Aktuelt Forfattere

Abid Raja: – Jeg skulle jo egentlig ikke bli noe i livet

Min skyld var den mest solgte boken i 2021. Selvbiografien til Abid Raja er en historie om frigjøring, og når den nå kommer som lydbok i Storytel er det forfatteren selv som leser.

Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Abid Rajas Min skyld er en brutalt ærlig historie om en bemerkelsesverdig klassereise, og er blitt kalt den viktigste norske boken om å vokse opp mellom to kulturer. Den rommer også en vakker og dramatisk kjærlighetshistorie om to som måtte kjempe hardt om å få hverandre.

Min skyld og er blitt kalt den viktigste norske boken om å vokse opp mellom to kulturer. Nå kan du høre den i Storytel, lest av Abid Raja selv.

Sterk kjærlighet

Faren hadde bestemt at Abid skulle gifte seg med en kusine. Han skulle i hvert fall ikke gifte seg med en fra smedkasten – som hans elskede Nadia Ansar tilhørte.

Abid var så forelsket at han ventet og tok samme t-bane som Nadia, bare for å kunne sitte og se på henne. Da de hadde innledet sitt hemmelige forhold, turte de ikke lenger å ta samme vogn. Ingen måtte få mistanke. I fem og et halvt år skjulte de at de var kjærester. Skulle de et sted, gikk de på hver sin side av gaten. Ikke en gang venner skulle tenke at de var et par.

Måtte frigjøre seg selv, og hverandre

Da de endelig fikk hverandre var de begge fortsatt sterkt preget av en konservativ oppvekst, og Raja inntok en rolle der han dominerte kona. Og hun lot seg dominere, fordi hun trodde det var sånn det skulle være. I dag lever de begge frie og likestilte liv, og Raja synes det er rart å tenke på hvor annerledes ekteskapet deres var de første årene.

De måtte begge frigjøre seg selv, og hverandre, for å få det sånn som de har det i dag.

Og Rajas bok er nettopp en historie om frigjøring. Han hadde et medfødt tabubelagt handicap og ble som nyfødt etterlatt av foreldrene på sykehuset i fire måneder. Gjennom oppveksten ble han slått av faren og tatt hånd om av barnevernet.

Kunne blitt drapsmann

I boka skriver han at han kunne blitt drapsmann, narkoman eller sosialklient. Kanskje også ekstremist. I stedet ble han jurist, liberal stortingsmann, bestselgende forfatter, Tesla-eier, birkebeiner, syklist, ektemann og far. For ikke å snakke om at han har vært kultur- og likestillingsminister.

Jeg skulle jo ikke bli noe i livet. Slike som meg skulle egentlig ikke kunne klare å ta utdanning.

– Abid Raja

Det siste er kanskje det mest overraskende. Ikke minst for jentene han gikk sammen med på Foss videregående. Med sine tradisjonelle og konservative holdninger fra en far vokst opp på landsbygda i Pakistan, var han i evig diskusjon om likestilling med jentene på skolen.

– Det forandret meg ikke da, men det sådde en spire, forteller han i dag.

Landsbyen som oppdro Abid

I boka takker Abid jentene på Foss og resten av den store, norske landsbyen som oppdro ham. Den første personen som var viktig for ham, fikk han ikke vite om før han ble voksen. Det var barnepleieren som tok seg av ham i de første levemånedene da familien hadde forlatt ham.

I strid med alle regler tok hun ham med hjem, og da Abid Raja besøkte henne som voksen, fikk han se babybilder av seg selv. Det var flere av dem på veggen hjemme hos barnepleieren.

Biblioteket ble avgjørende

– Vi hadde bare én bok hjemme, det var Koranen. Bibliotekene – og bibliotekarene – var helt avgjørende for at jeg klarte meg, forteller Abid Raja.

Når han kom for å levere en bok spurte de alltid hva han syntes om boka, og de anbefalte alltid en ny. De stimulerte leselysten og la grunnlaget for at han kunne ta en utdanning.

Også lærerne, de ansatte i barnevernet og motdebattanter han har møtt har vært viktige for Rajas lange reise mot et friere liv.

Mitt mål med boka har vært å bevisstgjøre oss om hvilken landsby vi er for hverandre og hvilken forskjell vi utgjør for hverandre. Jeg vil skape et håp om at det umulige er mulig, at man kan bli kvitt de negative stemmene i bakhodet og leve et friere liv.

– Abid Raja

Abid Raja har blitt omtalt som breial, brautende, poserende og dominerende. Du kommer ikke til å se det om ham etter å ha hørt denne boka.


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: