Dokumentar Fakta

12 lydbøker for en god diskusjon

Hvem vinner på dagens boligpolitikk? Kan borgerlønn være løsningen når stadig flere mennesker faller utenfor arbeidslivet – og hva vil det egentlig si å være velferdsprofitør? Her finner du ti tips til lydbøker innenfor temaet samfunn og debatt som byr på ulike perspektiver og interessante diskusjonstemaer, slik at du kan briljere i neste middagsselskap. God lytting!

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Opplysende om straffelovens paragraf om hatefulle ytringer

Hatefulle ytringer
av Olav Østrem
Lest av Per Andreas Tønder

Sjikane og hets knyttet til religion, etnisitet, seksualitet og kropp er et så tydelig tegn i tiden at Høyesterett har ropt varsko. Olav Østrem gjennomgår straffelovens paragraf om hatefulle ytringer, og ser på når en ytring blir straffbar.

Nyansering av den norske ulvedebatten

Ulv? Ulv!
av Frank Rossavik
Lest av Per Andreas Tønder

Få debatter får sinnene så i kok som den norske ulvedebatten. De to tilsynelatende uforenlige synene på rovdyret splitter by og land, ung og gammel, naturvernere og naturbrukere, men ikke etter absolutte linjer – bildet har skygger og nyanser, ofte der man minst venter å finne dem.

Om hvordan nasjonalisme og populistiske idéer skyver det liberale demokratiet til side

Demokratiets svanesang
av Anne Applebaum
Lest av Trude Eker

Over hele verden ser vi den samme tendensen: Demokratier er under angrep, mens ulike former for autoritære styresett er på fremmarsj. Historikeren og journalisten Anne Applebaum forklarer hva som skjer, hvorfor nasjonalisme og autokrati har slik tiltrekningskraft – og viser oss veien tilbake.

Den perfekte introduksjonen til Thomas Pikettys ideer

En kort historie om likhet
av Thomas Piketty
Lest av Egil Birkeland

Vår tids fremste økonom og ekspert på ulikhet tar oss gjennom de store driverne av utvikling som har formet den moderne verden: kapitalismens vekst, revolusjoner, imperialisme, slaveri, kriger, og utviklingen av velferdsstaten.

Skarpt og lærerikt om norsk boligpolitikk

Det norske hjem – Fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt
av Hannah Gitmark
Lest av Elisabeth Vatn

Etter krigen var bolig et grunnleggende velferdsgode på linje med helse, infrastruktur og utdanning. I dag er situasjonen en annen. Forfatter Hannah Gitmark beskriver hvem som har vunnet og hvem som har tapt på utviklingen i boligmarkedet.

Hva er galt med at noen blir rike på å hjelpe andre?

En velferdsprofitørs bekjennelser
av Gudmund Skjeldal og Karl Kristian Indreeide
Lest av Endre Hellestveit

I denne boka forteller Indreeide hvorfor han, som var sosialist i sin ungdom, driver sitt eget firma innenfor velferd – og tar utbytte. Den gir nytt syn for hva innovasjon kan være i omsorgssammenheng, og hva det er å hjelpe andre mennesker.

Hva om alle fikk en fast inntekt fra staten, uten forpliktelser eller krav?

Borgerlønn – Ideen som endrer spillet
av Sven Egil Omdal og Ingeborg Eliassen
Lest av Elisabeth Vatn

Stadig flere skyves ut av et arbeidsliv som ikke trenger dem lenger. Velferdsstaten som skal sørge for dem, er under press. For å unngå et fremtidig sosialt sammenbrudd må vi tenke nytt om forholdet mellom arbeid og kapital, fritid og velferd. Det er her den gamle ideen om borgerlønn har fått ny aktualitet.

En konservativs reise gjennom Europa

Gullbrikkespillet
av Asle Toje
Lest av forfatteren

Statsviter og samfunnsdebattant Asle Toje tar oss med på en reise i Europa. Han argumenterer for hvordan de voldsomme endringene Europa for tiden gjennomgår gjør at vi ser omrisset av en ny tid – midt blant ruinene av den gamle.

Om hva konspirasjonsteorier er, og hva de gjør med oss som enkeltmennesker og fellesskap

Giftpillen – Konspirasjonsteorier og deres ødeleggende kraft
av Øyvind Strømmen
Lest av Per Frogner

Konspirasjonsteorier gjør stor skade; blant annet ved å ødelegge sosiale relasjoner, ta oppmerksomhet fra viktige debatter, og føre til at samfunnsmessig frustrasjon omdannes til hat og ekstremisme.

Et kraftfullt forsvar for et åpnere og friere debattklima

Best å holde kjeft?
av Frank Rossavik
Lest av Endre Hellestveit

Står ytringsfriheten slik vi kjenner den – som demokratiets bærende premiss – under et press vi ikke ser konsekvensene av? Frank Rossavik har fulgt utviklingen i samfunnsdebatten – og leverer en gjennomtenkt begrunnelse og et kraftfullt forsvar for et åpnere og friere debattklima.

En kraftfull appell om å gjøre mer for natur og klima

Verden på vippepunktet
av Dag O. Hessen
Lest av Haakon Strøm

Med utgangspunkt i forskning, ikke skremselspropaganda, viser Dag O. Hessen hvordan det står til med natur og klima – og hvor ille det kan gå. Boka er en kraftfull appell om at vi må gjøre mer – og at vi må gjøre det raskere.

Hvordan kan vi ta tilbake kontrollen over våre data?

Digital revolusjon – Hvordan ta makten og friheten tilbake
av Hilde Wisløff Nagell
Lest av Elisabeth Vatn

For hver dag som går samles det data om hvordan du lever. Disse eies av de store teknologiselskapene, som igjen utvikler stadig mer avanserte former for kunstig intelligens som kan løse sentrale oppgaver, men også true friheten vår. Hilde Nagel viser hvordan det er mulig å ta kontrollen tilbake til folk flest, og til demokratiet.


Flere boktips? Se også 7 sterke biografier7 bøker som gir deg kunnskapen du ikke visste at du trengte eller 6 gode lydbøker om kongelige.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: