Aktuelt Boktips Romaner

8 gode romaner du kan nyte i jula

Når julestresset har lagt seg er det ingenting som å sette av litt tid til seg selv. Rigg deg til i sofakroken eller foran peisen med en god roman på øret, eller ta med deg hodetelefonene ut på tur i det friske romjulsværet. Her er åtte tips til romaner du kan nyte i de rolige romjulsdagene.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Hekneveven
av Lars Mytting
Lest av forfatteren

Året er 1903, og tjueto år har passert siden Astrid Hekne døde i barsel. Hennes sønn Jehans lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Han holder seg helst i fjelltraktene i Gudbrandsdalen på fiske og reinsjakt. Utenfor nykirken på Butangen steller fortsatt Kai Schweigaard på Astrids grav. Bygdas overarbeidede sogneprest nages av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to søstre i Astrids slekt, og Kai blir besatt av å finne en eldgammel billedvev som de to lagde, Hekneveven, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger.

Gul bok
av Zeshan Shakar
Lest av Ravdeep Singh Bajwa
Kommer som lydbok 27. desember

Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Den nye jobbtilværelsen innebærer tilpasning til helt nye verdiskalaer, der en gammel leilighet i Gamlebyen er mer ettertraktet enn Manis nye, og dyre, leilighet på Skillebekk, og der Manis faste kebabsjappe er «genuin» og rangeres høyere enn Theatercaféen. Samtidig blir Mani også en stolt bidragsyter til det store felles prosjektet som kalles Staten.

Beleiringen av Lisboa
av José Saramago
Lest av Sigmund Sæverud

Raimundo Silva er korrekturleser og holder akkurat på med tredje gjennomgang av boken Beleiringen av Lisboa. Han er dødens trett av hele greia. Med fast hånd føyer han til et nytt ord i teksten, et ikke, hvorved Portugals historie tar en ny vending. Beleiringen av Lisboa er en av Nobelprisvinnerens mest humoristiske bøker, breddfull av ironi og rare innfall, og med undertoner som blir mer hørbare etter hvert som handlingen utfolder seg.

Så du ikke går deg bort
av Patrick Modiano
Lest av Anders Ribu

Skulle man gjette, ville man si at Louis og Odile tilhører det borgerlige, veletablerte sjikt og alltid har gjort det, der de lever et godt liv med barn og venner. Men dette er et bedrag. Femten år tidligere befant de seg tvert imot i samfunnets randsone. Louis er akkurat ferdig med verneplikten, det er i begynnelsen av 1960-tallet og han er foreldreløs. Det samme er Odile, og de møtes tilfeldig på en jernbanekafe i Paris, usikre på fremtiden, i drift, rede til å gå dit tilværelsen dytter dem. Hvor finnes bindeleddet mellom de mørke strøkene i Paris, bakgatene, de usle leiegårdene, og den solfylte tilværelsen i huset i fjellsiden?

Juleoratoriet
av Göran Tunström
Lest av Kim Haugen

Juleoratoriet er både en generasjonskrønike og et av de sjeldne verkene som omfatter hele det menneskelige dramaet, i all sin rørende, komiske, erotiske og surreelle prakt. Boken regnes som Göran Tunströms fremste mesterverk, og ga ham Nordisk råds litteraturpris i 1984. Juleoratoriet ble filmatisert i 1996.

Julehelg
av Amalie Skram
Lest av Gisken Armand
Kommer som lydbok 26. desember

Arne Hoff har et kunstnersinn. Hans følsomhet hindrer ham i å gjøre det slutt med forloveden, og han knuges av det kjærlighetsløse og kalde miljøet i Kristiania. Det er hjemme hos fru Alvilda og doktoren han finner vennskapet og varmen han lengter sånn etter, og det er her han får til å slippe skapergleden løs. Snart får han kjærlige blikk fra Alvildas søster, som har varme følelser for ham, men hans hjerte er allerede tapt. Han flykter til en ny stilling i en annen by, men gleder seg likevel enormt til jul, da han skal feire julehelgen hos sine gode venner.

Hør også Karens jul.

Vi var en familie
av Shilpi Somaya Gowda
Lest av Karin Okkenhaug Seim

Familien Olander er et premieeksempel på en lykkelig kjernefamilie. Indiske Jaya og amerikanske Keith møttes i London som unge, og sammen har de skapt et drømmehjem i solfylte California. Deres solide ekteskap bygger på trygge, felles verdier og en sterk kjærlighet for de to barna, Karina og Prem. Men verken kjærlighet eller velstand kan beskytte dem mot tragedien som plutselig inntreffer.

Vidunderlige Vera
av Siri M. Kvamme
Lest av Siren Jørgensen

I Vrangdal sit Vera i billettluka på den lokale svømmehallen og håper at nokon i kommuneadministrasjonen skal døy. Eller gå av med pensjon. Ho er ikkje ondskapsfull, berre desperat. Og det med god grunn, skal det vise seg. Vidunderlege Vera er ein roman breddfull av liv og lyst, kjærleik og løgner, humor og varme, rør og opprør, latter og reinspikka desperasjon.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d