Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

6 lydbøker om psykisk helse og livsmestring

10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. I den anledning har vi samlet noen gode lydbøker som på ulike måter tar for seg temaet psykisk helse og livsmestring, og som kan egne seg for samtaler, gi innsikt eller gi verktøy og tips til selvhjelp.


Farvel, depresjon – hvordan hjelpe og støtte en som er deprimert

av Kristian Hall
Lest av forfatteren

Hvordan hjelpe en som er deprimert til å få det bedre? Farvel, depresjon er en inspirerende, praktisk og varm bok som gir deg kunnskapen og verktøyene du trenger. Kristian Hall var deprimert i ti år. Den eneste grunnen til at han ikke tok livet sitt, var at han visste hvor stor sorg han ville påføre søsteren og moren sin. Han mente selv at han aldri ville få det bedre, og avslo alle tilbud om hjelp. Men gjennom terapi, egeninnsats og nærstående som aldri ga opp, ble han til slutt helt frisk. Nå har han skrevet en bok for alle som vil hjelpe og støtte ved depresjon.

Frakoblet – De egentlig årsakene til depresjon og de overraskende løsningene

av Johann Hari
Lest av Joakim Gunby

Den prisvinnende engelske journalisten Johann Hari fikk det ikke til å stemme: Han var 39 år, og for hvert år han hadde levd, hadde omfanget av depresjon og angst økt i Storbritannia og i den vestlige verden. Hvorfor?

Han hadde en personlig grunn til å stille dette spørsmålet. Da han var tenåring, hadde han gått til legen med lammende angst og depresjon, og han kunne verken kontrollere det eller forstå det. Noen av løsningene legen foreslo, ga ham noe lindring, men den dype smerten ble han ikke kvitt. Så, som voksen, la han ut på en lang reise verden over for å intervjue ledende eksperter om hva som forårsaker depresjon og angst, og om hva kan løse det.

Han lærte at det er vitenskapelige bevis for ni forskjellige årsaker til depresjon og angst – og at denne kunnskapen gir håp om en løsning.

Psykolog med sovepose

av Johanne S. Refseth
Lest av Kjærsti Odden Skjeldal

Dette er historien om hvordan psykologen kurerte sin egen kjærlighetssorg ved å bli en utesovende friluftselsker med hang til kaffebål og mosegrodde skoger. Vi følger Johanne Refseth fra friluftslivets spede begynnelse i Nordmarka til langturer på Norges vidder, mens hun forteller om psykologien bak det å være menneske. Om hvorfor følelser blir til magesmerter, indre uro, hodepine og konsentrasjonsproblemer. Og om hvordan vi deretter begynner å unngå de indre signalene ved å kritisere oss selv, utsette ting, ikke tørre å være lykkelige eller skrolle oss vekk fra følelsene. Via furubål, soloppganger og nyfisket ørret viser Refseth hvordan du kan bli kvitt fysiske problemer ved å bli kjent med følelsene dine, og hvordan du får bukt med destruktive tankemønster og ødeleggende vaner og blir et helt menneske igjen.

Alene

av Peder Kjøs
Lest av forfatteren

I denne lydboken bruker Peder seg selv, sitt eget liv og møter med andre til å undersøke hva ensomhet er, som velsignelse og forbannelse. Hva gjør det med oss å være ensomme? Og når er det akkurat ensomhet vi trenger? Hvorfor er så mange ensomme i vår tid?

Fristen – Pias bok


av Pia Jakobsen og Simon Flem Devold
Lest av Kim Haugen

Lite har vært skrevet for vanlige mennesker om unge sinnslidende. Dette var bakgrunnen for at ‘Pia’, 23 år og schizofren, tok kontakt med Simon Flem Devold. Hun hadde seks år med behandling bak seg, tre år på institusjon. Hun var, og er fortsatt syk. ‘Pia’ hører stemmer og ser grufulle bilder uavbrutt. På ny og på ny dukker den mest dominerende stemmen, ‘Fristen’, opp med dato for når og hvordan hun skal ta sitt eget liv. Dette skjer samtidig som et bilde dukker opp, ‘Karusellen’, der ‘Pia’ klamrer seg fast og kjemper for å leve. Denne kampen skaper et indre kaos for ‘Pia’, som hun bærer med seg hver dag. Simon og ‘Pia’ møttes til mange og lange samtaler, også sammen med hennes behandlere. Disse samtalene ble grunnlaget for et dokument som var det første i sitt slag. Dette er en sterk og bevegende lydbok. Fristen er ‘Pia’s historie, sett fra hennes standpunkt.

Else går til psykolog

av Else Kåss Furuseth
Lest av Else Kåss Furuseth og Per Gørvell

Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge?


Trenger du mer inspirasjon?

Ta en titt på kategorien psykisk helse og velg blant flere lydbøker om temaet.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d