Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

6 lærerike lydbøker om kongelige

Er du nysgjerrig på hvordan en liten gutt, oppstaset i prinsegevanter, endte opp som et symbol på det moderne Norge og som en folkekjær bestefar i velferdsstaten? Kunne du tenke deg å lære mer om de ukjente historiene fra det britiske kongehuset, eller høre kong Haralds refleksjoner om nåtidens Norge? Og hvem var keiserinne Katarina den stores foretrukne elsker? Her har vi samlet noen av de beste bøkene som omhandler kongelige.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Andre lydbok i serien om «folkekongen» Olav V

Olav V – Krigeren. 1940-1945
av Tore Rem
Lest av Bjørn Fougner

Andre lydbok i serien om Olav V. tar for seg årene 1940-1945, og gir et nærportrett av en kronprins i krig og et viktig bidrag til den norske krigshistorien.

Hør også første lydbok i serien, Olav V – Den fremmede. 1903-1940.

Bli med inn i dypet av de kongelige gemakkene

Årene med Elizabeth
av Inger Merete Hobbelstad
Lest av Benedikte Kruse

I Årene med Elizabeth får vi de ukjente historiene fra dronning Elizabeths eventyrlige år. Inger Merete Hobbelstad skriver med letthet, med sans for pikante detaljer og lange historiske linjer, med sjarm og sensibilitet om det britiske kongehus, om hver av kongefamiliens sentrale medlemmer og om britisk historie. Midt i fortellingen står Elizabeth: Datter, søster, mor, hustru, og dronning.

Kong Haralds egen fortelling om dagens Norge

Kongen forteller
av Harald Stanghelle
Lest av Mads Ousdal

Kongen snakker om forandringene som har funnet sted gjennom hans år som prins, kronprins og konge. Disse faller sammen med kong Haralds egen historie. Landet vårt har i løpet av noen tiår gjennomgått en enorm utvikling.

Siste del av et majestetisk maraton

Kongen
av Tor Bomann-Larsen
Lest av forfatteren

Etter fem år i eksil var kong Haakon blitt selve symbolet på det kjempende Norge. Jublende ventet folket ham ved hjemkomsten. Men under begeistringen skjulte det seg dype konflikter. Hvordan skulle kongen forholde seg til «gode» og «dårlige» nordmenn, til Quislings lakeier og Stalins sympatisører, til et storting som hadde falt ham i ryggen? Haakon VII måtte finne sin plass ved siden av Einar Gerhardsen – statsministeren som hadde overlevd Sachsenhausen.

Kongen er åttende og siste bind i Tor Bomann-Larsens omfattende biografiske verk om Haakon og Maud.

Besnærende om Katarina den stores mest innflytelsesrike elsker

Potemkin og Katarina den store
av Simon Sebag Montefiore
Lest av Bjørn Fougner

Fyrst Potemkin var keiserinne Katarina den stores elsker. De var begge ekstraordinære personligheter: Katarina var en tysk prinsesse som ble giftet vekk i en alder av 14 år, til en russisk arving. Med sjarm og politisk genialitet grep hun nådeløst makten og hersket over Russland i tretti år. Potemkin var en fargerik politiker, strateg og erobrer med et eksentrisk og utsvevende liv. Deres hemmelige brev til hverandre er bevart.

Boken bak filmen!

Kongens nei
av Alf R. Jacobsen
lest av Nils Ole Oftebro

Senkningen av krysseren Blücher i morgentimene 9. april 1940 innledet et kappløp uten sidestykke i nyere norsk historie. Hitlers dristige plan om en rask okkupasjon av Norge hadde mislyktes, og i et forsøk på å unngå et tilbakeslag i Oslo ble en kynisk kriseplan iverksatt: Kongefamilien og regjeringen skulle tvinges til kapitulasjon. Kongens nei til underkastelse i dagene som fulgte, ble grunnlaget for motstandskampen og sikret kongehusets stilling i det norske folk.

Kongens nei er andre bok i serien Angrepet på Norge.


Flere boktips? Se også 7 sterke biografier7 bøker som gir deg kunnskapen du ikke visste at du trengte eller 10 lydbøker for deg som liker en god diskusjon.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: