Aktuelt Boktips

Kvinnedagen 2023: Årets feministiske lytteliste i Storytel

I anledning Den internasjonale kvinnedagen 8. mars presenterer vi årets feministiske lytteliste; en samling av 11 viktige lydbøker om feminisme og den lange veien mot likestilling, av eller om foregangskvinner. La deg inspirere, engasjere og få historier til ettertanke.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner

Jente, kvinne, annet
av Bernardine Evaristo
Lest av Sofia Knudsen Estifanos

Med varme, humor og tempo lar forfatteren hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feministme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har hørt den før.

En uredd lydbok om å stå opp mot urettferdighet og rasisme og kjenne stolthet over å være den man er

Derfor må du vite at jeg er same
av Ella Marie Hætta Isaksen og Randi Helene Svensen
Lest av forfatteren

I oppveksten tok Ella Marie Hætta Isaksen den samiske stoltheten sin som en selvfølge, men etter hvert opplevde hun at den slett ikke var like selvsagt for alle andre, og at den til og med kunne provosere enkelte. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene.

Hva betyr feminisme i dag?

Vi burde alle være feminister
av Chimamanda Ngozi Adichie
Lest av Linda Stuhaug

I dette personlige og velargumenterende essayet, introduseres vi for en unik definisjon av feminisme i det 21. århundret, en definisjon som bygger på inkludering og bevisstgjøring. Når Adichie i høy grad bruker egne opplevelser og sin dype forståelse for kjønnspolitikkens ofte tilslørte virkelighet, utforsker hun hva det vil si å være kvinne akkurat nå – en høyaktuell oppfordring til at vi alle burde være feminister.

Norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før

Norsk kvinnehistorie på 200 sider
av Hege Duckert
Lest av forfatteren

Vi møter de som kjempet for selvstendighet og stemmerett, men Duckert beskriver også hverdagskvinnenes kår og forteller spennende om heltene du ikke har hørt om. Hvorfor feirer vi polfarerne Nansen og Amundsen, men ikke helsepionerne Elise Ottesen-Jensen og Katti Anker Møller. Hvorfor hører vi om Tungtvannsaksjonen, men ikke om Fyrstikkarbeiderstreiken?

Et ærlig og nært portrett av forfatteren, samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik

Bjørg viks vei
av Lars Vik
Lest av forfatteren

Få norske forfattere i forrige århundre satte preg på sitt samfunn i samme grad som Bjørg Vik. Gjennom elleve novellesamlinger og fem romaner, i tillegg til en lang rekke skuespill, tematiserte hun kvinners liv og erfaringsbakgrunn som ingen andre. Boken gir et vell av nye opplysninger om en av våre viktigste kulturpersonligheter.

En altoppslukende roman som gir et historisk perspektiv på hva det vil si å være kvinne

Bjørnekvinnen
av Karolina Ramqvist
Lest av Charlotte Grundt

I 1542 reiser en ung, fransk adelskvinne på en ekspedisjon. Underveis oppstår en skandale, og som straff etterlates hun på en øy, der hun overlever de mest krevende forhold. I vår egen tid blir en forfatter som besatt av den spektakulære historien, og snart veves fortellingene deres sammen til en beretning om å skrive, om kvinners rolle i sin egen fortelling, om den forfatteren en gang var og hvem hun nå er blitt.

En allegorisk beretning om en familie dominert av sterke kvinner

Stjernetasten
av Benoîte Groult
Lest av Gisken Armand, Anne Marit Jacobsen og Guri Glans

87 år gamle Benoîte Groult – feminist, journalist og forfatter gjennom et drøyt halvt århundre – har skrevet et litterært testament for Alice, langt over 80 år gammel. Med underfundig raseri, sår resignasjon, mykhet, melankoli, humor og skarpe blikk skuer Alice tilbake – samtidig som hun formidler både strev og glede ved å være en moderne, tilårskommen kvinne.

En litterær fantasi og et rått, eksplosivt portrett

Drømmefakultetet
av Sara Stridsberg
Lest av Petronella Barker

En litterær fantasi, og et rått, eksplosivt portrett av den amerikanske ekstremfeministen Valeria Solana. Hun var et ikon, berømt og beryktet kjent for to ting: Sitt manifest Scum (Society for Cutting Up Men) og for å ha prøvd å drepe Andy Warhol. Fortellingen om den evige, kompromissløse outsideren er skrevet i et nærmest hypnotisk språk det slår gnister av.

Femten forslag til en feministisk oppdragelse av et barn

Brev til en nybakt forelder
av Chimamanda Ngozi Adichie
Lest av Monica Ifejilika

Basert på sin erfaring fra Nigeria og USA, definerer forfattereb femten forslag til en feministisk oppdragelse av et barn. Forslagene belyser en allmenn idé om likeverd, respekt og selvstendighet på tvers av kulturelle og geografiske grenser.

Er vi i ferd med å selvrealisere oss tilbake til kjøkkenbenken?

Født feminist
av Marta Breen
Lest av forfatteren

Vi hører om det overalt: Norske kvinner har plukket opp håndarbeidet igjen, de baker småkaker og dyrker husmorrollen. Sju av ti unge kvinner synes «det hadde vært fint å bli forsørget av en mann», mens et økende antall tar sin ektemanns etternavn. Hva i all verden er det som skjer? Er vi historiens første generasjon som er mer konservative enn våre foreldre? spør Marta Breen.

Et slagkraftig feministisk manifest

Kvinner & makt – Et manifest
av Mary Beard
Lest av Reidun Berntsen

Med ironi og vidd viser forfatteren hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner. Hun utforsker misogyniens underliggende kulturelle årsaker og reflekterer over egne opplevelser med kjønnsdiskriminering på nett og trakasseringen hun har måttet utstå som offentlig kvinne.


Flere lyttetips? Se også fjorårets feministiske lytteliste her: Kvinnedagen 2022: Årets feministiske lytteliste i Storytel.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: