Aktuelt Boktips Innlesere

Månedens innleser: Nina Woxholtt

Nina Woxholtt liker heksete jenter og skumle bøker. Som skuespiller har hun da også tolket en god del uvanlige kvinner, blant annet i oppsetninger av Arthur Millers Heksejakten og tittelrollene i Pippi Langstrømpe og Sofokles Antigone. Du kjenner kanskje stemmen hennes igjen fra innlesninger av krimdronningen Lisa Gardners bøker, eller bøker av Nina Lykke og Trude Teige. Nina Woxholtt er månedens innleser.

Skrevet av Kristine Kleppo

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Hvilken bok leste du inn sist? Kan du fortelle litt om det?

Det var Ut i vannet av Paula Hawkins. Den er ganske guffen. Den handlet om noen jenter, litt heksete og overtroiske, i et bygdesamfunn og en liten landsby. Boken har mange forskjellige stemmer. Man får inntrykk av at det er noe galt her. Et eller annet har skjedd. Det er gøy fordi man kan bruke forskjellige fortellerstemmer og jeg liker godt drivet i slike krimhistorier. Hvert kapittel slutter med en cliffhanger. Sånne heksete damer og jenter generelt, det er veldig gøy. Jeg har lest flest mørke krimbøker. Jeg tror jeg har en stemme som passer til det. Men i løpet av de siste årene har jeg også lest mer vanlige skjønnlitterære bøker. 

Nina Woxholtt har lest flere mørke krimbøker. Mange kjenner nok stemmen hennes fra Trude Teiges krimserie om Kajsa Coren der Noen vet er første bok.

Som skuespiller er du vant til å stå på en scene. Hvordan er det da å trekke inn i et lydstudio for å lese inn bøker. Kjennes det annerledes? Er det andre kvaliteter som kreves av deg som skuespiller?

Ja, det er det jo. Det som er veldig fint med det er at det er en veldig deilig kontrast. Å sitte i et lydstudio med øreklokker musemusestille. Det er et vakuum og krever en annen type konsentrasjon. En motsetning som er sunn og inspirerende for meg. Mitt begjær som skuespiller er å lete etter personer og nyanser. Hvem er de, hva vil de som forteller? Analysearbeidet der er ganske likt det som er når jeg er med i en teaterforestilling.

Woxholtt har også lest inn norske samtidsromaner, som Nina Lykkes Oppløsningstendenser.

Du leser inn en del krim og norske samtidsromaner. Føler du et behov for å tilpasse stemmen din til ulike sjangre? Det finnes jo en slags tradisjon for å lese inn krim med dyp og mystisk stemme.

Ja (latter)! Jeg finner nok en spesiell tone for forskjellige bøker. Mange bøker er skravlete og ordrike. Da kjenner jeg at det må gå litt fort, lesingen raser liksom av sted. Det er annerledes å lese poetisk og skandinavisk med veldig korte setninger og mange tanker. Jeg tror at jeg har noen nyanser der som er viktige. Jeg må treffe en tone som kommer til meg når jeg leser inn en bok. Det er det jeg kjenner, men det er ikke så lett å si hva det er for noe.

Forfattere snakker gjerne om at de må finne den rette stemmen for å skrive en bok. Leter du på tilsvarende vis etter rett stemme når du skal lese inn hver enkelt bok?

Ja, jeg gjør det. Jeg kjenner at det er en viktig oppgave for meg også. Å være en eller annen forlenget arm for forfatterne Å ikke begynne å spille skuespill og gå inn med sympatier og tolke boka på den måten. Det er viktig for meg å tolke forfatterens helhetsblikk. Det er det jeg må finne.

Mange kjenner nok også Woxholtts stemme fra Lisa Gardners krimromaner om FBI-profiler. Blant annet har hun lest inn Rett bak deg.

Hva synes du er de viktigste kvalitetene for en innleser?

Å ikke å ha for mye munnlyder (he he). Det er noe med en evne til å bruke stemmen variert, som et stort nyansert verktøy. En må jo klare å lese også. Det er åpenbart at det er viktig å kunne lese radig.

Hender det at du lever deg inn i det du leser? Kan du fortelle om ei bok du har lest inn som har levd med deg etter at du forlot lydstudioet?

Det hender jo liksom alltid. Det er nesten bestandig slik at når jeg er ferdig med en bok, da begynner jeg å grine, for nå er denne verdenen ferdig på en måte. Jeg lurer på om forrige gang var med Marianne Fredrikssons Syndfloden, som jeg leste inn nå i høst. Den foregår i en mystisk sagnverden. Jeg ble veldig fanget av den verdenen og stemningen der. Det var veldig sterkt. Studioet ble noe helt annet. Jeg bare satt der inne og det ble fortryllet.

Woxholtt ble fanget av verdenen og stemningen da hun leste inn Marianne Fredrikssons roman Syndfloden, en gjenfortelling av myten om Noas ark.

Har du opplevd at noen kjenner igjen stemmen din etter å ha hørt deg på lydbok? Hvordan er det?

Ja. Jeg møtte faktisk en dame i butikken, på Meny, av alle steder. Hun gikk med ørepropper, så kom hun bort til deg og sa: “Du jeg hører på deg nå, er ikke dette deg?” Så gav hun meg lydproppen sin og jeg hørte min egen stemme. I butikken! Jeg forstår ikke hvordan noen kan høre på lydbok på et sted som krever at man tenker så mye og tar så mange valg. Det var ganske sterkt må jeg si. Jeg har jo også venner som jeg ser veldig sjeldent, som synes det er så koselig å høre på meg på lydbøker. Da blir jeg nesten flau.

Hva slags bøker liker du selv å lese på fritiden?

Ja, når er det? Nå er det gjerne de nye bøkene til Knausgård, Linn Ullmann og Vetle Lid Larsen. De gleder jeg meg til.

En av flere samtidsromaner lest av Woxholtt er Heidi Lindes Talte dager.

BIOGRAFI:
Nina Woxholtt er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole. Hun har spilt en rekke hovedroller ved oppsetninger på nasjonale scener, blant annet Antigone, Peer Gynts Solveig og Pippi Langstrømpe av Astrid Lindgren. Woxholtt mottok Gullruten for beste TV-skuespiller for rollen som Cecilie Mevold i TV-serien Fox Grønland. På Storytel har hun blant annet lest inn bøker av krimdronning Lisa Gardner, Nina Lykke, Isabel Allende og Trude Teige.


Les også intervjuene med de siste månedenes innlesereLasse LindtnerNils NordbergKirsti GrundvigDuc Mai-The, Bodil Vidnes-Kopperud og Kristine Rui Slettebakken.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d