Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

7 sterke biografier til høsten

Foretrekker du å høre om levde liv, og sjokkerende, spennende, rørende eller vakre historier som også er sanne? Her er en samling anbefalte biografier på lydbok, som du kan høre i Storytel i høst.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Brutalt ærlig om klassereise, kjærlighet og frigjøring fra skam

Min skyld
av Abid Raja
Lest av forfatteren

Kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.

Lattervekkende og gjenkjennende om musikken og livet

Meininga med livet
av Are Kalvø
Lest av forfatteren

Meininga med livet. Eller: Yes Sir, I can boogie er Are Kalvøs ærlege forsøk på å forstå vår tid: Kven vi er, kva som styrer liva våre, kva som er vitsen med heile greia. Ja, sjølve meininga med livet. Og kvar leitar ein for å finne meininga med livet? I popmusikken, sjølvsagt.

En fortelling om livets tilfeldigheter og en sterk kjærlighetserklæring til det norske samfunnet

Den norske drømmen
av Kadafi Zaman
Lest av forfatteren

Den kjente TV2-journalisten Kadafi Zaman har levd et eventyrlig liv. Han har jaget gangstere og blitt overfalt under revolusjoner, han har dekket de grusomste katastrofer og blitt kastet på cella i sin evige jakt etter nyheter. Hvis faren hans hadde tenkt annerledes, kunne Kadafi blitt bonde i Punjab i Pakistan. For 50 år siden valgte faren heller å flytte til Norge. Her jobbet han doble skift for å sikre en fremtid for barna sine. Kadafi Zaman forteller om sin pakistanske bakgrunn, og hvordan den har preget ham, og av og til gitt ham andre innganger til nyhetene.

Ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor

Mjøsa rundt med mor
av Bjørn Hatterud
Lest av Jan Gunnar Røise

Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan. I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden. Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp.

Om en av våre mest folkekjære forfattere

Jon Michelet: En folkets helt
av Mímir Kristjánsson
Lest av Nils Ole Oftebro

I 1962 mønstrer den unge dekksgutten Jon Michelet på skipet M/S Tomar. Blant de røffe sjøfolkene møter han flere gamle krigsseilere og tanken om den store sjøromanen vokser fram. Men det skal gå mange år før han klarer å skrive sitt storverk. I En folkets helt følger vi Jon Michelet gjennom alle disse årene, til han 50 år senere kommer i havn med bøkene om En sjøens helt og med dette reiste et storslagent monument over norske krigsseilere. Samtidig ble han selv en folkets helt.

Sjokkerende ærlig

Kohts bok
av Joachim Førsund
Lest av Lest av Joachim Førsund

«Jeg hadde egentlig ikke tenkt at jeg skulle fortelle om alt sammen. Mye av det jeg skal fortelle er flaut, jeg har skammet meg noe helt forferdelig. Og noe er hemmeligheter. Hemmeligheter vår familie ikke har snakket om. Men nå tenker jeg: Søren heller. Fasaden min er borte. Hvis det skal være noen vits med denne boken, nå, etter alt jeg har vært igjennom, og mens jeg ennå lever, så kan jeg like gjerne fortelle alt. Alt jeg har vært redd for, alt jeg har skammet meg over, alt jeg har angret på, alt jeg har villet skjule for andre; det blir så smått i møtet med døden.»

En fortelling fra gata

Petter Uteligger
av Petter Nyquist
Lest av forfatteren

Etter 52 døgn som frivillig hjemløs på tv ble Petter Nyquist landets mest kjente uteligger. Men engasjementet for de svakeste i samfunnet stoppet ikke der. Byen han ble kjent med og folka han møtte, forandret livet hans. I Petter Uteligger får du en rekke sterke historier både om det å være rusavhengig, og om å være pårørende, alt sett gjennom Nyquists undrende og menneskeliggjørende blikk.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d