Aktuelt Innlesere

Månedens innleser: Nils Nordberg

Nils Nordberg er populært kjent som “Stemmen av norsk krim” etter å ha satt sitt preg på NRKs krimlitteratur-formidling gjennom -70, -80, -90 og -00 tallet. Han har også et bredt repertoar som innleser og er nordisk mester i Sherlock Holmes. Her forteller Nordberg om en i sin tid internasjonalt anerkjent norsk krimforfatter fra begynnelsen av 1900-tallet, som han synes fortjener å få skinne igjen. Kan du gjette hvilken?

Skrevet av Kristine Kleppo

Du blir gjerne kalt “Stemmen av norsk krim”. Hvordan er det å leve med et sånt rykte?

– Helt ok. Men det skygger kanskje iblant for at jeg også kan lese andre ting, sakprosa og både klassisk og moderne skjønnlitteratur.

Har du noen formening om når det oppstod?

– Det henger vel i fra 1970-årene allerede. Men kanskje særlig fra 1990-tallet da jeg begynte å presentere lørdagskrimmen i Radioteatret.

Snakker du slik du leser til vanlig også?

– Nei. Når jeg leser er det forfatterens språk jeg forholder meg til. Privat har jeg minst to språk, avslappet østnorsk og trønderdialekt (som var det første jeg snakket).

Nils Nordberg blir gjerne kalt “Stemmen av norsk krim”, og har lest inn både klassikere – så vel som nyere norsk krim, som Jaran Dammanns Øyenstikker.

Har du en historie om noen du har møtt som har kjent deg igjen på bakgrunn av stemmen din og innlesningene?

– Ingen bestemt historie, men det skjer rett som det er at jeg blir gjenkjent på stemmen. Men det har nok også sammenheng med at stemmen min har gått igjen på NRK, både radio og TV.

Har du selv noen idealer når det kommer til hvordan en god innleser skal være?

– God og tydelig stemme og uttale, selvsagt, tro mot teksten og forfatterens intensjoner, ikke komme imellom leseren og boken, ivrig researcher (detaljer skal være korrekte).

Nils Nordberg har også lest inn bøkene i Hans Olav Lahlums krimserie om Patricia og K2.

Hvem er dine egne yndlings-krimforfattere?

– Åh, det er mange. Kanskje mest blant klassikerne, fra Conan Doyle til Sjöwall & Wahlöö. Simenon, John Dickson Carr, Bernhard Borge [som er pseudonymet André Bjerke brukte i de fleste av sine kriminalromaner og -novellesamlinger, red.anm.], Ed McBain, Gunnar Staalesen, slike. Men det er for tiden mye bra blant nyere norske forfattere også.

Hvor gammel var du da du begynte å lese og interessere deg for krim? 

– 8-9 år. Til å begynne med gikk det nok mest i Frøken Detektiv og Detektiv-Magasinet. Men jeg hadde dilla på bøker og leste alt mulig fra jeg var 5-6 år gammel.

Du har lest inn mye klassisk krim, er det en spesiell du vil trekke frem som vi kanskje har glemt noe med tiden?

Stein Riverton. I sin tid var han den fremste krimforfatter i Nord-Europa, enda større i Sverige og Tyskland enn i hjemlandet. Jeg er veldig glad for å få lese inn bøkene hans. Flere vil komme.

Nils Nordberg har lest inn flere av Stein Rivertons klassiske kriminalromaner, som blant annet Greven av Oslo.

Du er også nordisk ekspert på Sherlock Holmes, etter en deltakelse på Kvitt eller dobbelt. Hva synes du om filmatiseringene av ham de siste åra?

– Jeg er uforbeholden i min begeistring for Sherlock, med Cumberbatch og Freeman, den er smått genial. Elementary er underholdende og verdt bryet. Underholdende er det beste jeg kan si om de to Guy Ritchie-filmene, men jeg har problemer med at Robert Downey Jr er så totalt fjernt fra å se ut Sherlock Holmes. Men den perfekte Holmes fra Conan Doyles originalhistorier var Jeremy Brett fra 1984 og fremover.

Kan du fortelle litt om den boken du leser inn nå?

– Jeg er akkurat ferdig med å lese inn to bøker av årets vinner av Nobelprisen i litteratur, Abdulrazak Gurnah, Paradis og Ved sjøen, og skjønner godt hvorfor han har fått prisen. Den ene foregår i tysk Øst-Afrika, før 1. verdenskrig, og kan minne om Joseph Conrads Mørkets hjerte. Den andre forteller om det å være flyktning i vår tid. Det er mektig litteratur, med både patos, poesi og humor, og med tekstinnslag av bla. swahili, arabisk og hindi – en type utfordring jeg liker.

Hører du selv på lydbøker, i så fall, i hvilke situasjoner?

– Jeg har egentlig litt dårlig samvittighet for at jeg ikke er noen god lydboklytter. Jeg er ikke så ofte opptatt med ting som passer til å lytte til og er nok egentlig litt for utålmodig ­– jeg er vant til å lese inni meg i et helt annet tempo enn det som er naturlig ved opplesning. 

Kan du anbefale en bra bok i Storytel?

– Hvis det skal være en av mine egne innlesninger, tror jeg det må bli Forbrytelse og straff av Dostojevskij. Den er jo dessuten en slags krim, i hvert fall en thriller. Jeg kan ikke dy meg for å sitere en leser som sendte meg dette: “… nå har jeg nettopp lyttet meg gjennom din innlesning av Forbrytelse og straff! For en prestasjon! Herregud mann, du har fått meg til å le, lide, rase, gruble, bøye kne i avmakt, febril og søvnløs! Det er den beste opplesning jeg noen gang har hørt!” Han som skrev det var Øystein Wiik.

Nils Nordberg har fått gode tilbakemeldinger for sin innlesning av Fjodor Dostojevskijs Forbrytelse og straff

BIOGRAFI
Nils Nordberg er en allsidig innleser av sakprosa, klassisk- og moderne skjønnlitteratur. For mange er han likevel best kjent som “stemmen av norsk krim” for sin formidling av krim på NRK gjennom 40 år. Nordberg er nordisk Sherlock Holmes-mester og var president i Rivertonklubben fra 1985-2001. Hør gjerne hans innlesninger av Dostojevskijs Forbrytelse og straff, Stein Rivertons klassiske krimbøker eller moderne norsk krim.

Er du interessert i å lese flere innleser-intervjuer? Sjekk flere av våre intervjuer med for eksempel Kirsti Grundvig, Gisken Armand eller Ingrid Vollan.

%d bloggers like this: