Aktuelt Boktips

Lydbøker til høstferien!

Vi har funnet frem lydbøkene som underholder de minste, mellomste, unge og voksne i familien – uansett vær 🍂. Med en lydbok på øret kan du gjøre andre ting samtidig som du blir underholdt, og det å lytte sammen gir ekstra glede.

Eventyr for de minste:
Karsten og Petra på tur

av Tor-Åge Bringsværd
Lest av Inger Gundersen
Passer til barn mellom 3–6 år

Bøkene om Karsten og Petra er blant de mest populære barnebøkene 3–6 år. Om vennskap og lek. Karsten og Petra på tur er en koselig lydbok om å være ute i skogen. De har med ryggsekk og sovepose. Mammaen til Petra har med telt, for de skal overnatte. Løveungen og Frøken Kanin er også være med. I skogen er det mye å finne på. De bader, leker gjemsel, griller og leter etter dyrespor. De første bøkene om Karsten og Petra kom i 1992. Det er blitt en hel bokserie om de to barnehagebarna. Mange barn kjenner Karsten og Petra, også på grunn av filmene som er laget om dem og kosedyrene deres.

Perfekt til biltur og når barna skal sove🌙.

Fantasy for de litt eldre:
Musse og Helium – Den siste kampen

av Camilla Brinck
Lest av Guri Schanke
Passer til barn mellom 6–9 år

Musse og Helium er kanskje små, men de er modige som få. Til tross for at de nå er innelåst i en mørk, fuktig kjeller hos duejegerne, så nekter de å gi opp. Når musene finner ut at duejegerne har tenkt å skade katten Sigge dersom de ikke vil hjelpe dem med å finne gullosten, så må de tenke og handle raskt. Gullosten finnes fortsatt et sted der ute. Spørsmålet er: Blir det de gode eller de onde som finner den først?

La eventyret fortsette på øra til barna! 🧀 Musse & Helium er bok nr. 5, så her kan barna lytte til alle bøkene fra 1–5 i Storytel.

Booktok-sensasjon for tenåringen:
Begge dør til slutt

av Jessica Townsend
Lest av Gisken Armand

En av de siste årenes mest populære ungdomsbøker og en booktok-sensasjon!
Adam Silveras spennende fortelling om kjærlighet, vennskap og død engasjerer unge lesere over hele verden. En hjerteskjærende bok som handler om å finne seg selv – akkurat tidsnok. Hva ville du gjort hvis du kun hadde én dag igjen å leve? En høstkveld får Mateo Torrez og Rufus Emeterio en telefon fra den mystiske organisasjonen Deathcast om at de skal dø i løpet av de neste tjuefire timene.

Begge dør til slutt er full av spenning, humor og kjærlighet. Hjertevarm, tris og tankevekkende på samme tid.

Fantasy for tenåringen:
I lysets makt

av Leigh Bardugo
Lest av Kathrine Thorborg Johansen

SHADOW & BONE-serien er en av de mest populære fantasy-seriene de siste årene, og finnes også som TV-serie på Netflix.

Møt Alina Starkov, en motvillig heltinne med en spesiell kraft. Alina Starkov er ingen spesiell, bare en av mange fattige, foreldreløse ungdommer i landet Ravka – et rike som en gang var mektig og velstående, men som nå lider av fattigdom og krig. På en reise angripes Alina og hennes bestevenn Mal, og når hun trues og livet står på spill vekkes en urgammel kraft til live hos Alina, sterk nok til å redde Mal, og kanskje til og med hele det krigsherjede landet. Alina bringes umiddelbart til landets magiske elite, Grisjaen, og en helt ny verden åpenbarer seg for henne.

Lysets makt er bok en av tre, så her kan du for eksempel lytte til hele serien på én uke.

Roman for både unge og voksne:
Hør her’a!

av Gulraiz Sharif
Lest av Nahom Feshatzion

Hør her’a! er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte.

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 ser for seg lange dager på benken utenfor blokka. Norske nordmenn reiser på sommerferie, men utlendinger uten penger, hva gjør de? Denne sommeren skal likevel bli annerledes, for familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel Ji gjør store øyne i Norge og så lurer han på hva det feiler Ali, lillebroren til Mahmoud, han som leker med Elsa-dukker og ikke oppfører seg slik pakistanske gutter skal.

