Boktips Dokumentar

8 lydbøker om fotballens triumfer og tragedier

Miraklene i Marseille og Istanbul. Guds hånd. Solskjærs tåspiss mot Bayern München. Fotballhistorien er spekket av minneverdige øyeblikk – på godt og vondt.

Enten du følger Qatar-VM eller ikke, her har vi samlet et knippe lydbøker om taktiske genier, briljante teknikere, altoppofrende vinnerskaller og kontroversielle personligheter.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Gutten. Opprøreren. Guden.

Maradona
av Guillem Balagué
Lest av Erik Skøld

Dette er historien om verdens største fotball-ikon. Med hjelp av dybdeintervjuer og førstehåndsberetninger gir Guillem Balagué oss et psykologisk og sosiologisk portrett av legenden Maradona. Den anerkjente journalisten spør seg hva det var som gjorde at så mange forgudet Maradona, og hvordan denne beundringen ga næring til fotballgeniets selvdestruktive side.

Fotballrevolusjonæren

Mine kamper – Biografien om Drillo
av Alfred Fidjestøl
Lest av Petter Vermeli

Biografien om Egil “Drillo” Olsens enestående spiller- og trenerkarriere, om oppveksten i et radikalt arbeiderklassemiljø i Fredrikstad og om hvordan han med sine uendelige dribleraid skulle bli en av de mest markante spillerne i sin generasjon. Som trener overtok han et av de dårligste landslagene i Europa og førte det til to VM-sluttspill og en andreplass på FIFA-rankingen. Han vant kamper mot de beste lagene i verden, men måtte likevel stadig ta omkamper om egen fotballfilosofi. Dette er en bok om Egils kamper. På og utenfor banen.

Zlatan usensurert

Jeg er Zlatan
av David Lagercrantz og Zlatan Ibrahimovic
Lest av Bjørn Eivind Aasland

Zlatan Ibrahimovic har en helt egen plass på fotballens stjernehimmel. Samtidig er han beryktet for sin tidvis svært ukonvensjonelle oppførsel, så vel på banen som utenfor. I samarbeid med journalisten og forfatteren David Lagercrantz har Zlatan skrevet en usedvanlig åpenhjertig og spennende selvbiografi – om barndommen i innvandrergettoen Rosengård utenfor Malmö hvor han vokste opp med fattige foreldre fra Bosnia og Kroatia, om vennskap og fiendskap, om storlagene han har spilt på, om stjernestatus og familieliv, og om pengegalskapen i internasjonal fotball. 

Hudløst og ærlig

En kamp til
av Thomas Karlsen og Claus Lundekvam
Lest av Espen Sandvik

Claus Lundekvams fotballkarriere er en suksesshistorie uten sidestykke like mye som historien om livet etterpå er en nedtur av de sjeldne. En kamp til er en hudløs og ærlig bok, fra norsk fotballs mest altoppofrende spiller. Det er en historie om den livslange jakten på bekreftelse, om å temme dyret i seg – uten å miste seg selv på veien.

Solskinn og feilskjær på Drømmenes teater

En for laget – Solskjærs United
av Øyvind Alsaker og Atle Nielsen
Lest av Håvard Bakke

I desember 2018 kunngjorde verdens største fotballklubb at de hadde ansatt Ole Gunnar Solskjær som sin midlertidige manager. I halvåret som fulgte skulle nordmannen skrive fotballhistorie, først ved å bli den eneste treneren i Manchester Uniteds historie til å vinne sine åtte første kamper, deretter ved å lede laget gjennom deres dårligste rekke med bortekamper siden 1981. Med Solskjærs første 30 kamper som ramme forteller Øyvind Alsaker og Atle Nielsen en medrivende historie om en nærmest utenkelig snuoperasjon og en tilsvarende ubegripelig nedtur.

Mer enn et spill

Fotball uten grenser
av Peder Samdal
Lest av Joakim Gunby

Hvorfor er det så viktig for sørkoreanske Son Heung-min å vinne med landslaget? Hvorfor engasjerte Cristiano Ronaldo seg i flyktningkrisen? Hva får en norsk fotballtrener til å påta seg jobben som landslagstrener for verdens mest lukkede land? Hva skjer når USAs kvinnelige landslagsspiller Megan Rapinoe nekter å stå oppreist under nasjonalsangen? Fotball uten grenser handler om fotball, men også historie, kultur og religion. Den er skrevet for ungdom, men kan med fordel lyttes til av fotballinteresserte i alle aldre.

Captain Fantastic forteller

Min historie
av Steven Gerrard
Lest av Fredrik Schulze-Krogh

Det finnes ikke mange fotballspillere som Steven Gerrard. Den tidligere Liverpool-kapteinen er den eneste spilleren i verden som har scoret i FA-cupfinalen, ligacupfinalen, UEFA-cupfinalen og Champions League-finalen. Etter 27 års sammenhengende tjeneste for Liverpool FC, bygget Stevie G seg opp en lojalitet og godvilje hos supportere og medspillere, som er vanskelig å matche. Dette er de siste ordene fra en spiller som definerte en hel epoke. Som forble lojal mot sin klubb til det aller siste, og oppnådde det som er svært få fotballspillere forunt: Respekt blant spillere og supportere på tvers av alle fotballklubber i England.

Fotballens historie på godt og vondt

Fotball – Den alvorlige leken
av Richard Herrmann
Lest av forfatteren

Richard Herrmann var en prisbelønt norsk journalist og forfatter, og NRKs London-korrespondent på 1960- og 70-tallet. I denne boken forteller han om fotballens historie på godt og vondt, med alle sine gleder og sorger helt frem til 1990-tallet. Med sine triumfer og sine tragedier og sine mange menneskelige skjebner. Det er en historie vel verdt å fortelle slik bare Richard Herrmann kunne fortelle den.


Sportsinteressert? Se også 6 bøker om vintersport


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d