Aktuelt Boktips Innlesere

Månedens innleser: Lasse Lindtner

Foto: Øyvind Eide

Noen har bare den rette krimstemmen. Lasse Lindtner har en slik stemme. Liker du Chris Tvedt og Gunnar Staalesen så har du nok hørt ham allerede. Du kjenner ham kanskje også igjen som skuespiller på film og tv. Lasse Lindtner har spilt i Vestavind, Fox Grønland, Hotel Cæsar, Ved kongens bord og mye annet opp gjennom årene. Nå er han månedens innleser i Storytel.

Skrevet av Kristine Kleppo.

Du har lang erfaring med innlesing av krimbøker. Finnes det noen særskilte krav til en innleser i en slik sjanger, tenker du, som for eksempel en evne til å bygge opp spenning?

Du må ha skuespillertalent. Jeg tror at bøker blir best når de leses inn av skuespillere. Jeg har hørt forfattere lese opp sine egne ting og det er ofte ikke så heldig.

Lasse Lindtner har lest inn flere av Gunnars Staalesens bøker i serien om Varg Veum. Sist i rekken av hans innlesninger er Storesøster.

På hvilken måte er ikke det heldig?

Å fremføre en tekst er jo noe skuespillere kan, og det er noe helt annet enn å skrive en tekst. Det kan fort bli monotont.

Du er aktuell med en ny sesong av Monika Yndestads Drapsmysterier. Hvordan har det vært å lese inn den?

Det er jo historier fra virkeligheten. En av historiene er fra 1870-åra. En annen er fra 1980 tallet. De er jo groteske på hver sin måte. Jeg har lest inn en del av de der. Noen av historiene har jeg kjent litt til fra før, men jeg blir overrasket over historiene. Det er utrolig hva folk kan gjøre mot hverandre. 

Ny sesong av true crime-serien Drapsmysterier sparkes i gang med Haik med døden, 8. april. Alle episodene er lest av Lasse Lindtner.

Tenker du at menneskene er seg selv like eller at de og drapsmysteriene har forandret seg i løpet av årene?

Menneskene er seg selv like. Brutaliteten er den samme.

Hva liker du selv å lese på fritiden?

Jeg leser alt mulig. Jeg leser mye dokumentarstoff, historiske bøker og biografier. Sånn sett er jeg altetende.

Mange kjenner Lasse Lindtners stemme fra Chris Tvedts krimserie om Mikael Brenne.

Det er mye brutalitet og råskap i bøkene du leser inn. Hender det at du synes det er hardt å lese?

Ja, du blir jo påvirket av det. Det setter jo følelsesapparatet i sving. 

Har du opplevd at noen kjenner igjen stemmen din etter å ha hørt deg på lydbok? 

De kjenner meg gjerne igjen på ansiktet. Jeg har fått en del henvendelser på gata hvor folk har takket meg for rollene jeg har spilt.

Med en habil krimstemme, gjør Lindtner seg også godt som innleser av Knut Nærums krimparodi Døde menn går på ski.

Hva synes du er de viktigste kvalitetene for en innleser?

Det er nyansering, tonefall og stemmeleie. Det har alt med vår profesjon å gjøre. Det er det vi er opplært til å kunne. 

Forfattere snakker gjerne om at de må finne den rette stemmen for å skrive en bok. Leter du på tilsvarende vis etter rett stemme når du skal lese inn ei bok?

Nei, det gjør jeg ikke. Jeg leser boka først og ser hva atmosfæren er i boka, så tar jeg utgangspunkt i det også går det av seg selv.

Justin Cronins episke og fengslende romanserie Passage, om katastrofe og overlevelse, er lest av Lasse Lindtner.

BIOGRAFI
Lasse Lindtner er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole. Han har spilt alt fra Hamlet til Mikkel Rev på Nationaltheatret. I tillegg er han er velkjent ansikt fra film og tv-serier som Vestavind, Hotel Cæsar, Ved kongens bord og Fox Grønland. Som innleser har han en spesielt velegnet krimstemme kjent fra NRK Radioteaterets dramatiseringer om Knut Gribb. Han har blant annet lest inn bøker av Gunnar Staalesen, Chris Tvedt og Justin Cronin.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d