Aktuelt Boktips Romaner

Storytels store sommerguide: De beste romanene på lydbok i sommer

Enten du bruker sommerdagene til å gå i fullstendig feriemodus, eller bare et litt langsommere tempo, er en lydbok det perfekte følge. Til sommerferien sparer vi ofte de bøkene vi har lengtet etter å høre når hverdagen har stått i veien. Ferielyttingen skal engasjere, underholde og gripe oss, mens timene flyr og hverdagen forsvinner. I sommer kommer en rekke nye gode titler til Storytel som passer perfekt til dette formålet – her er våre beste tips!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Nina Lykke setter lupen over et miljø hvor alt er lov – hvis man bare holder seg til reglene

Vi er ikke her for å ha det morsomt
av Nina Lykke
Lest av Benjamin Helstad
Kommer 15. juni

Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut. Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel.

En vakker, livsbejaende roman om livets små og store spørsmål, og om å våge å tro på lykken

Å vanne blomster om kvelden
av Valérie Perrin
Lest av Hanna Børseth Rønningen
Kommer 22. juni

Violette er en elegant kvinne i sin beste alder, som av uvisse grunner har bosatt seg på landet der hun lever et stille liv som gravlundsvokter i en liten by i Bourgogne. En dag banker en mann på døren, med seg har han sin mors aske og et helt spesielt ønske.

Hvordan ble mennesket den arten som endret alt?

Drømmen om et tre
av Maja Lunde
Lest av Anne Ryg og Johannes Blåsternes

Longyearbyen 2110: Tommy vokser opp i Svalbars brutale landskap, med to brødre og en farmor som vokter hvelvet med hele verdens frølager.

Fjerde og siste lydbok i Klimakvartetten.

Brageprisvinner i 2022

Kniven i ilden
av Ingeborg Arvola
Lest av Maria Bock
Kommer 26. juni

En fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.

En roman om frykten for de andres blikk og lengselen etter å bli sett, og om det risikable i å slippe et annet menneske innpå seg

Jeg er egentlig ikke sånn
av Marie Aubert
Lest av Nils Ole Oftebro, Jan Martin Johnsen, Henriette Steenstrup og Mathilde Storm

Linnea sykler hvileløst omkring etter en avvisning hun ikke kan håndtere. Hanne har gått så mye ned i vekt at folk i hjembyen nesten ikke kjenner henne igjen. Bård, Linneas far, har hele livet vært fast bestemt på å være en bedre mann enn faren sin, mens bestefar Nils alltid bare har villet det beste. Og likevel ser det ikke ut til å bli godt nok.

Når by møter land

Etterklang
av Helga Flatland
Lest av Pål Christian Eggen og Seda Witt

Etter å ha mistet jobben på grunn av et forhold til en av sine atten år gamle elever, flytter lærervikaren Mathilde ut av byen og leier seg et hus i Telemark.

Lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppleve løgn og å velge å leve sant

Femten år. Den revolusjonære våren
av Vigdis Hjorth
Lest av forfatteren
Kommer 18. juni

Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet, men roen brytes den sommeren hun oppdager en bunke brev som moren har skrevet til mormor. Familielivet som beskrives i dem er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn.

Noe er i bevegelse i verden, det er som om den er hjemsøkt – men av hva, og hvorfor?

Det tredje riket
av Karl Ove Knausgård
Lest av Charlotte Grundt, Axel Aubert, Kristin Grue, Jan Martin Johnsen, Anna Bache-Wiig, Lasse Kolsrud, Lars Berge, Gaute Boris Skjegstad og Øystein Røger

Fortellingen settes i gang av en ny stjernes plutselige tilsynekomst på himmelen. Under denne stjernen lever menneskene sine liv som før mens verden rundt dem langsomt forandrer seg. Det handler om det vi ikke forstår, det store dramaet sett gjennom det lille livets linse, og om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri.

Det tredje riket er en del av romanserien Morgenstjernen.

En brutal, underholdende og klok perle av en fortelling

De uverdige
av Roy Jacobsen
Lest av Lasse Kolsrud
Kommer 30. juni

En brutal, øm og underholdende skildring av en gjeng østkantungdom under okkupasjonsårene i Oslo.

Ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort

Gjestene
av Agnes Ravatn
Lest av Sara Fellman
Kommer 17. juni

Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av.

Erlend Loe i storform leser sin lille perle av en bok

Giæver og Iunker
av Erlen Loe
Lest av forfatteren
Kommer 10. juli

Gamle Giæver bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst om den åtte hundre år gamle konflikten med Iunkerfamilien på nabogården. Giæver har ikke lyst til å forlate dette livet uten at skikker og sedvaner, kunnskap, livsvisdom og hatet mot Iunkerne føres videre av neste generasjon.

Første del i en selvbiografisk trilogi om å vokse opp under apartheid i Sør-Afrika

Barndom
av J.M. Coetzee
Lest av Pål Christian Eggen og Seda Witt

Coetzee går tett innpå sin egen oppvekst i Sør-Afrika, i en filleby i apartheid-land, der mor, far og to brødre bor i et nytt og alminnelig hus. Han (hovedpersonen omtales bare som han) er en skarp observatør, men en dårlig fortolker av det han ser. Foreldrenes fordommer, som er de hvite menneskenes allment utbredde fordommer, blir hans egne.

Barndom er første lydbok i Coetzees selvbiografiske trilogi.

En sterk, brutal og dypt rørende avslutning på historien om hockeybyen og folkene der

Vinnerne
av Fredrik Backman
Lest av Kim Haugen
Kommer 7. juli

Tredje lydbok i Fredrik Backmans hyllede trilogi om hockeybyen Bjørnstad, som nådde New York Times bestselgerliste, og ble en suksess som TV-serie på HBO.

Se alle lydbøkene i serien her.

manns fall

Familieverdier
av Jens M. Johansson
Lest av Kai Remlov

Storm Sandberg skal miste alt. Han er begjært konkurs, er far til to woke 17-åringer, er gift med en fremadstormende gallerist som han frykter er på vei til å forlate ham, og i tillegg har han kanskje verdens verste foreldre. For å redde alt bestemmer han seg for å sette opp den greske tragedien Medea som musikal på Folketeateret. Med et glimt i øyet.

En gave til alle som noen gang har latt seg begeistre av Lars Saabye Christensens verden

Pikkoloens bagasje
av Lars Saabye Christensen
Lest av Kim Haugen

I tre forskjellige univers møter vi kjente og kjære teamer og artefakter fra det saabyeske repertoar, i fortellinger preget av en forfatter med stor selvtillit og trygghet i sitt stoff, som tør å gå utenfor romanen så vel som novellens rammer — uten at han gir slipp på fortellingens glede og kraft.

En gripende oppvekstskildring, en fortelling om maskulinitetens grenser og om farene ved å elske noen for høyt

Unge Mungo
av Douglas Stuart
Lest av Odin Waage
Kommer 26. juli

Mungo og James burde ikke være venner, og langt mindre kjærester. I et hypermaskulint og voldsherjet Glasgow der protestanter og katolikker holder seg på hver sin kant, er de to tenåringenes følelser for hverandre uakseptable. Drømmen om å komme seg vekk krasjer hele tiden med angsten for å bli oppdaget.


Flere sommerlyttetips? Se også: 9 eventyrlige lydboktips til barna i sommer, De beste krim- og spenningsbøkene på lydbok i sommer og Disse lydbøkene kan du strømme eksklusivt med Storytel i sommer.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: