Aktuelt Romaner

10 romaner du bør høre i sommer

Enten du bruker sommerdagene til å gå i fullstendig feriemodus, eller bare et litt langsommere tempo, er en lydbok det perfekte følge. Til sommerferien sparer vi ofte de bøkene vi har lengtet etter å lese når hverdagen har stått i veien. Ferielektyren skal engasjere, underholde og gripe oss, mens timene flyr og hverdagen forsvinner. I sommer kommer en rekke nye gode titler til Storytel som passer perfekt til dette formålet – her er et utvalg!

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Rørende og inntrykksfullt fra et uventet perspektiv

Klara og solen
av Kazuo Ishiguro
Lest av Karin Okkenhaug Seim
Slippes 1. juli

Klara er en Kunstig Venn – en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. Fra utstillingsvinduet i butikken der hun er til salgs observerer Klara det som foregår ute på gaten, mens hun håper at det snart er hennes tur til å bli valgt ut. Da ønsket endelig går i oppfyllelse og hun får bli med 13-årige Josie hjem, forstår Klara imidlertid raskt at det menneskene lover henne, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Klara og Solen er Kazuo Ishiguros første roman etter at han fikk Nobelprisen i litteratur.

Varm, humoristisk og selvbiografisk klassiker fra 1963

Familieleksikon
av Natalia Ginzburg
Lest av Anne Ryg
Slippes 7. juli

Natalia Ginzburg tegner et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia – stadig på kollisjonskurs – fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

Fra forfatteren av Alle andre og Samtaler med venner

Skjønne verden hvor er du
av Sally Rooney
Lest av Iben Akerlie
Slippes 9. juli

Alice, Felix, Eileen og Simon er fremdeles unge, men de forsøker å finne fotfeste i voksenlivet. De begjærer hverandre, de skuffer hverandre, de blir sammen og de gjør det slutt. De har sex, bekymrer seg for sex, bekymrer seg for vennskap og for verdens tilstand. Befinner de seg i det siste opplyste rommet før mørket blir totalt? Kan de tro på fremtiden, tro på en skjønn verden?

Historisk fra Sunnmøre på midten av 1800-tallet

Lene seg mot vinden
av Trude Teige
Lest av Silje Breivik
Slippes 19. juli

Lene seg mot vinden er ein frittståande oppfølgar til Havet syng. Vi er tilbake på Sunnmøre på midten av 1800-talet, og Kristiane lever saman med Lars og dei to borna hennar. Eldsteguten Anders veit at mora ønsker at han skal bli los, men han har store musikalske evner og mange planer som ikkje stemmer overeins med mora sine. Kristiane søkjer til havet når ho treng å tenkje. Ein dag gjer ho ei skremmande oppdaging nede ved den store steinen på stranda. Hendinga får store konsekvensar i bygda

Humoristisk parodi fra gjengen bak Kampen for tilværelsen

Gutta på skauen
av Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen
Lest av Ola G. Furuseth
Slippes 24. juli

Satirisk om en litt annen gjeng enn de motstandsheltene vi er vant til å hylle. 1. september 1939 gikk Hitler inn i Polen, og andre verdenskrig var i gang. Norge erklærte seg nøytralt, men et halvt år senere, 9. april 1940, invaderte tyskerne likevel landet. Kongen og regjeringen forlot landet for å drive kampen videre fra London. I årene som fulgte, valgte mange unge norske kvinner og menn å bli del av motstandsgrupper, ofte med stor fare for eget liv. Noen av disse gruppene dro til skogs for å drive motstandsarbeidet derfra. Dette er fortellingen om en slik gruppe. Gutta på skauen blir TV-serie i 2023.

Tar pulsen på vår tid med brodd og varme

En tilfeldig nordmann
av Lars Saabye Christensen
Lest av Kim Haugen
Slippes 5. juli

Gordon Mo jobber i Landbruksdepartementet og er innbegrepet av en grå byråkrat. Men det koker inni ham, og innimellom må han lette på trykket, og da tar han inn på hotell og slipper dampen ut av trykkekokeren. Dette fungerer inntil han en dag blir beæret med kake på jobben, den dagen er trykket dessverre for stort i Gordon Mo. For å gjøre en lang historie kort, neste dag jobber han ikke lenger i departementet.

Samtidsnært og undersøkende om en bydel i Oslo, og om tro og tvil på kraften i fellesskapet

Tøyeneffekten
av Bjarte Breiteig
Lest av Iselin Shumba
Slippes 11. juli

Tøyeneffekten handler om en bydel i Oslo, og om en familie: Mona, Jostein og sønnen deres, Kalle. De har i flere år drevet en nabolagskafé i det som lenge var landets mest beryktede bydel. Rundt kafeen er det et nettverk av folk fra vidt forskjellige kulturer, som hjelper hverandre og tar vare på nærmiljøet. Men Jostein har mistet gnisten, og Mona kjemper mot en hemmelig lengsel bort fra ham og fra Tøyen. Da Jostein ikke kommer hjem fra en reise, blir situasjonen akutt, og gjennom et intenst døgn følger romanen Mona alene mellom oppgjør og selvransakelse i lys av Josteins fravær.

Om den som må overbringe de dårlige nyhetene

Mellommannen
av Lars Saabye Christensen
Lest av Kim Haugen
Slippes 12. juli

Karmack er en unnselig småby i Amerika. Etter en serie ulykker og uheldige hendelser ser byen seg nødt til å ansette en mellommann som kan overbringe de dårlige nyhetene. Frank Farrelli får jobben og går i gang med å spre budskapet. Mellommannen er en selvstendig del av romanen Sluk, som nå publiseres for seg selv i forbindelse med Bent Hamers film The Middle Man.

En romantisk og tragisk reise langs norskekysten

Havets kirkegård
av Aslak Nore
Lest av Jonathan Espolin-Johnson og Gjertrud Jynge

Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer. Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset.

Storslått om kjærlighet, sorg og mot

Hekneveven
av Lars Mytting
Lest av forfatteren

Oppfølgeren til Søsterklokkene. Året er 1903, og tjueto år har passert siden sogneprest Kai Schweigaard kom hjem til Butangen med Astrid Heknes nyfødte sønn Jehans på fanget. Foran en velstelt grav utenfor nykirken på Butangen nages han av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og til at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to sammenvokste søstre i Astrids slekt, to myteomspunne veversker. Schweigaard blir besatt av å finne Hekneveven, en eldgammel billedvev som søstrene lagde, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger og føre klokkene sammen igjen.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: