Aktuelt Boktips Innlesere

Månedens innleser: Hilde Grythe

Det blir nesten helt rett å si at Hilde Grythe var født til å bli skuespiller. Hun fikk sin første filmrolle som baby. Etter det har hun spilt blant annet Ibsens Nora og Hamsuns Victoria, i tillegg til å ha lest inn lydbøker i over 30 år. I Storytel har hun fortellerstemmen til noen av våre mest populære underholdningsforfattere.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Du ble skuespiller som baby i 1956 i spillefilmen Kvinnens plass. Hvordan fikk du den rollen?

Jeg var ett år, så her var det nok min kjære mor som tilbød mine tjenester. Hun jobbet selv som skuespiller på den tiden og var kjent i miljøet. Og så sies det at jeg var en blid og medgjørlig baby – så blid faktisk, at de måtte stikke meg i rompa for å få meg til å gråte i en scene.  

Hvordan fant du senere ut at dette var noe du ønsket å bli i og drive med?

Det tok lang tid. Jeg skulle jobbe med alt annet enn teater. Jeg skulle bli snekker, keramiker og jeg startet faktisk med et mellomfag i fransk på Blindern. Men så var jeg i Bergen og så avsluttende prøver på en forestilling som min mor satte opp da hun hadde blitt regissør: Tyren og Jomfruen av Knut Faldbakken – og da var jeg solgt. Så ble det 3 år med søking til Statens Teaterhøgskole før jeg kom inn som 25-åring: eldgammel!

Hilde Grythe har lest inn en del underholdningsromaner, blant dem Kristin Hannahs Nattergalen som har hele 2700 anmeldelser i Storytel-appen.

Hvilken rolle er du mest stolt av?

Jeg er veldig takknemlig for å ha fått spille Nora i Et dukkehjem. Det var en fantastisk indre reise for meg. Og for en tekst! Alt går opp i en høyere enhet og alle menneskene er så komplekse som mennesker er. Nå er jeg vel ikke akkurat original som mener at Ibsen er genial, men jøye meg for en klarsynt og modig dramatiker.

Hva synes du er de viktigste kvalitetene hos en god innleser av lydbøker?

Å, det er vanskelig. For det tekniske er på en måte innlysende; at du har en god stemme og at du klarer å bruke de virkemidlene du har: pust, tempo, variasjon, modulasjon, pauser og graden av dramatisering. Men så er det alt det andre, selve formidlingen. Jeg leser alltid så mye i en bok før jeg starter innlesingen at jeg mener å ha fanget bokas farge på en måte, eller temperatur om du vil. Og så dykker jeg inn i den og tenker konsekvent at jeg forteller denne historien til én person – da innbiller jeg meg at det blir nærere og mer personlig.

Før hun starter en innlesing forbereder Grythe seg ved å lese så mye i en bok at hun mener å ha fanget dens temperatur. En bok hun har lest inn er Laial Janet Ayoubs Min vei til frihet.

Hender det at du blir gjenkjent på grunn av stemmen din og jobben som innleser?

Jeg var på tur med en venninne og traff en dame hun kjente som jeg aldri hadde møtt før. Vi sto og pratet litt og så sa hun: «åh, deg har jeg gått mange turer med!». Jeg så nok ut som et spørsmålstegn da, men hun mente selvsagt «på øret». Det var hyggelig.

Du har lest inn en del underholdningsromaner som har et stort og lidenskapelig publikum. Kristin Hannahs Nattergalen har hele 2700 anmeldelser i Storytel. Hvordan er det å lese inn bøker som er så høyt elsket og mye lyttet til?

Wow! Så mange? Det er vilt, og hvis brorparten av de anmeldelsene er positive, så er det jo helt utrolig fint. Jeg leser som sagt for noen når jeg leser, så det at det treffer i andre enden betyr mye. Det er rett og slett motiverende, for det kan jo av og til føles litt ensomt der man sitter i sitt hjemmestudio. Så det å vite at det betyr mye for mange, gjør jobben mer meningsfylt.

I tillegg til Kristin Hannah har Grythe også lest inn flere lydbøker av underholdningsforfatter Maeve Binchy, blant dem Glassjøen.

Du har lest inn lydbøker i over 30 år. Hva slags plass har det hatt i karrieren og livet ditt?

Stor og viktig. Jeg synes det er en fantastisk jobb! Da jeg gikk fra å være aktiv sceneskuespiller til å videreutdanne meg innen kulturledelse, holdt jeg hele tiden fast ved lydbok-innlesing. Jeg føler virkelig at det fyller et skapende behov i meg å sitte med en bok i studio.

Hva slags bøker liker du selv å lese?

Skjønnlitteratur i alle varianter nesten. Jeg liker best bøker og historier som tar for seg mennesker i nærbilde sånn at jeg kan leve med dem. Og veldig gjerne bøker med flere lag så du ikke nødvendigvis oppfatter dybden med en gang. Islandske Jón Kalman Stefánsson er for tiden en stor favoritt – for en forteller!

Et av Hilde Grythes lydboktips er Beate Grimsruds Jeg foreslår at vi våkner, lest av Charlotte Frogner.

Kan du anbefale en lydbok i Storytel?

Som sagt, så hører jeg lite på lydbøker selv, men det skjer. Og finner jeg først en innleser jeg liker, hører jeg gjerne alt han eller hun har lest inn. Så jeg anbefaler gjerne Stefan Zweig’s Verden av i går, lest av Duc Mai-The, og Beate Grimsruds Jeg foreslår at vi våkner, lest av Charlotte Frogner. Saabye Christensens Byens spor er også flott fortalt av Kim Haugen.

BIOGRAFI:
Hilde Grythe har lest inn lydbøker i over 30 år, og har jobbet som skuespiller siden hun var ett år gammel og fikk rollen som baby i 1956-filmen Kvinnens plass. I Storytel leser hun inn bøker av høyt elskede underholdningsforfattere som Kristin Hannah og Maeve Binchy. På scenen har hun blant annet spilt Ibsens Nora og Hamsuns Victoria.

Skrevet av Kristine Kleppo


Les også intervjuene med de siste månedenes innlesereLasse LindtnerNils NordbergKirsti GrundvigDuc Mai-TheBodil Vidnes-KopperudKristine Rui Slettebakken og Nina Woxholtt.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: