Aktuelt Boktips Innlesere

Månedens innleser: Kirsti Grundvig

Kirsti Grundvigs stemme har en klang fra barndommen for generasjoner av nordmenn siden 90-tallet. Du kan ha hørt henne som Lille My i Mummitrollet eller Minerva McSnurp i Harry Potter-filmene. Hun leser inn det meste, men blir ofte fortalt at hun har en god krimstemme. Storytels lyttere vil kanskje kjenne henne best fra bøker av Fredrik Backman, Camilla Läckberg og Maria Lang.

Skrevet av Kristine Kleppo

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Mange barn og voksne vil nok kjenne stemmen din godt. Hender det at du blir gjenkjent på grunn av stemmen din i film og lydbøker?

– Ja, faktisk. Det gjør det. Jeg er jo 74, en gammel dame. Spesielt de eldre barna kjenner meg som Lille My på 90-tallet. Også medvirket jeg i en spøkelsesserie for barn som het Uhu!, der spilte jeg Blitzabeth, som mange har et forhold til.

Grundvig er særlig kjent for sine innlesninger av krimbøker fra forfattere som blant annet Camilla Läckberg. Sist i rekken er Englemakersken som kom ut i Storytel i desember 2021.

Du jobber med mange ulike sjangre som lydbokinnleser: krim, selvhjelp, barnebøker og de populære bøkene til Fredrik Backman. Forfattere snakker gjerne om at de må finne den rette stemmen for å skrive en bok. Leter du på tilsvarende vis etter rett stemme når du skal lese inn en bok?

– Det kommer veldig an på stoffet. Det er boka som gir både stemmen og stemningen. Hvis det er en dårlig skrevet bok må du jobbe ekstra hardt for å finne en stemme. For meg handler det ikke om lesing, men det går ut på å fortelle en historie. Da er det viktig med rytme i språket. Med barnebøker kan det være at jeg finner en stemme som jeg liker veldig godt også bruker jeg den.

Britt-Marie var her av Fredrik Backman er en av innlesningene Grundvig får mange gode tilbakemeldinger på.

Er det en sjanger eller en bok du har lest inn som du har følt et spesielt slektskap til?

– Jeg har blitt fortalt at jeg har en god krimstemme. Som utdannet skuespiller liker jeg å gjøre bøker der det er mye dialog. Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som har lest Fredrik Backmans Britt-Marie var her og Emma Healeys Elizabeth er borte, som likte måten jeg leste de bøkene inn på. Det er jo gjerne slik at folk får favoritter blant innlesere og etter hvert begynner å søke etter flere bøker av den samme innleseren. Jeg har også lest inn noen barnebøker som jeg får mye tilbakemeldinger på, spesielt bøkene om Emma og Thomas og Lillesøster. En bok som nesten ingen kjenner til, men som jeg har hatt et godt forhold til er Basunen av Tor Edvin Dahl. Det er en veldig fin rytme i den som gjorde den veldig god å lese.

Grundvig har fått tilbakemeldinger på at hun har en god krimstemme, og mange liker måten hun leser inn krimromanen Elizabeth er borte av Emma Healey.

Er det noe du helst vil unngå å lese inn?

– Hvis jeg får bøker som jeg synes er sadistiske. Det har jeg vondt for å lese. Misbruk av barn har jeg også vondt for å lese, så jeg prøver å unngå det.

Hva slags bøker liker du selv å lese på fritiden?

– Jeg er veldig glad i Roy Jacobsen, også leser jeg mye verdenshistorie. Nå har jeg begynt fra år 0 og kommet til første verdenskrig. Det er litt slik at favorittboken min gjerne er den jeg holder på med. Jeg blir veldig opptatt av de bøkene jeg leser akkurat nå. Som innleser holder jeg nå på med en serie som heter Glassjenta fra 1800-tallet på Eidsvoll.

På fritiden leser Grundvig helst verdenshistorie og bøker hun holder på å lese inn. Men hun er også veldig glad i Roy Jacobsen.

Hører du selv på lydbøker, i så fall, i hvilke situasjoner?

– Jeg hører nok lite på lydbøker fordi jeg jobber så mye med det, men det hender jeg hører på snutter av for eksempel meg selv som leser. Jeg har studio hjemme, så jeg er innleser, produsent og tekniker.

Det høres veldig krevende ut.

– Ja, det er ganske krevende. Du kan ikke spise før du skal lese inn fordi mikrofonen plukker det opp hvis det rumler i magen. Jeg må også lese boken på forhånd og hvis det er språk, dialekter eller faguttrykk som jeg ikke kjenner til, da må jeg ringe rundt til noen som kan fortelle meg hvordan det uttales. Men det er jo moro da. Jeg har jo jobbet i NRK i over 14 år som produsent og dubber, så jeg har lang erfaring.

Kirsti Grundvig har lest inn krimromanen Tørke av Jane Harper, som også er blant hennes personlige favoritter.

Kan du anbefale en bra bok på Storytel?

– Jeg tror jeg har lest inn over 400 lydbøker i mitt liv, så det er vanskelig å velge. Selv liker jeg veldig godt den australske forfatteren Jane Harper og hennes krimroman Tørke.

BIOGRAFI
Kirsti Grundvig er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole og har en lang karriere som innleser. Hun har over 400 bøker på samvittigheten og leser gjerne inn alt fra krim til barnebøker, norsk samtidslitteratur og selvhjelpsbøker. Best kjent er hun kanskje for bøkene til Fredrik Backman, Camilla Läckberg og Maria Lang. Grundvigs stemme er velkjent fra generasjoner av nordmenns barndom, gjennom dubbing av roller som Lille My (Mummitrollet), Bagheera (Jungelboken) Minerva McSnurp (Harry Potter) og Blitzabeth (Uhu!). Hun har jobbet for NRK i 14 år og har opptrådt på scener som Trøndelag Teater, Det Norske Teatret, Centralteatret, Teater Ibsen og Riksteatret.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d