Boktips Innlesere

Månedens innleser: Bjørn Fougner

Bjørn Fougner la skuespillerkarrieren på hylla for å bli sykepleier, men gjorde et unntak for lydbøkene. Som pensjonist leser han fortsatt inn Nobelpris-vinnere, krimgåter, villmarksklassikere og biografien om Kong Olav. Han er en av våre mest erfarne innlesere.

Tekst og foto av Kristine Kleppo

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Du sluttet som skuespiller for å bli sykepleier. Hvorfor gjorde du det?

– Man må være litt tykkhudet som skuespiller, må tåle å stå i det. Jeg syntes det var mer pes og stress enn hyggelig. Som sykepleier fikk jeg mer trygghet og tyngde. Det tror jeg var veldig riktig for meg.

Hvorfor har du fortsatt å jobbe som innleser?

– Ja, det har jeg gjort parallelt med skuespilleryrket hele tiden. Det var veldig artig, noe helt annet enn å stå på scenen. Jeg er veldig glad i litteratur, og jeg har alltid vært glad i historie. Jeg synes det er fint å sitte alene i studio og trives veldig godt sammen med bøkene.

Kan du nevne ei bok du har trivdes ekstra godt med?

– Ja, Dickens liker jeg veldig godt. Der har jeg gasset meg i karakterene og stemmene, men så må man selvsagt passe seg for å ikke bli et helt radioteater alene.

Mange kjenner stemmen til Bjørn Fougner fra kjente lydbøker som Harde tider.

Du har blitt en viktig stemme for klassiske krimbøker, villmarksbøker og biografier. Flere nobelvinnere har du også lest inn. Tenker du at hver bok trenger sin egen stemme?

– Å lese inn en roman er en helt egen måte å skape liv på. Når det gjelder biografier og villmarksbøker så er det viktig å være saklig uten å bli for monoton. Det prøver jeg å passe på når jeg leser inn Olav.

Fougner har lest inn flere klassikere, som Helge Ingstads Pelsjegerliv.

Du leser inn Tore Rems biografi om Olav V. Har forholdet ditt til den folkekjære kongen endret seg på noen måte etter at du begynte med det?

– Jeg fikk en økende respekt for hvordan han og hans far forholdt seg til tyskerne. At de var så konsekvente, visste jeg ikke. Olav fremstilles ikke som en veldig familiekjær mann. Det er overraskende hvordan det ikke legges skjul på konfliktene i familien, og det er trist å lese hvordan han og faren motarbeidet Ragnhilds forhold til Lorentzen. Jeg er jo så gammel at jeg husker Kong Olav på trikken, og det kommer fram at det var jo ikke hans idé, men et heller genialt PR-påfunn fra medarbeiderne på slottet.


Founger har blant annet lest inn alle Tore Rems bøker om Olav V.

Hvilke kvaliteter verdsetter du selv hos en innleser?

– Det handler om klangen på stemmen, variasjon og tilstedeværelse. Jeg pleide å høre på lydbøker på biltur sammen med kona mi, og det var interessant hvordan vi fant ut at vi verdsatte og reagerte på de samme innleserne.

Det kunne være vi fant en lyd som vi tenkte var riktig, men den måtte kanskje strekkes mer eller virke tyngre eller sprette litt. Det ble sendt mange lydfiler fram og tilbake mellom oss i dette prosjektet. Et utrolig gøy og fint samarbeid med Julie, som for øvrig også er eldste datteren min. 

Hvilke innlesere liker du selv?

– Lasse Lindtner er strålende. Og Kim Haugen er en fantastisk innleser. Klangen på stemmen hans er så fin. Han har ro og nærvær i teksten. I morges gikk jeg inn og hørte på Byens Spor av Lars Saabye Christensen, og jeg blir fanget med en gang når han leser.

-Kan du anbefale ei bok på Storytel?

Det må være Lars Saabye Christensens bøker innlest av Kim Haugen.

Byens spor er en kritikerrost romanserie av forfatter Lars Saabye Christensen.

BIOGRAFI:
Bjørn Fougner er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøyskole og har lang erfaring som innleser av lydbøker. Han har blant annet lest inn bøkene til villmarkingene Helge Ingstad og Hjalmar Dahle, klassisk krim fra Ken Follett og Henri Charriere, klassikere som Charles Dickens, Jens Bjørneboe og Sigrid Undset, samt Tore Rems biografi om Kong Olav V.


Les også intervjuene med de siste månedenes innlesere; Lasse Lindtner er strålende. Og Kim Haugen er en fantastisk innleser.


%d