Boktips

6 lydboktips til Pride-måneden 2022

Juni er Pride-måned, og verden over feires skeiv kjærlighet og mangfold. Samtidig kjempes fortsatt viktige kamper året rundt. I 2022 er det også 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, en viktig milepæl som markeres med et skeivt kulturår over hele landet. Vil du benytte anledningen til å lytte deg opp på skeiv litteratur har vi samlet seks gode lydbøker til deg. God Pride!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Tre kvinner, tre liv

Timene
av Michael Cunningham
Lest av Kirsti Grundvig
Slippes 10. juni

Timene handler om tre kvinner. Den første er Clarissa Vaughan, som bor i dagens New York, der hun planlegger en fest for sin beste venn, Richard. Den andre er Laura Brown, den perfekte husmor i den Los Angeles på femtitallet. Problemet er bare at idyllen kveler henne. Alt hun vil er å lese, og det går så langt at hun tar inn på hotell for i smug å lese bøker. Virginia Wolf er den tredje kvinnen vi følger. Hun er i ferd med å skrive den romanen hun siden skal bli kjent for, Mrs. Dalloway.

En rik og underholdende generasjonsroman

Jeg tror du hadde likt Ulrik
av Jonas Sundquist
Lest av Jonas Strand Gravli
Slippes 21. juni

Theodor vaker fra kollokvie til fest, drikker IPA og bor i en mørk hybel i Oslo. Ingen vet at han er homofil. Da han treffer Ulrik, tør han ting han før har skjøvet vekk. Det blir starten på et dobbeltliv. Jeg tror du hadde likt Ulrik er en rik og underholdende generasjonsroman om fest, destruksjon, sex, ensomhet og følelsen av samhørighet som kan oppstå mellom mennesker som nettopp har fylt tjue.

Om motgang og lidning, men inga sørgjeleg historie

Mot normalt
av Bjørn Hatterud
Lest av Jan Gunnar Røise
Slippes 14. juni

Bjørn Hatterud er funksjonshemma. Han er fødd med ryggmargsbrokk og har vore gjennom tallause smertefulle behandlingar og operasjonar. Hatterud har vore eit overvektig mobbeoffer og er dessutan homofil. Dette er ei forteljing om ikkje å passe inn, om å vekse opp i Brumunddal og vere avvikar og skeiv på alle vis. Dette er ei historie om motgang og liding, men inga sørgjeleg historie.

Om uventet, stor kjærlighet

Og ditt navn er mitt
av Andre Aciman
Lest av Haakon Strøm

Elio tilbringer sommeren sammen med foreldrene i et gammelt hus på den italienske rivieraen. Der slumrer han i varmen, leser, spiller piano, flørter med jentene. Men da familiens sommergjest Oliver kommer, oppstår det følelser i Elio som han ikke er forberedt på, og de to begir seg ut på et sommereventyr de aldri vil glemme. Og ditt navn er mitt er en fortelling om uventet, intens kjærlighet uavhengig av kjønn og alder. Den skildrer hva som kan skje mellom to mennesker som berører hverandre på det dypeste – og hvordan kompliserte følelser også er de enkleste.

En annerledes klassereise

Farvel til Eddy Bellegueule
av Edouard Louis
Lest av Lasse Vermeli

I denne romanen skriver Edouard Louis sitt eget liv. Boka ble en sensasjon da den kom ut i Frankrike og skapte enorm debatt. Eddy Bellegueule gjør opprør mot foreldre, fattigdom og en sosial bakgrunn med vold og rasisme. Men før dette, fra svært tidlig av i livet, opplever han både forakt og alvorlig mobbing fra sine egne. Valget er enkelt da muligheten til slutt byr seg. Flukt. Dette er en annerledes klassereise, men det kunne vært historien til så mange andre unge som føler at verdenen de lever i, er altfor trang.

Ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor

Mjøsa rundt med mor
av Bjørn Hatterud
Lest av Jan Gunnar Røise
Slippes 14. juli

Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan. I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden. Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp.

Om en som tok kampene

Kampene – Et portrett av Kim Friele
av Ola Henmo
Lest av Haakon Strøm

Historien om Kim Frieles liv i homobevegelsen er også beretningen om tilblivelsen av et moderne Norge. Rettigheter kommer ikke av seg selv, våre sinn blir ikke mer åpne bare av at tiden går; endringene skjer når modige mennesker går foran og sier: ”Vi må gjøre dette på en annen måte.” Kim Friele er et slikt menneske. Med uredde protester, godt politisk håndverk, enorm virketrang og sta utholdenhet, har hun endret våre lover og hjerter. Denne boken forteller hvordan og hvorfor.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d