Aktuelt Boktips

Kvinnedagen 2022: Årets feministiske lytteliste i Storytel

I anledning Den internasjonale kvinnedagen presenterer vi årets feministiske lytteliste; en samling av 12 viktige bøker om feminisme og den lange veien mot likestilling, av eller om foregangskvinner. La deg inspirere, engasjere og få historier til ettertanke. Gratulerer med dagen!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

En håndbok i feminisme

Hvordan bli en (skandinavisk) feminist
av Marta Breen
Lest av Hanna Børseth Rønningen

I denne håndboka samler Marta Breen trådene i noen av likestillingsdebattene hun har deltatt i. Hun oppklarer myter og misforståelser rundt feminisme og oppsummerer hovedbudskapet fra sine tidligere tekster. Samtidig gir hun leseren noen slagkraftige tips til hvordan man kan oppnå mest mulig likestilling i livet og i kjærligheten.

Eit vitnemål, ein appell og ei sjølvransaking, om rasisme i Norge

Eg snakkar om det heile tida
av Camara Lundestad Joof
Lest av forfatteren

I Eg snakkar om det heile tida skildrar Camara Lundestad Joof korleis rasismen ho stadig opplever, infiserer kvardagen og styrer tankane hennar. Ho ransakar minna sine. Kva om ho hugsar noko feil, korleis skal nokon tru henne då? Kor mange detaljar må ein hugse for å verke truverdig? Trur ho på seg sjølv? Og kan ho nokon gong fri seg sjølv frå spørsmålet om hudfarge?

En satirisk klassiker om et univers der kvinnene har makten, og menn er “det svake kjønn”

Egalias døtre
av Gerd Brantenberg
Lest av Gisken Armand

Denne satiriske klassikeren forteller om fantasilandet Egalia, landet der alt er annerledes, men likevel likner noe vi kjenner. Her er det kvinnene som har makten, og de undertrykker menn. Til alles og mødrelandets beste tilpasser mennene seg deres fruedømme. Bortsett fra noen få. Romanens hovedperson, Petronius Bram, en svermerisk unggutt som drømmer om å bli mannlig froskekvinne, gjør opprør sammen med kameratene sine og starter maskulinistbevegelsen. Men hans mor, direktør Bram, mener at en mannsbevegelse er dømt til fiasko.

En roman om å aldri, aldri, aldri ønske seg barn

Aldri, aldri, aldri
av Linn Strømsborg
Lest av forfatteren

Aldri, aldri, aldri er en roman om hvorfor vi får barn, og hvorfor vi ikke får barn. Det er historien om å velge noe annet enn det som forventes av en, men samtidig bare ønske seg et vanlig liv.

Levende og nært portrett av Betzy Kjelsberg

Betzy
av Frid Ingulstad
Lest av Kirsti Grundvig

Frid Ingulstads tegner et levende og nært portrett av Betzy Kjelsberg, en av Norsk kvinnebevegelses mest ruvende pionerer. Seksbarnsmor, stemmerettsforkjemper, venstrepolitiker, en av stifterne av Norsk Kvindesaksforening og Norges første kvinnelige fabrikkinspektør. 

Skildring av en jenteoppvekst i Oslo i årene etter krigen

Små nøkler, store rom
av Bjørg Vik
Lest av Tone Danielsen

Små nøkler, store rom er den første boka i det som skulle bli Bjørg Viks fabelaktige oppveksttrilogi fra 40- og 50-tallet på St- Hanshaugen i Oslo.

Hovedpersonen Elsi Lund var 4 år da krigen kom til Norge. Med stor dikterisk kraft gjenskaper Bjørg Vik miljøet i sin barndoms gate, og gir samtidig et bilde av en hel tidsepoke. Menneskene i den helt vanlige – nesten fattige og overbefolkede – leiegården ved St. Hanshaugen kommer oss merkelig nær.

