Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

10 lydbøker om psykisk helse og livsmestring

Vi har alle en psykisk helse, og den vil bli utfordret gjennom livet. Da kan litteratur være godt å støtte seg til. Vi har her samlet noen gode lydbøker som på ulike måter tar for seg temaet psykisk helse og livsmestring, og som kan egne seg for samtaler, gi innsikt i ulike former for psykiske utfordringer, eller gi verktøy og tips til selvhjelp.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


En sterk og personlig fortelling om hvordan overgrep kan påvirke en hel familie, ikke bare offeret

Pappas hemmelighet
av Vilde Bratland Hansen
Lest av Ida Holten Worsøe

40 år etter at han ble misbrukt, forteller faren om de seksuelle overgrepene han ble utsatt for som barn. Datteren Vilde Bratland Hansen blir tvunget til å se sin barndom og sitt forhold til pappa med nye øyne. Hun forstår nå hvorfor depresjon og uro preget stemningen i heimen, og at han ba henne ta seg sammen når ting var vanskelig. Overdreven trening og anoreksi ble en strategi for dem begge for å takle livets utfordringer.

Sjokkerende ærlig

Kohts bok
av Joachim Førsund
Lest av forfatteren

«Jeg hadde egentlig ikke tenkt at jeg skulle fortelle om alt sammen. Mye av det jeg skal fortelle er flaut, jeg har skammet meg noe helt forferdelig. Og noe er hemmeligheter. Hemmeligheter vår familie ikke har snakket om. Men nå tenker jeg: Søren heller. Fasaden min er borte. Hvis det skal være noen vits med denne boken, nå, etter alt jeg har vært igjennom, og mens jeg ennå lever, så kan jeg like gjerne fortelle alt.»

Berørende, med brodd og vidd

Bare litt spesiell
av Marianne Mjaaland
Lest av Trude Eker

Psykiater og overlege Marianne Mjaaland retter et analyserende søkelys mot seg selv og sine egne mønstre. Allerede fra hun var barn har hun strevd med å holde balansen. I det ene øyeblikket svever hun høyt, i det neste har hun krasjlandet. I jobben som overlege ved en psykiatrisk institusjon treffer hun dem som virkelig mister fotfestet i alvorlige sinnslidelser. Kan det samme skje med henne?

Klok skildring av vår tids ensomhet

Alene
av Peder Kjøs
Lest av forfatteren

I denne lydboken bruker Peder seg selv, sitt eget liv og møter med andre til å undersøke hva ensomhet er, som velsignelse og forbannelse. Hva gjør det med oss å være ensomme? Og når er det akkurat ensomhet vi trenger? Hvorfor er så mange ensomme i vår tid?

Åpent, personlig og undersøkende om angst

Noen ganger er jeg redd
av Jannecke Weeden
Lest av forfatteren

Jannecke Weeden har vært redd siden barndommen. Angsten slipper ikke taket. I denne boken snakker Jannecke med mennesker i ulike jobb- og livssituasjoner om engstelser og frykt som de fleste kan kjenne på i løpet av et liv. Angst for ikke å strekke til, angst for å snakke foran folk, angst for å dø, angst for å gå ut av boligen sin.

Bli med Else inn i terapirommet

Else går til psykolog
av Else Kåss Furuseth
Lest av Else Kåss Furuseth og Per Gørvell

Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge?

En personlig reise for å undersøke hva som forårsaker depresjon og angst

Frakoblet – De egentlige årsakene til depresjon og de overraskende løsningene
av Johann Hari
Lest av Joakim Gunby

Den prisvinnende engelske journalisten Johann Hari fikk det ikke til å stemme: Han var 39 år, og for hvert år han hadde levd, hadde omfanget av depresjon og angst økt i Storbritannia og i den vestlige verden. Hvorfor?

Om å vise hjernen litt mer hensyn

Skjermhjernen
av Anders Hansen
Lest av Trond Teigen

Aldri i menneskehetens historie har vi endret oss så raskt som de siste tiårene. Men det er ikke bare våre digitale vaner vi har endret. Vi opplever også en annen type stress enn vi gjorde tidligere. Vi sover mindre og er mer stillesittende. Alt dette betyr at hjernen er i en ukjent verden. Denne boken handler om konsekvensene den har for oss.

Anders Hansen er overlege i psykiatri, og har også skrevet boken Hjernesterk, om hvorfor og hvordan hjernen påvirkes av fysisk aktivitet.

Et praktisk verktøy for å håndtere utfordringer på en god måte

Hverdagspsyk
av Rebekka Egeland, Carina Poulsen og Peder Kjøs
Lest av forfatterne

I Hverdagspsyk får vi psykologisk innsikt og kunnskap som kan hjelpe oss å håndtere motgang og ha det bedre. For det er egentlig det vi ønsker oss – et liv som vi kan fungere i, hvor vi opplever færre negative tanker, mindre stress, mer glede og økt selvfølelse. Forfatterne Rebekka Egeland og Carina Poulsen viser på en tilgjengelig og ekte måte hvordan våre personlige egenskaper spiller seg ut i relasjoner med andre.

Sterkt om en seier de færreste trodde var mulig

I morgen var jeg alltid en løve
av Arnhild Lauveng
Lest av forfatteren

I ti år var Arnhild Lauveng innlagt som schizofren på psykiatriske avdelinger. I dag arbeider hun som psykolog, utdannet ved Universitetet i Oslo. Arnhild Lauveng overvant schizofrenien, og er i dag i stand til å uttale seg både som fagperson og tidligere pasient.


Flere boktips? Se også 7 sterke biografier, 10 lydbøker for en god diskusjon eller 8 krim- og spenningsbøker du kan sluke i høst.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: