Aktuelt Boktips Romaner

6 gode romaner du bør høre

Trenger du en god roman på øret til alle høstens anledninger? Da har du kommet til rett sted! Vi har plukket ut de 6 beste romanene for høsten. Finn din favoritt og lytt mens du tar klesvasken, kjører bil eller når du gjør huset rent 🧽.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Lyttetips 1:
Zulejkha åpner øynene

av Guzel Jakhina
Lest av Eva Dons

Romanen vant «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015, og har siden blitt oversatt til 40 språk.

Zulejkha er en storslagen russisk roman om det røde 1900-tallet – på bredt lerret om livet, døden og kjærligheten – mot bakgrunn av sovjetmyndighetenes hensynsløse behandling av befolkningen under første halvdel av 1900-tallet. Når mannen motsetter seg tvangskollektivisering, blir han skutt på stedet, mens Zulejkha sendes til Sibir. Med det starter en beretning om overlevelse, sult og iskalde vintre, men også en fortelling om frigjøring, fornyelse og menneskelig styrke.

Lyttetips 2:
Og sånn blei det

av Maren Uthaug
Lest av Anderz Eide, Storytel Awards-vinner.

Og sånn blei det er ei barndomserindring om å bli trekt opp med rota. Med sitt sedvanlege skråblikk og glimt i auget fortel Maren Uthaug om familieløyndommar, overtru og forboden kjærleik.

Risten veks opp i Danmark med sin norske far, Knut, og si danske stemor, Grethe. Heime i Noreg sit Ristens samiske mor, Rihtta. Risten får etter kvart namnet Kirsten og gløymer det meste av livet i nord. Grethe og Knut er for opptatt med andre ting til å bry seg med Kirstens kvalar. Etter kvart finn Kirsten trøyst i venskapen ho utviklar til den vietnamesiske guten Niels. Og som vaksen reiser ho tilbake til Noreg for å finne ut meir om kvar ho kjem frå.

Lyttetips 3:
Morgon og kveld

av Jon Fosse, nobelprisvinner 2023
Lest av Jørgen Langhelle

I boken Morgon og kveld skildrer Fosse livets begynnelse og slutt med respekt og varme. Eit barn, som skal heite Johannes og bli fiskar, blir fødd. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr. Mellom dei to ytterpunkta i eit menneskeliv, fødsel og død, spenner denne konsentrert komponerte romanen seg ut i stort format.

Fosse står bak flerekritikerroste bøker. Vi anbefaler også å lytte til romaen Trilogen og romanserien Septologien. Om du ønsker kan du utforske mer av hans forfatterskap her.

Lyttetips 4:
Løpe ulv

av Kerstin Ekman
Lest av Lasse Kolsrud

Løpe ulv er en kritikerrost roman. Ekman gir leseren storslagne naturskildringer, en vakker kjærlighetshistorie og et skarpt blikk på vår tid og hvordan vi behandler naturen rundt oss.

Ulf Norrstig er 70 år, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda.

Lyttetips 5:
De kaller meg ulven


av Zeshan Shakar
Lest av Assad Siddique

De kaller meg ulven er en beretning om å vokse opp med vissheten om at de gode kortene er skjevt fordelt. Hovedpersonens foreldre har hele livet arbeidet hardere enn helsa har tålt. Likevel står så lite igjen etter dem. Det er ingenting å arve bortsett fra minner og noen familiehistorier, fra fars oppvekst i Pakistan, fra mors finnmarksslekt, fra deres felles liv sammen i Oslo. Nå er hjemmet oppløst, og faren vil forlate Norge for å bli gammel i hjemlandet. Tilbake står hovedpersonen med en umettelig sult etter å eie og ha det alle andre har så mye mer av.

Lyttetips 6:
Hekneveven

av Lars Mytting
Lest av forfatteren selv

Hekneveven er en storslått roman om kjærlighet, sorg og mot, og om et Norge inn i en ny tid fra 1903 og frem til 1919. Tjueto år har passert siden sogneprest Kai Schweigaard kom hjem til Butangen med Astrid Heknes nyfødte sønn Jehans på fanget. Kai nages av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og til at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to søstre i Astrids slekt. Kai blir besatt av å finne en eldgammel billedvev som de to lagde, Hekneveven, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger og føre klokkene sammen igjen. Absolutt verdt å lytte til!

Hekneveven er bok nr 2. i romanserien om Hekne. Vi anbefaler å lytte til den første boken søsterklokkene før du lytter til denne.


Trenger du mer inspirasjon?
Ta en titt på kategorien romaner i appen og velg blant flere lydbøker.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d