Den banebrytende, første tendensroman i norsk litteratur

Amtmannens døtre
av Camilla Collett
Lest av Gerd Jørgensen

Tenk at det var Camilla Collett som i 1854 gav ut Norges første samfunnskritiske roman. Det sier noe om hvor viktig det må ha vært for henne å si noe om det samfunnet hun var en del av. Amtmandens døtre handler om huslæreren Georg Cold og den yngste av døtrene til amtmannen Sophie Ramm. De blir forelsket i hverandre, men gifter seg ikke. Collett kritiserer sin tids fornuftsekteskap og forventningen som ble stilt til kvinner om at de ikke skulle vise de romantiske følelsene sine.

Når kvinner må være passive blir livene deres bestemt av tilfeldighetene, mente Camilla Collett. Vigdis Hjorth og Mona Høvring er to av våre samtidige forfattere som henter inspirasjon fra Collett.

Inspirerende nattafortellinger for barna

Nattafortellinger for rebelske jenter 2
av Francesca Cavallo og Elena Favilli
Lest av Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne

I denne samlingen finner du hele 100 fortellinger som feirer ekstraordinære kvinner, fra Nefertiti til Beyoncé, dronning Kristina av Sverige til J.K. Rowling. Dronninger og aktivister, ballerinaer og advokater, pirater og dataingeniører, astronauter og oppfinnere – som etterlater store og små lyttere med en befriende følelse av uendelige muligheter.

Treffsikkert, morsomt og innsiktsfullt om kjønn og språk

Hvem sa hva? Kvinner, menn og språk
av Helene Uri
Lest av Cathrin Gram
Kommer i Storytel 30. mars 2022

Han sutrer som ei jente. Hun har hår på brøstet. Han kjører som ei kjerring, og det er på tide at hun manner seg opp. Hvem sa hva? er en bok om hvordan språket speiler virkeligheten, men også om hvordan det former den: Forestillinger om kvinner og menn finnes overalt i språket vårt og forteller oss hva vi – mer eller mindre bevisst – tenker om hverandre og oss selv.

En feministisk klassiker om mulighetene til å skape kunst

Et eget rom
av Virginia Woolf
Lest av Charlotte Grundt

Virginia Woolfs essay Et eget rom ble til på bakgrunn av to forelesninger holdt i 1928 om kvinner og litteratur, og om den kvinnelige kunstnerens mulighet til å gjøre seg gjeldende i en mannsdominert verden.

«En kvinne må ha penger og et eget rom, hvis hun skal skrive skjønnlitteratur.», skrev Woolf. Med sine tanker om kvinnen som selvstendig individ med økonomisk og arbeidsmessig uavhengighet, fikk boken en banebrytende betydning for kvinnefrigjørelsen, og er fortsatt et sentralt verk i feminismen og den feministiske litteraturkritikken. 

Historien om Kim Frieles kamp for likestilling og menneskeverd

Kampene – Et portrett av Kim Friele
av Ola Henmo
Lest av Haakon Strøm

Historien om Kim Frieles liv i homobevegelsen er også beretningen om tilblivelsen av et moderne Norge. Rettigheter kommer ikke av seg selv, våre sinn blir ikke mer åpne bare av at tiden går; endringene skjer når modige mennesker går foran og sier: «Vi må gjøre dette på en annen måte.» Kim Friele er et slikt menneske. Med uredde protester, godt politisk håndverk, enorm virketrang og sta utholdenhet, har hun endret våre lover og hjerter. Her får du vite hvordan og hvorfor.

Hva betyr det å være feminist i dag?

We Should All Be Feminists
av Chimamanda Ngozi Adichie
Lest av forfatteren (engelsk)

Hva betyr det å være feminist i dag? Chiamande Ngozi Adichie omtales som en av Afrikas unge lovende forfatterstjerner. I dette sterke personlige essayet, basert på en TED-talk fra 2013, argumenterer hun for hvorfor verden trenger feminister. Forfatteren forsøker å formulere en definisjon av hva feminisme er og bør være i vår tid. Adichie ser med humor og kritisk blikk på hvordan hun har blitt forskjellsbehandlet siden hun var liten jente og hvordan forskjellsbehandlingen av menn og kvinner i dag påvirker henne og menneskene rundt henne.

Få flere tips til hva du bør lytte til i våre tidligere artikler, som 8 nye krimbøker du kan nyte i vinter! eller 7 gode romaner for når vinteren blir litt for lang.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d