Aktuelt Boktips Romaner

10 gode romaner til den første høstmåneden

Luften har fått et kjøligere drag, solen står stadig lavere på himmelen og hverdagen sniker seg tilbake inn i kalenderen. Sistnevnte betyr også et flust av gode anledninger til å ta på seg hodetelefonene og gi dagene litt ekstra magi – med en av månedens romaner, for eksempel. God september, og god lytting!

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


En utforskning av hukommelsens dikteriske kraft

Jente, 1983
av Linn Ullmann
Lest av Andrea Bræin Hovig
Slippes 25. september

En forfatter utforsker hva som skjedde i livet hennes det året hun var 16 – i en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.

En usedvanlig kvinnes kamp for kjærlighet, rettferdighet og overlevelse

Det som ventet meg
av Parinoush Saniee
Lest av Anne Ryg

I 1960-årenes Iran flytter ungjenta Masoumeh til den moderne hovedstaden Teheran. I fem tiår følger vi henne og familien – gjennom den islamske revolusjonen, den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak og frem til livet under dagens strengt religiøse styresett.

Suggestiv og dypt engasjerende utforskning av en tiltakende apokalyptisk situasjon

Ulvene fra evighetens skog
av Karl Ove Knausgård
Lest av Christoffer Staib, Kristine Rui Slettebakken, Jan Martin Johnsen, Espen Sandvik og Anne Bache-Wiig

Den frittstående fortsettelsen av Morgenstjernen åpner i 1986. Syvert Løyning vender hjem fra militæret. Han begynner å undersøke sporene etter sin far, og ledes til Sovjetunionen.

Morsomt, sårt og viktig

Uelsket
av Iram Haq
Lest av Anne Ryg
Slippes 30. september

Sofia er 39 år gammel, bor i Oslo, er ofte blakk og tilbringer mye tid på Tinder. Da hun får et stipend til å lage fotokunst, mistenker hun at juryen gir henne pengene fordi hun er brun og vil at hun skal ta bilder av brune mennesker.

Fjerde lydbok i den sprø, sjarmerende og underlige Teksas-serien

Assalamu alaikum
av Tore Renberg
Lest av forfatteren

Det er 2013, og på bunnen av samfunnspyramiden våkner Hillevågsgjengen med tørre lepper, paranoia og svineinfluensa. Fjerde lydbok om den sprø, sjarmerende og underlige gjengen fra Hillevåg i Teksas-serien.

En moderne klassiker

Reise i måneskinn
av Antal Szerb
Lest av Anders T. Andersen

På bryllupsreise i Italia går Mihály på feil tog. Han tolker det som et tegn på at han bør forlate sin utkårede for å i stedet finne tilbake til sin bohemske ungdom, og en reise på jakt etter Mihálys egentlige jeg begynner. En moderne klassiker fra 1937 som har beholdt sin aktualitet.

Om reder-pionerene bak verdens første kvinnelige rederi

Det hvite kartet
av Cecilie Enger
Lest av Ingrid Jørgensen Dragland

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Ikledd herrehatt og frakk brøytet Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs fra Karmøy seg vei inn i mannsdominerte stillinger.

Om verden etter katastrofen

Den grønne øya
av Gert Nygårdshaug
Lest av Helge Winther-Larsen
Slippes 29. september

Den selvlærte havforskeren Hans Zolon forlater de brunsvidde vinmarkene ved Bodensjøen og vandrer ut mot havet på jakt etter håp for fremtiden. Gripende og aktuelt om verden etter klimakatastrofen.

Vakkert om eksistensiell smerte

Flukt
av Carl Frode Tiller
Lest av Silje Breivik

Elisabet og Sakarias skal egentlig vere kvar for seg den første jula uten sonen, men så blir det likevel til at dei er saman julaftan. Romanen skildrar forholdet mellom dei levande og døde, og strekk seg eit stykkje utover det vi til vanlig oppfattar som realisme.

Dagbok om forfatterlivets utfordringer

Mitt Abruzzo. Journal 29.1 – 18.7 2021
av Per Petterson
Lest av forfatteren

Gjennom halvåret fram til han fyller sekstini, tar forfatteren Per Petterson notater fra livet. Resultater er en både mollstemt og energisk tekst, med finstemt sårbarhet og røff humor, og hele veien med Pettersons umiskjennelige, lysende prosa.


Flere boktips? Se også 7 sterke biografier, 7 bøker som gir deg kunnskapen du ikke visste at du trengte eller 10 romaner du bør høre i sommer.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d