7 bøker som gir deg VM-stemning

Verdens største fotballfest er i gang! Her er et knippe fantastiske bøker å lytte til mens du venter på neste kamp – eller når du trenger en liten pause fra skjermen.

Ikke registrert i Storytel? Prøv 14 dager gratis her!

Jegerzlatan.jpgJeg er Zlatan

Forfatter: David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimovic

Lest på norsk av: Bjørn Eivind Aasland

Boka om den svenske superstjernen ble både kritikerrost og en bestselger da den kom ut i 2011, og nå kan du endelig høre den med norsk innleser.

Ikke bare har Ibrahimovic i en årrekke vært blant de beste fotballspillerne i verden, hans eksentriske personlighet har også gjort ham til et kultikon. I denne boken letter Zlatan på sløret, og forteller åpenhjertig om alt i fra familieliv og kjendishysteri til pengegalskapen i internasjonal fotball.

Gjennom pennen til journalisten David Lagercrantz blir historien om den fattige gutten som spilte fotball i Malmøs gater – for så å bli en av verdens største stjerner – fortalt svært engasjerende. Du trenger faktisk ikke å være opptatt av verken fotball eller VM for å bli fengslet – men det er selvfølgelig ingen ulempe.

Hør boken her

Stevengerrard.jpgSteven Gerrard – Min historie

Forfatter: Steven Gerrard

Lest på norsk av: Fredrik Schulze-Krogh

«Captain fantastic», som han ble kalt av sine egne supportere da han spilte i rødt, er en av de største legendene fotballklubben Liverpool har sett.

I Min historie forteller han åpent og ærlig om en av tidenes fotballkarrierer og om møter med andre fotballstorheter som Luiz Suarez, Rafael Benitez og John Arne Riise.

I tillegg til triumfene får vi også et usminket innblikk i hvordan Gerrard har taklet de store skuffelsene, som da han skled mot Chelsea i sesongavslutningen i 2014 og Liverpool mistet ligatittelen.

Dette er en bok som nærmest er obligatorisk for alle som er opptatt av engelsk fotball – og som har planer om å følge Southgates tropp gjennom mesterskapet.

Hør boken her

enkamptilClaus Lundekvam – En kamp til

Forfatter: Thomas Karlsen, Claus Lundekvam

Lest  av: Espen Sandvik

Som kaptein i den engelske storklubben Southampton, og med over 411 kamper for klubben, var Claus Lundekvam høyt elsket av sine supportere, både for sin lojalitet og sin ro i avgjørende øyeblikk.

Men tiden etter at han ble tvunget til å legge opp på grunn av skader i 2008 ble en stor nedtur preget av alkohol, narkotika, depresjoner og selvmordsforsøk.

I En kamp til, ført i pennen av Thomas Karlsen, fortelles en brutalt ærlig historie om den beintøffe tiden, og om reisen tilbake til livet igjen etter at det flere ganger var nært å gå helt galt for den norske fotballprofilen.

Hør boken her

FeverpitchFever Pitch – Nick Hornby

Forfatter: Nick Hornby

Lest av: Julian Rhind-Tutt

 Den britiske forfatteren Nick Hornby er trolig mest kjent for bøkene som senere har blitt til kritikerroste filmer, som Gutter er gutter og High Fidelity. Men Hornby er også en svoren Arsenal-supporter.

I Fever Pitch gir han fritt utløp for kjærligheten til fotball, og boken passer vel så godt for dem som ikke helt kan forstå hvordan 22 menn som løper etter en ball kan få godt voksne menn til å gråte av glede og fortvilelse.

Med fotballen som linse, forteller Hornby om da han som barn ble forelsket i sporten, til situasjoner senere i livet, som sin første kjærlighet, forholdet til hans far og jobben som lærer.

Hør boken her

Fotball_denalvorligeleken.jpgFotball – Den alvorlige leken

Forfatter: Richard Herrmann

Lest av: Richard Herrmann

I 25 år leverte pressemannen Richard Herrmann nyhetsreportasjer og kåserier fra London. I boken Fotball – Den alvorlige leken forteller han om fotballens historie på godt og vondt, med alle dets gleder og sorger helt frem til 1990-tallet.

Skrevet med Hermanns særegne stil og med pondusen en bare kan anskaffe seg etter 25 år i fotballens hjemland, er dette en klassiker enhver fotballelsker bør ha i ørene.

Hør boken her

federer.jpgFederer and Me

Forfatter: Will Skidelsky

Lest av: TBC

Om det blir litt mye fotball i monitor i sommer, kan det være deilig å koble av med en bok om en annen sportslegende.

Forfatter William Skidelsky klarte ikke å slutte å tenke på sin store helt Roger Federer.

Resultatet ble en bok der Skidelsky tar opp tennisens gleder og Federers briljans med både humor og snert.

Samtidig handler denne boken om langt mer enn forehand og backhand: Skidelsky reflekterer også over skjønnheten som er å finne i sport, og psykologien bak supporterkulturen.

Federer and Me er en personlig og ærlig berettelse fra en blodfan som svært mange – uansett favorittsport – trolig vil kjenne seg godt igjen i.

Hør boken her

Hvorforstemmerrusserne.jpgHvorfor stemmer russerne på Putin

Skrevet av: Bernhard L. Mohr

Lest av: Egil Birkeland

Denne boken fra 2017 gir deg et dypdykk ned i folkesjelen til årets vertsnasjon i VM, fortalt ved hjelp av menneskene som bor der.

I 2006 flyttet forfatter Bernhard L. Mohr til Russland. Som en enslig nordmann på en russisk arbeidsplass fikk han et unikt innblikk i den spesielle russiske kulturen og tenkemåten.

Ti år etter drar han tilbake for å møte sine gamle kolleger.

Ett spørsmål dukket opp i hodet hans: Hvorfor stemmer russerne på Putin? Forfatteren forteller at den eneste måten å få svar på spørsmålet, var å stille det til det russiske folk.

Hør boken her

Ikke registrert i Storytel? Prøv 14 dager gratis her!