Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

6 lærerike lydbøker for den kunnskapstørste

Hva er vel bedre enn å lære seg noe nytt, reflektere over spennende fakta – eller imponere venner og familie med en fact eller to? Vi har samlet noen informative, ærlige og i enkelte tilfeller litt provoserende faktabøker, om saker og ting du kanskje ikke visste at du lurte på.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Lyttetips 1:
Gudfaren – Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen

av Kjetil Stensvik Østli, Ghulam Abbas
Lest av forfatterene selv

I denne dokumentaren får vi et unikt innblikk i et lukket og myteomspunnet miljø, og ikke minst får vi et nytt og forfriskende syn på frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet.

Journalist og forfatter Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Abbas har fortalt om en fin barndom, møtet med den norske skolen, den økende rasismen, fallet fra skolen, den ville ungdomstiden, om pengejag, tyverier og blind vold, om salg av narkotika, gjengkrig, drapsforsøk og skytingen på Aker Brygge, om rettssaker og årene i fengsel – og ikke minst: Hvordan han kom seg ut av dette miljøet.

Lyttetips 2:
En kort introduksjon til Israel–Palestina-konflikten

Kun i Storytel

av Jørgen Jensehaugen
Lest av Ingar Kristiansen

Konflikten mellom Israel og Palestina har igjen blusset opp. Hva er bakteppe til denne langvarige striden, ofte omtalt som verdens vanskeligste? I denne boken får du en kort introduksjon og lettfattelig fremstilling av de viktigste trekkene i konflikten mellom palestinere og israelere.

Israel-Palestina-konflikten oppstod nemlig i moderne tid, og må forstås i lys av de storpolitiske, regionale og lokale hendelsene som bidro til å sementere motsetningene mellom de to folkegruppene. Forfatteren viser hva som er de sentrale stridsårsakene, hva slags løsninger som har vært diskutert, og hvilke hindringer som ligger i veien for at disse løsningene kan implementeres.

Lyttetips 3:
Quislings koffert – I fotsporene til en forræder

av Trude Lorentzen
Lest av forfatteren selv
kommer 24. oktober

Trude Lorentzen får kjøpt landssvikerens koffert starter dermed en medrivende detektivjakt gjennom tiden. Hvem var mannen som ville være Norges egen nazidiktator? Hvorfor reiste han inn i landssviket?

Med en brun lærkoffert i hånden dro Vidkun Quisling til Ukraina for å redde menneskeliv – og siden til Adolf Hitler i Berlin, inn i forræderiet. Quislings koffert er en uhyggelig aktuell fortelling om å foreta avgjørende valg i historiens veikryss.

Lyttetips 4:
Amerikansk karmageddon – Tanker om mitt fordømte fedreland

av Thomas Seltzer
Lest av forfatteren selv

Boken Amerikansk karmageddon er en personlig beretning fra Seltzer selv. Den gir oss svarte på mange de tingene vi lurer på om om Amerika og folket i vest. Boken er dels en reiseskildring fra USA. Den er i tillegg en analyse av dagens USA, en analyse som både er personlig og subjektiv, men også basert på objektive kjensgjerninger og landets historie. Boken er både morsom, rasende og dønn ærlig.

Lyttetips 5:
De korrekte – Identitetspolitikk, kansellering og presset mot det liberale samfunn

av Frank Rossavik
Lest av Ingar Kristiansen

Identitetspolitikk, kansellering og presset mot det liberale samfunn. Begrepene som har preget samfunnsdebatten de senere årene kan være vanskelig å forstå og forholde seg til. Hva betyr de egentlig? Hvor kommer de fra? Hvilken utvikling varsler de? I denne boken gir Frank Rossavik sine svar. Han er kritisk til aktivismen begrepene betegner. Han frykter for ytringsfriheten og debattkulturen. Samtidig spør Rossavik om aktivistene har rett i noe.

Lyttetips 6:
Havanna taxi – Liv og løgn på det nye Cuba

av Ståle Wig
Lest av Thorbjørn Harr
kommer 14. oktober

«Dra til Cuba,» sier turistene, «før det er for sent.» «Øya forandrer seg,» sier ekspertene. Men da den norske sosialantropologen Ståle Wig flyttet til Havanna og begynte å kjøre taxi, oppdaget han en annen historie.

Havanna Taxi er den sanne fortellingen om tre enkeltmennesker og en drosje, i skyggen av de store hendelsene på Cuba de seneste årene – tilkoblingen til internett, åpningen mot USA og Fidel Castros død. Norjes, Linet og Catalina vil gripe mulighetene som nå oppstår, men snart merker de hvordan deres drømmer og initiativ støter mot gamle, inngrodde strukturer.


Trenger du mer inspirasjon?
Ta en titt på kategorien fakta og dokumentar i appen og velg blant flere lydbøker.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d