Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

9 bøker om eventyrere som gir deg inspirasjon til å komme deg ut

Lurer du på hvorfor en av våre mest kjente polfarere privat reiste hemmelig og forkledd, under navnet Engelbregt Gravning? Eller hva som driver nåtidens mest myteomspunne villmarking til hans ekstreme livsstil og eventyrlige ekspedisjoner? Vi har samlet noen av de beste bøker om, eller av, eventyrere og oppdagelsesreisende – som du kan høre i Storytel. God lytting!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Pelsjegerliv
av Helge Ingstad
Lest av Bjørn Fougner

En eventyrreise av en bok! I 1926 solgte Helge Ingstad sin sakfører-forretning og dro til Nord-Canada som pelsjeger. Fire års villmarksliv hadde han bak seg da han satte sine inntrykk på papiret. Pelsjegerliv er den fascinerende beretningen om hans opplevelser i denne tiden. Det er en storslagen bok, skiftende som landet og folket han forteller om, og preget av Ingstads dype naturfølelse.

Den første flukt over polhavet
av Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth
Lest av Bjørn Fougner

Roald Amundsen (1872-1928) debuterte som forfatter med verket Nordvestpassagen i 1907, og fortsatte med å skrive om sine ekspedisjoner. Den første flukt over polhavet handler om hvordan Amundsen sammen med Lincoln Ellsworth og Umberto Nobile i 1926 nådde Nordpolen med luftskipet Norge. Ekspedisjonen gikk fra Ny-Ålesund på Svalbard til Teller i Alaska, og det var første gang hele Polhavet ble krysset.

I 1928, under leteaksjonen etter Umberto Nobile, havarte Amundsens fly nær Bjørnøya. Han ble aldri funnet.

I boken Gjennom luften til 88 grader nord skriver Amundsen om forsøket på å nå Nordpolen med flybåt i 1925.

12 eventyr og et spøkelse
av Aleksander Gamme
Lest av Per Andreas Tønder

Bli med Aleksander Gamme på hans mange eventyrlige reiser: på verdens lengste og mest ensomme skitur, på tandemsykkel gjennom Sahara-ørkenen, i fritt fall med heliumballonger. Eller hva med et grotteeventyr i Nordland og basehoppingsprell i West Virginia? Aleksander Gamme har stor sans for kreativitet i påfunn og gjennomføring og historiene hans har alltid en uforutsigbar vinkling og humoristisk snert.

Ute etter flere eventyr? Hør også serien Tøffe turer, der kjente navn som Børge Ousland, Stein P. Aasheim, Lars Monsen, Randi Skaug tar deg med på tur.

Mannen som elsket Sibir
av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz
Lest av Nils Johnson

Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953) levde et liv som få i dag kan fatte. Fra han er 25 år gammel foretar han en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøker han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanger tigre, hjort, ørner, samler planter og sommerfugler, som sendes til museer i Europa. Han krysser hele Japan til fots mens det er krig i landet. Og reiser med slede tvers gjennom det sibirske isødet. Det er kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet. Mannen som elsket Sibir er en roman basert på hans erindringer, en fantastisk fortelling om natur, urfolk og oppdagelser.

Roald Amundsen
av Tor Bomann-Larsen
Lest av forfatteren

En hel verden fulgte polfareren på hans heroiske ekspedisjoner til Grønland og Sydpolen med Gjøa, Fram, Maud, flybåtene og luftskipet Norge. Privat reiste han hemmelig og forkledd, under navnet Engelbregt Gravning. Et overveldende kildemateriale viser Roald Amundsens liv, fylt til randen av eventyrlig triumf og brustne illusjoner, preget av nådeløs kamp mellom menn – og en romantisk lengsel etter kvinnen.

Hjalmar Dale – Den glemte eventyrer
av Randulf Valle
Lest av Ole-Thore Hasseldal

Hjalmar Dale er dels en biografi og dels en beretning om pionertiden i Canada. Vinteren 1927-28 overvintret Dale sammen med Helge Ingstad som senere skrev klassikeren Pelsjegerliv. Dale var sentral i miljøet av pelsjegere og gullgravere og reiste gjennom enorme villmarksområder med kano og hundespann.

Landet med de kalde kyster
av Helge Ingstad
Lest av Bjørn Fougner

Dette er beretningen om Helge Ingstads to begivenhetsrike perioder som sysselmann på Svalbard i dette samfunnets pionertid på 1930- og 1940-tallet. Tittelen, Landet med de kalde kyster, er en direkte oversettelse av det gammelnorske ordet Svalbard.

Hør også Øst for den store bre, som handler om Ingstads liv som sysselmann for de norskokkuperte områdene på Grønland i 1931. 

Kon-Tiki-ekspedisjonen
av Thor Heyerdahl
Lest av Frank Tangen

Ekspertene tok ikke Heyerdahl på alvor da han påstod at Polynesia var blitt befolket av sør-amerikanske indianere. De hadde jo ikke båter. Men de hadde balsaflåter, sa Heyerdahl. Ennå nektet ekspertene å tro ham. Men i 1947 gjennomførte han og fem kamerater flåteseilasen fra Callao i Peru til atollen Raroia i Tuamotu-gruppen: Kon-Tiki-ekspedisjonen. Her forteller Heyerdahl om ekspedisjonen, og i bokas etterord redegjør han for en rekke oppdagelser i dennes kjølvann.

Femundens villmark
av Trond Strømdahl og Lars Monsen
Lest av Trond Strømdahl

Bli med de to vandrerkompisene Lars Monsen og Trond Strømdahl på fem langturer i Femundsmarka, fra april til oktober! Oppskriften er enkel: de går dit fiskestanga peker, fyrer sine leirbål og bare er. Ruta blir til underveis, ikke bare langs kjente stier og vassdrag, men også de mer ukjente. Med en kano er det enkelt å frakte med seg proviant og utrustning for en måned om gangen. Dette er avslappende loffeturer som det oser bålrøyk, stekt fisk og ekte villmarksglede av!

Mer Lars Monsen? Se her!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d