Boken er også blitt til film. Vi anbefaler å lytte til boka først for den beste opplevelsen 🍿.

Underholdningsroman for de voksne:
Det høyeste ønsket


av Nicholas Sparks
Lest av Mai Elise Solberg
Kommer den 4. oktober

Det høyeste ønske er en ny, hjertevarm lydbok av den verdenskjente forfatteren Nicholas Sparks. Maggie er bare 16 år da livet hennes snus på hodet. Hun blir gravid, og foreldrene sender henne til en tante hun knapt kjenner i en bortgjemt småby i North Carolina. Hun savner vennene og familien hjemme intenst, men så treffer hun Bryce, en av de få tenåringene i byen. Bryce viser henne alt som er bra på det vesle stedet, og han lærer henne også å fotografere – en lidenskap som følger henne resten av livet. Nesten tjue år senere driver Maggie et velrenommert galleri i New York og er en anerkjent frilansfotograf. Hver jul pleier hun å reise verden rundt for å ta bilder, men en alvorlig diagnose setter plutselig en stopper for alt.

Krim for de voksne:
Isløsning


av Arne Dahl
Lest av Jan Martin Johnsen
Kommer som lydbok 2. oktober

Isløsning er en velskrevet, fartsfylt, blodig og skrekkelig spennende psykologisk thriller fra den svenske mesteren Arne Dahl. Den femte lydboken i serien om Berger og Blom. Vinter går mot vår og isen brister raskt på fjorden. Sam Berger, Molly Blom og ikke minst Deer, som er deres kontakt i politiet og må lære seg å gå igjen etter angrepet som forandret livet hennes, er overbevist om at det er en sammenheng mellom likene som flyter i land i den svenske skjærgården. Noen kommer til å drepe igjen. Kan Sam, Molly eller Deer hindre det? Eller er sannheten for langt unna deres forestillingsevne?

Gjør deg klar til å lytte denne den 2. oktober 🥶.

Spenning for de voksne:
Kongenes sverd

av Bernard Cornwell
Lest av Ivar Nergaard

Et løfte har bundet Uhtred til kong Alfred. Et løfte har bundet ham til Æthelflaed. Og nå vil et løfte tvinge ham bort fra fedrenes hjem, som han har kjempet så hardt for å få tilbake. For Uhtred har sverget at når kong Edward dør, vil han drepe to menn. Og nå dør Edward. Sammen med en liten gruppe krigere reiser Uhtred sørover og direkte inn i skiftende allianser og kampen om riket, hvor han vil trenge all sin styrke for å overvinne den sterkeste krigeren av dem alle.

Kongens sverd er del 12 i serien om Uhtred og Kong Alfred. Her kan du ‘binge’ hele serien fra 1-12 i Storytel.🎧

Dokumentar for de voksne:
Amerikansk karmageddon

av Bernard Cornwell
Lest av Ivar Nergaard

Amerikansk karmageddon er Thomas Seltzers egen fortelling om livet og røttene hans.

Thomas Seltzer skriver: “Amerika. For meg er det et av de aller største ordene som finnes. Det er helt der oppe med andre gedigne ord som frihet, rettferdighet og håp. Men for meg er det også et ord som betyr andre ting, som familielykke, nærhet og tilhørighet. “

Seltzer viser hvordan og hvorfor landet han elsker over alt på jord har blitt til denne kaotiske slagmarken vi her i Europa ikke forstår. Boken er en personlig beretning om en – for ham – varslet katastrofe, og har en nerve og en tone som både er morsom, rasende, sarkastisk, melankolsk og dønn ærlig. Og ikke minst er den poengtert og lærerik. Det er en bok som vil gi oss svaret på mange av de tingene vi lurer på om dette gåtefulle landet og folket i vest, og som undersøker hvordan og hvorfor den amerikanske drømmen ble til et amerikansk mareritt.

Bli opplyst mens du fikser ting på to-do lista ✅

God høstferie og god lytting!

Trenger du og familien mer inspirasjon?
Ta en titt på TOPP 50 i Storytel og finn deres favoritter.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!
Storytel Family


%d