Aktuelt Boktips Innlesere

Månedens innleser Håvard Bakke: Blir fortsatt rørt av Lena og Pelle

­– Dette er litt kleint kanskje, men jeg hadde en opplevelse der jeg blei beveget av den scenen der Lena kommer på besøk til Pelle. Jeg har vært der og spilt det inn, og det er fint ass! sier Håvard Bakke. Her forteller han om hvordan det var å lese inn hele Pelle og Proffen-serien på lydbok, og om å få lese inn selvbiografien til en av sine største musikalske forbilder, Bruce Springsteen.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Du har lest inn lydbøker i mange år. Hva slags rolle har lydbok-jobbene hatt i livet ditt?

For meg så har det gitt meg stabilitet og fleksibilitet. Spesielt det å kunne lese inn en bok hjemmefra og å kunne kombinere det med kveldsforestillinger og stille perioder.

Du er skuespiller, musiker, innleser og en erfaren stemmeskuespiller i animasjonsfilmer. Hvordan tror du det har seg at stemmen din har blitt et så viktig instrument for karrieren din?

Det er et godt spørsmål. Jeg begynte da jeg var 15 og 16 år gammel, og så har det handlet om å ta de sjansene som dukker opp og lære av dem. Det har gått seg til underveis. Jeg spiller i band, konserter og musikaler, og har vært heldig med at det har vært en arena hvor jeg har kunnet jobbe. Når det gjelder dubbing og voiceover, så tok jeg det imot med åpne armer fordi jeg blei pappa så tidlig. Jeg fikk barn som 21-åring, og jobbene som voice-over gjorde at jeg ikke trengte å være borte hele tida. Det var en form for dagstidsjobbing som holdt hjula i gang. Det er ikke alltid at du føler at du blomstrer som skuespiller, men for meg handler det om en balanse i livet. Sånn har jeg alltid jobba. Det er pengejobbene og hjertejobbene.

Bakke har lest inn mye krim, blant annet Den tause pasienten.

Og hva med å lese inn bøker, er det pengejobb eller hjertejobb?

Det kommer helt an på boka. Det er en fryd når det er godt skrevet og engasjerende, også er det fryktelig tungt når det er det motsatte, synes jeg. Jeg har akkurat lest inn biografien til Bono og det var fantastisk.

Har du noen gang opplevd å miste stemmen? Hvordan var det?

Jeg hadde min første opplevelse med det i fjor. Jeg har alltid vært stolt av at stemmen min tåler mye juling. Jeg var på bandturne og plutselig kunne jeg ikke snakke. Det var helt forferdelig. Du vet jo at du skal på scenen i kveld uansett. Så vi gikk på, og jeg kjente fra første strofa at dette går, stemmen min virker igjen. Da sank skuldrene til alle i bandet mange hakk. Bank i bordet, måtte det ikke skje oftere.

Mange kjenner deg som Pelle i Pelle og Proffen-filmene, basert på ungdomsromanene til Ingvar Ambjørnsen. Du har også lest inn alle sammen på lydbok. Hvordan var det å vende tilbake til det universet?

Det synes jeg var en udelt hyggelig opplevelse. Det ga mening på en eller annen måte. Pelle Pettersen er fortellerstemmen i boka og jeg er stemmen til Pelle Pettersen.

I tillegg til å spille hovedrollen i filmene, har Håvard Bakke lest inn alle de ti lydbøkene i Ingvar Ambjørnsens serie om Pelle og Proffen.

Døden på Oslo S settes opp som musikal på Nationaltheatret. Har du vært noe involvert i det?

Jeg har ikke hatt noe med Nationaltheatret å gjøre. De må få lov til å gjøre greia si sjæl. Men jeg har koblet manusforfatter Axel Helstenius, som er den samme som skrev manuset til filmen, sammen med komponist Frank Hammersland, og det er jeg faktisk veldig stolt av. Jeg skal på premieren og det gleder jeg meg til som en liten unge. Det kommer til å bli meget spesielt for å si det mildt. Ellers kommer faktisk Proffen på middag hos meg i kveld så vi er jo venner ennå. Vi er liksom brødre. Vi har en felles opplevelse og erfaring som vi bare kan dele med hverandre. Mye av grunnen til at vi har et så godt forhold til den tiden og de filmene tror jeg er at vi var to om det. Den rollen vi fikk i folks bevissthet gjennom de filmene var jo mye å ta inn når du var 15, 16, 17 og 18 år gamle.

Når du leste, fikk du da et annet blikk på Pelle og bøkene enn det du hadde da du selv var tenåring?

Nei, han kjenner jeg godt, altså. Men, det er jo besynderlig å gjenoppleve i voksen alder hvor jævlig gode de bøkene er. Ingvar skriver helt utrolig bra om unge gutters indre liv, og det er tidløst. Dette er litt kleint kanskje, men jeg hadde en opplevelse mens jeg leste inn hvor jeg ble beveget av den scenen der Lena kommer på besøk til Pelle. Jeg har vært der og spilt det inn, og det er fint, ass!

Dette er jo en rolle som har fulgt deg, gjennom hele karrieren din, selv om du var et barn da du tolket den. Tvilte du noen gang på om du ville ta den innlesnings-jobben?

Nei. Jeg tenker at hvis du er så heldig å være med på noe som folk får et så sterkt forhold til som de fikk til Pelle og Proffen-filmene, så skal du være takknemlig. Vi var med på noe unikt. Jeg mener at jeg har gjort bedre arbeid siden jeg var 18, det er ingen tvil om det, men folks sterke forhold til den karakteren er bare fint. Jeg har hatt fantastiske opplevelser og en karriere siden. Alternativet til å bli husket er å bli glemt. Så enkelt er det.

Håvard Bakke har et sterkt forhold til Bruce Springsteen, og har også lest inn selvbiografien hans Born to run.

Du har lest inn selvbiografien til Bruce Springsteen, en musiker du også har tolket som musiker. Hvordan var det å gestalte hans fortellerstemme?

­Ja, da er vi også over i kategorien stas. Da blir man veldig gira på å gjøre ting ordentlig. Bruce Springsteen kjenner jeg godt. Han har jeg studert, og jeg greide til og med å luke ut noen feil i oversettelsen. Det var mye jobb å lese inn den biografien. Det tar tid. De har mye på hjertet disse gutta. Men det er på topp tre på lista for meg over ting jeg har syntes det har vært gøy å gjøre. Det er jo midt i mitt interesseområde. Jeg har tolka ham i 16 år nå. Jeg hadde lest den boka uansett. Jeg er så fan at jeg dro til Broadway for å se Bruce Springsteen gjøre sin enmannsforestilling basert på den boka.

Hvorfor har Bruce Springsteen blitt så viktig for deg?

Det er mye av musikken som jeg liker godt. Ikke alt, men det jeg liker av ham det liker jeg skikkelig godt. Også er det hans arbeidsmoral. Han har jobba så hardt for å oppnå det han vil oppnå. Det er lett å oversette det til en teaterscene når du skal gjøre Les Miserable kveld etter kveld. Det er hard jobbing. Bruce Springsteen er et kroneksempel på en som jobber hardt. Han er en ekspert på øyeblikket og respekt for publikumet sitt, og hvis du ikke har de to tingene så synes jeg at du kan drive med noe annet.

Var det noe du fant om Springsteen som fikk deg til å forstå musikken hans bedre?

­Ja, når han bretter ut og forteller om faser i sitt liv så kan man koble det opp mot albumene som kom på det tidspunktet. Han hadde en mentalt syk far som han hadde en langvarig konflikt med og da gir de låtene mening. Han har vært arbeiderklassens rockehelt, men han har aldri vært der selv, han har alltid skrevet om faren sin og det gir et perspektiv. På et tidspunkt sier han at nå tør jeg å skrive om relasjoner mellom mann og kvinne. Da åpna det seg opp et nytt kapittel i tekstene hans. Han sa at han gikk fra å skrive om “the man on the road to the man in the house”. Da er det jo klart at det skjer ting.

Bakke har lest inn Cara Hunters krimserie om Adam Fawley. Første lydbok i serien er Hjemmets lune rede.

Forfattere snakker gjerne om at de må finne den rette stemmen for å skrive en bok. Leter du på tilsvarende vis etter rett stemme når du skal lese inn en bok?

Det handler mer om å følge opp en slags puls eller nerve som forfatteren forsøker å videreformidle. Jeg er autodidakt og har ingen utdannelse i dette. Jeg jobber kun intuitivt i forhold til hva jeg kjenner av rytme og nerve i det jeg har foran meg. Hvis jeg kjenner det så stoler jeg på at den som hører på i andre enden også kjenner det samme.

Håvard Bakke har sammen med Heidi Gjermundsen Broch lest inn den populære lydboken Tre menn til Vilma.

Kan du anbefale ei lydbok i Storytel?

Jeg har lest inn ei lydbok som heter Tre menn til Vilma av Gudrun Skretting sammen med Heidi Gjermundsen Broch. Den var det gøy å gjøre, og jeg har hørt at folk liker den boka veldig godt. For ei tid tilbake fant jeg ut at en barndomskamerat av meg fra Drammen skriver barne- og ungdomsbøker. Jeg tenkte at det minste jeg kunne gjøre var å lese den, så jeg kjøpte debutboka hans, også var den kjempefin! Jeg fortalte ham at jeg likte boka, og sa jeg at jeg kanskje kunne skaffe ham en lydbokavtale, men da måtte nok jeg lese den inn selv. Det syntes han var vinn-vinn, så da endte jeg med å lese inn hans fire bøker og det er noe av det fineste jeg har gjort. Forfatteren heter Magnus Buen Halvorsen og jeg anbefaler å begynne med den boka som heter Aston Martin. Det er en kjempegod undersolgt og underlyttet barne- og ungdomsbok. En liten perle som fortjener et større publikum.

Bakke har lest inn og anbefaler barne- og ungdomsboken Aston Martin.

BIOGRAFI:
Håvard Bakke trenger neppe noen introduksjon, i alle fall ikke hvis du tilhører en generasjon som vokste opp med Pelle og Proffen-filmene. Siden den gang har Bakke hatt en allsidig karriere som skuespiller, musiker, lydbokinnleser og stemmeskuespiller. Han har blant annet stemmen til voksne Simba i Disney klassikeren Løvenes Konge og har spilt hovedroller i Les Miserables og Sound of Music. I Storytel kan du høre han lese alle Ingvar Ambjørnsens Pelle og Proffenbøker, historiene om Emil i Lønneberget, Cara Hunters krimbøker og biografiene om Bono [Ikke i Storytel per mars 2023, red. anm.] og Bruce Springsteen.

Skrevet av Kristine Kleppo


Les også intervjuene med de siste månedenes innlesereLasse LindtnerNils NordbergKirsti GrundvigDuc Mai-TheBodil Vidnes-KopperudKristine Rui Slettebakken, Nina Woxholtt og Hilde Grythe.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: