Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

7 lydbøker som gir deg kunnskapen du ikke visste at du trengte

Har du lurt på om asken din kan skytes opp i verdensrommet, om hvorfor man henger portrettbilder av kongefamilien på utedoen, eller hvordan virus kan reise over en hel klode selv om de er forsvinnende små? I disse lydbøkene får du svaret!

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Hvordan skiller mennesket seg fra andre dyr?

Boken om mennesket
av Adam Rutherford
Lest av Per Andreas Tønder

Genetiker Adam Rutherford utforsker hvordan mye av det vi tror er spesielt for oss, ikke er det: vi er ikke den eneste arten som kommuniserer, lager verktøy, bruker ild eller har sex av andre grunner enn å lage nye versjoner av oss selv. Men evolusjonen har gjort oss i stand til å skape komplekse kulturer som overgår andre vi kan observere i naturen. Vi liker å tenke på oss selv som unike, men er det egentlig noe spesielt som skiller oss fra andre dyr?

En oppdagelsesreise i havet

Verden under vann
av Pia Ve Dahlen
Lest av forfatteren

Havet utgjør 99 prosent av området hvor dyr kan leve på kloden. Det var der livet oppsto, og artene har fått utvikle seg med helt andre forutsetninger enn på land. I Verden under vann kan du høre om de vakre, intelligente og fryktinngytende dyrene i havet som er resultatet av evolusjonens eksperimenter. Fra det yrende livet i det næringsrike tangbeltet og helt ned til dyphavsslettene, der noen få arter har spesialisert seg på å overleve – i stummende mørke og under enormt trykk.

En reiseskildring om virus og mennesker

Virus på reisefot
av Eystein Hellstrøm Hoddevik
Lest av Christoffer Staib

Virus er som en usynlig fiende og kan stenge ned en hel verden. De er avlet for å spre seg og legger ut på langferd som reiselystne blindpassasjerer. Vi blir her kjent med både vanlige, utspekulerte og svært farlige virus. Reisen går gjennom biologisk evolusjon, vår egen kropp, historiske hendelser og storpolitikk. Virusviten kan hjelpe deg både med å overleve og unngå sykdommer.

Fascinerende og underholdende om hva som skjer når du dør

En seksti under
av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen
Lest av forfatteren

Med sjarm, brutale detaljer, medmenneskelighet og fagkunnskap, gir Tor-Håkon Gabriel Håvardsen deg innblikk i gravferdsskikk og bisarre opplevelser, og svarene på spørsmål som: Hvilke tegn viser at man har blitt kvalt til døde? Hva skjer om du dør på ferie i syden? Hvordan ser et dødt menneske ut etter å ha ligget i havet? Hvordan steller man et dødt menneske, og hvordan i all verden rekonstruerer man et hode? Kan asken din skytes opp i verdensrommet? Har de som jobber med død som yrke noen hemmeligheter vi andre ikke vet om? Hva kan et lik fortelle oss? Hvilke hemmeligheter bærer det på? Og mange flere spørsmål du ikke ante at du hadde.

Alt du ikke visste at du ikke visste om fenomenet utedo

Norske utedoer
av Thor Gotaas og Roar Vingelsgaard
Lest av Per Andreas Tønder

Hva tørket man seg med før dopapirets tid? Hvorfor hang det kongebilder på utedoene? Hvordan var de ulike tradisjonene landet rundt? Og hvorfor varierte størrelsen på dohullene? Utedoens historie belyser både sosialhistorie, kulturhistorie, sosiologi, psykologi, kjønnsroller og fremveksten av et moderne Norge.

Om musikkens magiske kraft

Musikken og hjernen
av Are Brean og Geir Olve Skeie
Lest av Ingar Kristiansen

Musikalitet er en unik menneskelig egenskap som hjelper oss til å uttrykke følelser uten ord. Musikken har en enestående evne til å endre hjernen og gir oss hjernetrening på høyt nivå. Boken forklarer hva hjernen gjør med musikk og hva musikk gjør med hjernen, samt hvordan musikkens hjerneendrende egenskaper kan utnyttes i helsesammenheng. For musikkens kraft berører og endrer oss alle.

Om nabokrangler, tujahekker og norsk smålighet

Den jævla naboen
av Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen
Lest av Benjamin Helstad

«Jeg er opptatt av estetikk», sier en mann fra Bergen som brant ned naboens hus. Stadig flere har sluttet å hilse på naboen. De ringer heller advokaten, eller leser på nettet hvordan de kan drepe trær med gift. En mann tagget ned sitt eget hus for å gi naboen noe stygt å se på. En familie tok grantreet sitt til Menneskerettighetsdomstolen i Haag. På Nesøya kuttet finansmannen Arne Vigeland naboens uthus i to. Hvilke psykologiske mekanismer leder oss fra naboskap til fiendskap? Hva skiller nabokrangler fra andre krangler?


Flere boktips? Se også 7 sterke biografier, 6 gode bøker om kongelige eller 5 fengende bøker om vikingtiden.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: