Aktuelt Boktips Forfattere Romaner

Lytt til en nobelprisvinner

Nobelprisen i litteratur har blitt delt ut av Nobelstiftelsen hvert år siden 1901, med enkelte unntak. Ifølge Nobels testamente skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». Her får du en oversikt over bøker av prisvinnere gjennom tidene, som du kan høre som lydbok i Storytel.

Se alle lydbøker av nobelprisvinnere her.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Annie Ernaux: Vinner i 2022

En lidenskap
av Annie Ernaux
Lest av Fanny Vaager

En enslig kvinne, en gift mann – en lidenskap så voldsom, så altoppslukende og intens at alt annet blir uten betydning. Kvinnens liv handler fra nå av bare om mannen og om neste gang hun får treffe ham. Det eneste som kan trenge gjennom likegyldigheten når han er borte, er ting som er forbundet med ham.

Se alle lydbøker av Annie Ernaux.

Abdulrazak Gurnah: Vinner i 2021

Ved sjøen
av Abdulrazak Gurnah
Lest av Nils Nordberg
Slippes 1. november

Den tanzanianske forfatteren Abdulrazak Gurnah ble i 2021 tildelt prisen for «kompromissløst og med stor medfølelse å ha gjennomlyst kolonialismens virkninger og flyktningens skjebne i kløften mellom kulturer og kontinenter.»

I hans roman Ved sjøen møter vi Saleh Omar, som i hjemlandet Zanzibar drev møbelforretning, og var huseier, enkemann og far. Nå ankommer han London som asylsøker. Samtidig lever Latif Mahmud et stille og ensomt liv i samme by. Når disse to møtes i en engelsk kystby rulles gamle uoverenstemmelser opp.

Se alle lydbøker av Abdulrazak Gurnah.

Kazuo Ishiguro: Vinner i 2017

Klara og solen
av Kazuo Ishiguro
Lest av Karin Okkenhaug Seim

Klara og Solen er Kazuo Ishiguros første roman etter at han mottok nobelprisen i litteratur i 2017.

Klara er en Kunstig Venn – en form for kunstig intelligens, utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. En dag blir hun endelig valgt av 13-årige Josie, som tar henne med seg fra utstillingsvinduet i butikken der hun er til salgs. Men Klara forstår raskt at det menneskene lover henne, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Se alle lydbøker av Kazuo Ishiguro.

Patrick Modiano: Vinner i 2014

Gater i mørke
av Patrick Modiano
Lest av Anders Ribu

Patrick Modiano tar gjerne opp temaer knyttet til fortiden, et eksempel på dette er romanen Gater i Mørke. Her møter vi Guy Roland. Han er ansatt i et privatdetektivbyrå, men lider av hukommelsestap og er på søken etter hvor han kommer fra, og hvem han en gang var. Han bestemmer seg for å gripe fatt i sin egen fortid og nøster i vei, tråd for tråd, slik at hans tidligere liv rulles opp.

Se alle lydbøker av Patrick Modiano.

J.M. Coetzee: Vinner i 2003

Vanære
av J.M. Coetzee
Lest av Lasse Kolsrud

Coetzee ble født i Cape Town i Sør Afrika, og i Vanære inspireres han av den daværende sosiale og politiske konflikten i landet. I romanen har en skilt, middelaldrende professor en impulsiv affære med en student, og må trekke seg tilbake for å bo sammen med sin voksne datter. Livet ser ut til å roe seg, inntil maktbalansen i landet endres og han og datteren blir offer for et brutalt angrep.

Se alle lydbøker av J.M. Coetzee.

José Saramago: Vinner i 1998

En beretning om blindhet
av José Saramago
Lest av Anders Ribu

José Saramagos fremstilte vanligvis historiske begivenheter i nye perspektiver, og gjerne i fantasi-scenarier, som i En beretning om blindhet, der et helt land rammet av en ubegripelig epidemi av hvit blindhet. Dette fører til kaos, redsel og uoverveid brutalitet.

Se alle lydbøker av José Saramago.

Aleksandr Solzjenitsyn: Vinner i 1970

En dag i Ivan Denisovitsj’ liv
av Aleksandr Solzjenitsyn
Lest av Anders Ribu

Aleksandr Solzjenitsyn gjorde verden oppmerksom på Stalins slave- og konsentrasjonsleirer gjennom sine verdensberømte bøker, blant dem En dag i Ivan Denisovitsj’ liv. I en sibirsk spesialleir for politiske fanger soner Ivan Denisovitsj en dom på 10 år av grunnløse anklager. Romanen skildrer en typisk dag i Denisovitsj’ liv i januar 1951. Det er en ødeleggende kritikk av det kommunistiske tyranni og en hyllest til den menneskelige ånd.

