Aktuelt Barn og ungdom Boktips

Gutta som er akkurat like crazy som barnas egen fantasi – er tilbake!

Bøkene om Gutta i trehuset har vært en braksuksess i Norge de siste årene, og da bøkene entret lydbokuniverset for to år siden, ble begeistringen enda større. Den australske bokserien har tatt vårt lille land, og noen av våre minste innbyggere, med storm – og det er ikke rart! I sommer slippes fire nye lydbøker i serien i Storytel. Bli med inn i en helt unik verden der gjennomsiktige svømmebasseng og marshmallow-maskiner som skyter godteri rett inn i munnen din er en realitet, og kun fantasien setter grenser for hva Andy og Terry kan finne på neste gang! 


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Gjengen bak «Gutta» 

Gutta i trehuset er skrevet av Andy Griffiths, med Terry Denton som illustratør og kona til Griffiths, Jill, som redaktør. Det er faktisk de selv som blir portrettert i bøkene; Andy, Terry og Jill (som ble oversatt som «Pia» i de norske bøkene). Den norske versjonen er oversatt av Hege Mehren. 

Forfatter Andy Griffiths

Australske Andy Griffiths var opprinnelig engelsklærer, og fortvilte over at stadig færre av elevene hans faktisk leste bøker. Barna syntes at bøker var kjedelig, og det ville Griffiths få en slutt på. Han begynte derfor å skrive barnebøker selv, med en helt egen humor som dro barna med inn i fortellingens verden. Etter flere andre barnebøker med en ukonvensjonell humor, som The day my bum went crazy og The bad book, kom den første Gutta i trehusetboka ut i 2011. Gutta i trehuset med 13 etasjer ble deretter tatt opp av det norske forlaget Fontini, og ble nesten umiddelbart en enorm suksess her til lands! Nå har det hittil blitt utgitt 11 bøker i Gutta i trehuset-serien, med en rekke andre spin off-bøker med de rampete gutta. 


Mindre moral, mer moro! 

Da Andy Griffiths begynte å skrive barnebøker, gikk han bort fra ideen om at barnebøker absolutt må inneha en moral eller lærepenge for barna. I stedet begynte han å fokusere på at det skulle være gøy å dykke inn i bøkenes verden! De helsprøe og artige kreasjonene til Andy og Terry i bøkene viser et helt eget verdenssyn, et syn som er langt nærmere barnas egen fantasi. Hvem ellers klarer å tenke ut et eget venterom som ikke leder til noe sted, men bare er ment for å vente i? Eller en gruppe med ninja-snegler? Eller en babydinosaur-park? Disse gutta er akkurat like sprø som barnas egen fantasi, og det er det som gjør bøkene så morsomme! 

Illustratør Terry Denton har tegnet denne flotte tegningen spesielt for oss i Storytel!

Andy og Terry finner på mye moro, men har selvfølgelig visse oppgaver de må gjøre som “ansvarlige” voksne. Likevel er ikke bøkene tynget av en moral om at de feiler dersom de utsetter oppgavene og bare har det gøy i stedet, men heller at ablegøyene deres viser seg å faktisk være svaret på oppgaven de prøver å få utført i hver bok. Det være seg å sitte barnevakt i en ubåtbaguett, skrive nye bøker, eller overbevise bygningskontrolløren om at et trehus med 65 etasjer, et rom med kvikksand og et haibasseng, ikke er helsefarlig. 


Bildebok som lydbok, hæ? 

For hver bok blir 13 nye etasjer bygd på Andy og Terrys enorme trehus, og nye eventyr venter dem og leserne. Bøkene inneholder mange bilder for å dra barna raskt inn i fortellingen, og derfor kan man kanskje lure på hvordan dette fungerer i lydbokformat? Helt strålende, kan vi gledelig meddele! Takket være innleser Erlend Klarholm Nilsens fantastiske bruk av stemmer og lydeffekter, beholdes denne viktige og gøyale dimensjonen, og essensen av bøkene, fortsatt. Det ble tydelig at både store og små lyttere var hjertens enige da de første tre bøkene i serien ble sluppet i Storytel i fjor sommer.

Innleser Erlend Klarholm Nilsen

Erlend Klarholm Nilsen (f. 1978) er en norsk komponist, komiker og skuespiller som kanskje er mest kjent fra den musikalske humorserien Slå på ring på NRK, som ble nominert til Gullruten for beste humorprogram i 2003. Han hadde også en større rolle i filmen Doktor Proktors Tidsbadekar.

Han har både skrevet og lest inn serien Radio Stjerneskudd. Han har dessuten lest inn mange barnebøker på lydbok, som Småbarnsuppe av Bjørn Ousland og Glenn og skurkene av Camilla Kuhn.

Det er helt fantastisk hvordan han klarer å forme disse universene med bare stemmen og lyder! 


Nå slippes fire nye bøker i serien!

Bli med på nye elleville spillopper med Andy og Terry i sommer! Gutta i trehuset med 104 etasjer er den åttende boka i serien, og kommer som lydbok allerede 19. juni.
Gutta i trehuset med 117 etasjer er niende bok i serien. Den slippes som lydbok 2. juli.
Tiende bok i serien, Gutta i trehuset med 130 etasjer hører du i Storytel fra 16. juli. I denne boka får de øye på en kjempestor flue (som også er KJEMPEIRRITERENDE).
Gutta i trehuset med 143 etasjer er den ellevte og hittil siste boka i serien. Hør den som lydbok fra 30. juli!

I sommer kommer endelig de fire neste bøkene i Gutta i trehuset-serien ut i Storytel, til fryd for både store og små!

Først ut er Gutta i trehuset med 104 etasjer er nødt til å skaffe ti millioner kroner (ELLERS!), som slippes som lydbok allerede 19. juni. Gutta i trehuset med 117 etasjer havner i fengsel kommer ut to uker senere, 3 juli. 17. juli kommer Gutta i trehuset med 130 etasjer får øye på en kjempestor flue (som også er KJEMPEIRRITERENDE), før Gutta i trehuset med 142 etasjer drar på en SKREKKELIG avslappende ferie kommer til slutt, 31. juli.

De syv første bøkene Gutta i trehuset-serien finner du allerede i Storytel!

Ikke gå glipp av disse helsprøe historiene om de crazy gutta i det helt enorme, koko trehuset! 


Ikke abonnent? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: