg elsker deg er Elins historie. En historie om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik.

Hør boken her

Barsakh.jpgBarsakh

Forfatter: Simon Stranger

Lest på norsk av Simon Stranger

Som tenåringsjenter flest er Emilie opptatt av hvordan hun ser ut. Av klær, kropp og kalorier. Men Emilie går lenger. Hun trener hver dag og spiser så lite som mulig. Hvert måltid er en kamp. Nå er Emilie på ferietur med familien sin på Gran Canaria. Etter en lunsj legger hun ut på en joggetur. Samtidig driver en båt med afrikanske flyktninger med havstrømmene bare noen kilometer unna. Snart skal livene deres møtes.

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Emilie forsøker å hjelpe.

Historien om Emilie og Samuel strekker seg over tre kritikerroste bøker. De er engasjerende og høyst aktuelle.

Hør bøkene her

Monsteretkommer.jpgMonsteret kommer

Forfatter: Patrick Ness

Lest på norsk av Ivar Nørve

Monsteret kom like etter midnatt. De kommer gjerne på den tiden. Men monsteret som kommer, ligner ikke på det som Conor har hatt mareritt om. Han har hatt det samme marerittet hver eneste natt siden moren begynte med behandling for kreft. Det monsteret som kommer sju minutter over tolv, er helt ulikt monsteret i drømmen. Det er gammelt, nesten forhistorisk, og det er rasende vilt. Det forteller at det ønsker seg noe av Conor. Det farligste av alt: sannheten. Den prisbelønte forfatteren Patrick Ness har fullført historien Siobhan Dowd startet på, men ikke fikk tid til å fullføre fordi hun selv ble rammet av kreft og døde. Monsteret kommer er en dypt rørende bok, skrevet av to av ungdomslitteraturens fremste forfattere.

Hør boken her

Såvakkerduer.jpgSå vakker du er

Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn

Lest på norsk av Lars Henrik Aarnes

Det er sommar og alt er annleis. Onkel Simon flyttar inn hjå Henrik og mora. Simon og Henrik har alltid hatt eit nært forhold, men no er Simon sjuk, veldig sjuk. Det er ikkje vanskeleg å sjå kva slags veg det ber, utan at mora seier det rett ut. Henrik fortel Simon at han har kyssa Kjersti, ei jente i klassen, sjølv om han ikkje har det. Han torde ikkje da han hadde sjansen. Snart kjem Kjersti heim frå ferie i Italia, og Henrik lurer på om ho har sakna han. Dette er historia om ein gut som blir til ein ung mann, mens ein annan ung mann visnar bort. Det handlar om å gripe dei sjansane livet gir ein – og om at brått ein dag er det ikkje fleire sjansar å gripe. Brynjulf Jung Tjønn skriv i ein knapp og antydande form, men språket dirrar av kjensler. Vinner av Brageprisen 2013. Nominert til Kulturdepartementets Litteraturpris 2013.

Hør boken her

JuliJuli

Forfatter. Tania Kjeldset

Lest på norsk av Tania Kjeldset

Det er sommer, og Elin er femten. Men noe har skjedd siden i fjor. Siden Sara tok bilde av Mikkel og Therese. Og i hagen til Edmund Dal bor Kato og moren hans. Kato tegner fugler og ansikter. Har et blikk som får Elin til å ligge våken om nettene. Men hva er det egentlig med moren hans? Les om sommeren som ble annerledes. Sommeren da Elin møtte Kato.

“Juli av Tania Kjeldset er kanskje en av de beste bøkene jeg har lest, og jeg klarte ikke legge den fra meg da jeg først startet å lese. Det har mye med måten Kjeldset skriver på å gjøre. Hun forteller ikke alt med en gang, men strør det utover, slik at man vil, og må lese videre.”Andrea Thiis-Evensen (13), Aftenposten, Si ;D

Hør boken her