Aktuelt Boktips Innlesere

Månedens innleser: Per Andreas Tønder

Selv om han er sakligheten og vitenskapens mann i lydbokstudio, så har Per Andreas Tønder en ganske annerledes fortid. Han har stått på scener over hele verden som operasanger.

Foto: Jan Erik Fillan

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


De fleste lydbokinnlesere har bakgrunn som skuespillere, men du er operasanger. Hvordan begynte du å lese inn lydbøker?

– Jo, det er så kjedelig som at jeg kjente en som jobbet med produksjon. Han spurte om jeg hadde lyst til å prøve å lese inn lydbøker og det takket jeg ja til. Som sanger og frilanser er det smart fordi det er en del hull i timeplanen mellom produksjonene. Da er det utrolig ålreit å ha en slik jobb å gå til. Jeg begynte jeg å like det også. Å lese inn bøker er veldig givende arbeid.

Mange kjenner Per Andreas Tønders stemme fra populærvitenskapelige innlesninger, som for eksempel Yuval Noah Hararis Sapiens.

Er det evner og egenskaper du har tatt med deg fra opera-scenen og inn i lydbokstudio?

­– Det jeg har lest inn er stort sett populærvitenskap. Det er sjelden jeg får lov til å bruke den samme energien på scenen. Men både sangen og lydbok-innlesningen handler om at man skal fremstå som troverdig uten å sette seg selv foran teksten. Det er det vanskeligste som lydbok innleser. Man kan bli høy på sin egen fortellerstemme, og det kan stå i veien for teksten. Det jobber jeg med hele tiden og er noe jeg aldri kommer til å bli ferdig med.

Hvordan jobber du med det?

– Det er tankevirksomhet. Du må nullstille deg mens du leser så du ikke kommer inn i en tralt. Hvis du blir sløv og tenker på andre ting, da må du ta deg en pause.

Det å lese inn Boken om mennesket gjorde inntrykk på Tønder.

Du har blant annet lest inn både Adam Rutherfords Boken om mennesket og Yuval Noah Hararis Sapiens. Føler du deg som en ekspert på mennesker nå?

– Nei, har jeg ikke blitt. Men jeg har kanskje blitt litt mer ekspert på meg selv og det er ikke så verst det heller.

Kan du nevne en bok som gjorde spesielt inntrykk?

Boken om mennesket av Adam Rutherford. Harari gjorde også et helt spesielt inntrykk, men Rutherford fikk meg til å tenke. Vi er jo så satt fast i samfunnet vårt og synsvidden vår også kommer det noen som på en veldig enkel måte klargjør en del ting om hva det betyr å være menneske. Den type bøker har det vært veldig gøy å lese. Men så finnes det bøker som har påvirket meg på et mer personlig plan, for eksempel som far når jeg leste Gaute Brochmanns De digitale prøvekaninene eller 2070 av Bjørn H. Samset om klimaendringene.

Det å lese inn De digitale prøvekaninene, om barn og skjerm, gjorde inntrykk på Per Andreas Tønder som far.

Stemmen din i studio kan beskrives som nøktern og troverdig. Lydbokstemmen din er ganske langt fra det som vanligvis forbindes med operaens dramatiske og melodiøse uttrykk. Hvordan kan det ha seg at du er så god til begge deler?

– Som operasanger måtte jeg skru på en helt annen del av seg selv. Jeg tror kanskje at lydbøkene er en mer stilisert versjon av meg selv, mens rollene kunne være veldig langt fra min type. Det var jo det som var morsomt.

Så du føler deg mer som deg selv når du leser inn bøker?

­– Ja, fordi jeg leser inn så mye gjennomtenkte alvorlige ting.

Også innlesingen av Bjørn H. Samsets 2070 gjorde inntrykk på Tønder på er personlig plan.

Hva slags egenskaper hos en innleser verdsetter du selv høyest?

– Det at man ikke setter seg foran teksten er det absolutt viktigste. Det er en felle.  Man skal ikke gå i den fella.

Hva slags bøker liker du selv å lese?

– Det er nok noveller og dikt. Olav H. Hauge, Rolf Jacobsen og Jan Erik Vold. Franske og engelske diktere. Også er det utrolig mange bra utenlandske forfattere.

Kan du anbefale en bok i Storytel?

– Adam Rutherford Boken om mennesket er en veldig kul bok.

BIOGRAFI:
Per Andreas Tønder er utdannet operasanger og har opptrådt på scener over hele verden. På Storytel er han best kjent for sine saklige innlesninger av fakta- og dokumentarbøker. Tønder har lest in både Adam Rutherfords Boken om mennesket og Yuval Noah Hararis Sapiens. Han har også lest inn en hel del historiske bøker, samfunnsaktuelle sakprosabøker, biografier og bøker om selvutvikling av hjernen.

Skrevet av Kristine Kleppo


Les også intervjuene med de siste månedenes innlesere; Håvard BakkeLasse LindtnerNils NordbergKirsti GrundvigDuc Mai-TheBodil Vidnes-KopperudKristine Rui Slettebakken og Nina Woxholtt.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: