Aktuelt Boktips Romaner

Storytels store påskeguide: 8 gode romaner til påsken 2022

«Jeg velger meg april», skrev Bjørnstjerne Bjørnson i 1869. For april, stormer, feier, smiler og smelter. Og tilbringes best med en god lydbok på øret, med vårsolas etterlengtede stråler varmende mot ansiktet.

Med april kommer også mange anledninger til å ta bokhylla med seg: Ut i solveggen, på påsketur blant nyutsprungne krokuser, eller mens du gir hus, bil eller hage en årlig vårrengjøring. God lytting!

PS: husk å laste ned til offline-modus hvis du skal tilbringe påsken et sted med dårlig dekning!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


Omdiskutert og dystopisk fra kontroversielle Michel Houellebecq

Underkastelse
av Michel Houellebecq
Lest av Håkon Ramstad
Kommer som lydbok 16. april

I det sen-kapitalistiske samfunnet hvor konsum er den nye religionen, kjenner den middelaldrende akademikeren François seg sjelelig lunken og søker etter noe å fylle tilværelsen med. Han ikke alene. Mohammed Ben Abbes vinner valget mot den høyreekstreme presidentkandidaten Marine Le Pen, og Frankrike får sin første muslimske president. Over natten endres alt. Kvinner begynner med slør, polygami oppmuntres og for François får livet en ny retning.

En vakker og lidenskapelig kjærlighetsroman

Mot nordavinden
av Daniel Glattauer
Lest av Ingar Helge Gimle, Mads Ousdal og Mari Maurstad
Kommer som lydbok 6. april

Denne vakre og usedvanlige kjærlighetsromanen består av e-postkorrespondansen mellom to mennesker som blir kjent da Emmi Rothner feilsender en e-post, og Leo Leike sender et ironisk svar. Dermed er dialogen i gang. Etter hvert oppstår varme følelser, og behovet for å treffes blir stadig sterkere. Men kan nærheten som er bygget opp på nettet overleve i den fysiske verden?

Et fargerikt persongalleri, nord-norsk natur og lidenskap

Hekser og fuglekikkere
av Magne Hovden
Lest av Maria Bock
Kommer som lydbok 13. april

Sammen med en gruppe fugleentusiaster reiser Tor til mekka for fuglekikkere, nemlig Vardø. Han øyner muligheten for å krysse av den uhyre sjeldne fuglearten kuhegre på observasjonslisten sin. På samme tid tror Ragna at hun har fått healingevner og melder seg på en gruppereise ledet av en sjaman til den forblåste nordlige byen. I Vardø oppstår det konflikter mellom de to gruppene, som begge tar lidenskapene sine på ramme alvor.

En fascinerende beretning om avhengighet, seksualitet og en kvinnes søken etter å føle seg levende

I udyrets hage
av Leïla Slimani
Lest av Gisken Armand
Kommer som lydbok 9. april

Tross den perfekte fasaden er Adèle alt annet enn lykkelig med sin kirurgektemann Richard. For å unnslippe kjedsomheten strener hun gatelangs, hun har sex med fremmede og med venner av ektemannen. Hun vet at hun risikerer å miste alt, men setter likevel livet på spill, igjen og igjen. Lëila Slimanis debutroman er en fascinerende beretning om avhengighet, seksualitet og ensomhet.

En sjelden bok som setter varig preg

Balansekunst
av Rohinton Mistry
Lest av Ravdeep Singh Bajwa

Gjennom sine fire hovedpersoner og en mengde fargerike bipersoner fører Rohinton Mistry leseren rundt i Indias nære fortid, fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975. Balansekunst er en brutal historie, men den er også sterk, fargerik og vakker og bringer India i fokus på et enestående vis.

Original og velopplagt satire over demokratiets skjørhet

En beretning om klarsyn
av José Saramago
Lest av Sigmund Sæverud

Kommunevalget (i en ikke navngitt by) gir et foruroligende resultat. Dårlig oppmøte kan skyldes uværet, mer urovekkende er det at 83% av stemmesedlene viser seg å være blanke. Myndighetspersoner aner et ulmende opprør, og setter i verk tiltak for å ta ondet ved roten. Uten protester innskrenkes borgernes rettigheter. I det stigende hysteriet trekkes trådene tilbake til den epidemi av blindhet som rammet innbyggerne – alle unntatt én – noen år tidligere. I den stadig villere jakten på en skyldig er det ingen som legger merke til mannen med blått slips med hvite prikker!

Hør også En beretning om blindhet av José Saramago.

En stor historisk roman om makt, kjærlighet, hevn og bedrag i en mørk og fascinerende tid

Det fortapte landet
av Juan Francisco Ferrándiz
Lest av Anders Ribu

Barcelona, år 861. Den ungen biskopen Frodo ankommer byen. Barcelona er mørk og fattig og har bare et par tusen innbyggere, men Frodo går med ambisiøse planer om å bygge en katedral og gjøre byen om til et blomstrende handelssted. Det er en farlig og nærmest umulig oppgave som venter ham. Han finner en alliert i adelskvinnen Goda, og sammen prøver de å redde byen fra det totale forfall.

Historisk om krigen i Nord-Norge

Askefall
av Stein Arne Nistad
Lest av Charlotte Grundt

Sykepleieren og jordmoren Elise blir en del av krigen når Hitlers stolthet slagskipet Tirpitz får base nær Alta i 1942. Ombord i Tirpitz er Karl, en tysk soldat som med nød og neppe overlevde angrepet på Narvik i 1940. I Berlin melder Karls kjæreste Liesel seg frivillig for å oppfylle Hitlers visjoner. Hun følger krigen østover til Krakow. Høsten 1944 snur krigslykken for alvor. Russerne fosser frem på østfronten og en halv million tyske soldater flykter sørover gjennom Finnmark. De brenner ned alt etter seg. I Tyskland står Berlin for fall. Både Karl, Elise og Liesel kjemper på hver sin kant for ikke å gå til grunne i ruinene.

Askefall er tredje bok i serien Seks dager i april.


Vil du ha flere lyttetips? Les også 10 krimtips til påsken, De 5 beste krimseriene til påsken, 7 gripende romaner til påskekosen eller 5 lydbøker som redder bilturen for barna.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d