Se alle lydbøker av Aleksandr Solzjenitsyn.

John Steinbeck: Vinner i 1962

Perlen
av John Steinbeck
Lest av Anders Ribu

John Steinbeck var en av de ledende amerikanske forfattere på midten av 1900-tallet. Perlen fra 1947 er blant hans best kjente romaner. I Mexico lever perlefiskeren Kino et fattig, men lykkelig liv sammen med sin kone og deres lille sønn. En dag blir sønnen stukket av en skorpion. Legen nekter å behandle urfolk, særlig uten uten tilstrekkelig betaling, og familien blir avhengig av Kinos funn av en stor og kostbar perle.

Se alle lydbøker av John Steinbeck.

Ernest Hemingway: Vinner i 1954

Den gamle mannen og havet
av Ernest Hemingway
Lest av Anders Ribu

Den gamle mannen og havet ble nevnt av nobelkomiteen som en del av begrunnelsen da Ernest Hemingway ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1954. Romanen handler om en gammel fiskers heroiske kamp med å fange en enorm sverdfisk, og senere forsvare sin fangst mot de griske haiene.

Se alle lydbøker av Ernest Hemingway.

Sigrid Undset: Vinner i 1928

Kransen
av Sigrid Undset
Lest av Anne Ryg

Sigrid Undset mottok nobelprisen i litteratur «spesielt for sine mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen». Hennes mest kjente verk er trilogien Kristin Lavransdatter, der Kransen fra 1920 er første del. Her får du høre om Kristins oppvekst på Jørundgård og hennes opphold ved Nonneseter kloster i Oslo. Kristin er tett knyttet til faren Lavrans, men velger å gifte seg med Erlend Nikulaussøn, fremfor farens fortrukne valg Simon Darre. 

Se alle lydbøker av Sigrid Undset.

Selma Lagerlöf: Vinner i 1909

Gösta Berlings Saga
av Selma Lagerlöf
Lest av Gisken Armand

Selma Lagerlöf var første kvinne og svenske som mottok nobelprisen i litteratur. De fleste av fortellingene hennes er lagt til Värmland i Sverige, der hun selv vokste opp. Blant dem Gösta Berlings saga, som omhandler Gösta Berling som bor sammen med andre “kavalerer” på gården Ekeby i Värmland. I romanen berømmes skjønnhet og livsglede. Lystige påfunn og romantiske episoder avløser hverandre, men under overflaten fremtrer en moralsk og sosial tendens i den høye vurderingen av arbeidet, omsorg for Jorden og uselvisk kjærlighet.

Se alle lydbøker av Selma Lagerlöf.

Rudyard Kipling: Vinner i 1907

Jungelboka
av Rudyard Kipling
Lest av Henry Nyrén

Rudyard Kipling var født i dagens Mumbai i britiske India, og flyttet til England med foreldrene som femåring. Han skildret ofte britiske soldater og borgere i India i det britiske imperiets tid. Blant hans best kjente verk er Jungelboken: Den velkjente historien om den lille gutten Mowgli, som blir reddet ut av gapet på en sulten tiger av en ulvefamilie, og deretter adoptert av ulvestammen.

Se alle lydbøker av Rudyard Kipling.

Bjørnstjerne Bjørnson: Vinner i 1903

En glad gutt
av Bjørnstjerne Bjørnson
Lest av Jens Bolling

I 1903 ble Bjørnson som første norske dikter tildelt nobelprisen i litteratur. Hans litterære produksjons var omfattende, og besto blant annet av en rekke bondefortellinger, der En glad gutt med sitt lyse budskap kanskje er den mest folkekjære. I fortellingen må Øyvind Plassen må overvinne hindringer, både på ytre og indre plan, for å oppnå sin plass i livet. Personlighetens laster, som ærekjærhet og selvgodhet må bekjempes.

Se alle lydbøker av Bjørnstjerne Bjørnson.


Flere boktips? Se også 7 sterke biografier, 7 bøker som gir deg kunnskapen du ikke visste at du trengte eller 8 krim- og spenningsbøker du kan sluke i høst.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d