Aktuelt Boktips Forfattere Romaner

«En sjøens helt» og det nasjonale traumet: I kjølvannet av Michelet

Jon Michelet skrev til siste slutt på sitt seksbindsverk om de norske krigsseilerne. Det har blitt både et historisk manifest, et jordnært portrett og en storslått fortelling om gutta som dro ut i havets tjeneste. 

Bare dager etter at han hadde fullført romanserien En sjøens helt, døde Jon Michelet. 

Opprinnelig hadde han tenkt at det skulle bli en trilogi, men Michelet innså fort at eposet om de norske krigsseilernes skjebne under og etter andre verdenskrig var mer omfattende enn som så.

Nå er hele serien på i alt seks bøker tilgjengelig i Storytel, til glede for alle som vil ha et gjenhør med, eller som ennå har historien om skogsmatrosen Halvor Skramstad og de andre krigsseilerne til gode.

– Ingen har bidratt mer til å gjøre sine samtidige bevisste om krigsseilernes skjebne enn Jon Michelet gjennom sin serie En sjøens helt, erklærte bokanmelder Bjørn Gabrielsen i omtalen av den siste boka i serien, Krigerens hjemkomst (2018)

Farefullt verdensseilas

Aksjonistisk arbeiderlitteratur. Bestselgende og prisvinnende krim. Og til slutt: Det maritime sjømannseposet som umiddelbart skrev seg inn i moderne norsk litteraturhistorie. Stiene inn i Jon Michelets forfatterskap er flere, med perler i alle leire. 

Den første boka i serien, En sjøens helt – Skogsmatrosen, finner sted i 1939 før tyskerene har okkupert Norge. 18 år gamle Halvor vet lite om hva han har i vente idet han legger ut på sitt livs seilas.

En sjøens helt-serien ble hans kanskje mest ambisiøse prosjekt.

Gjennom øynene på 18 år gamle Halvor Skramstad fra Rena i Åmot blir vi med på en seilas mellom havnebyer i alle verdenshjørner. 

Den første boka, En sjøens helt – Skogsmatrosen (2012), finner sted i 1939, før tyskerne har okkupert Norge. Halvor vet lite om hva han har i vente idet han legger ut på sitt livs seilas. 

I En sjøens helt – Skytteren (2013) får Halvor hyre på verdens største tankskip, og opplever trusler som tyske bombefly, tunge kryssere, det tyske ubåtvåpenet og dødbringende miner på nært hold.

Farene øker i En sjøens helt – Gullgutten (2014) etter Hitlers angrep på Sovjetunionen og Japans angrep på Pearl Harbour. Halvor får kjenne på nervene mens han frakter olje til Storbritannia.

Halvor fortsetter krigsseilasen i En sjøens helt – Blodige strender (2015), der han blant annet seiler i en hemmelig operasjon på kysten av Nord-Afrika. En sjøens helt – Brennende skip (2016) har Halvor blitt 23 år, og har opplevd mer av krigens redsler enn noe menneske bør måtte tåle. 

I det sjette og avsluttende bindet, Krigerens hjemkomst (2018), nærmer krigen seg slutten, og Halvor drar hjem til et land han tror vil takke ham. I stedet blir han møtt med stor forakt og dyp mistillit.

Krigerens hjemkomst er det sjette og avsluttende bindet i Jon Michelets romanepos om krigsseilerne.

Odysseé om en glemt generasjon

– Måten Norge behandlet krigsseilerne på, er et nasjonalt traume. Psykologer og psykiatere greide ikke å se og forstå skadene som sjøfolk under andre verdenskrig ble påført, sa Michelet i et intervju med tidsskriftet Psykologi i 2018.

Michelet hadde selv erfaring fra sin tid på havet. Sommeren 1962 dro han til sjøs som dekksgutt, rett etter fullført videregående skole. 

Her ble han, foruten et opphold på Sjømannsskolen, flytende til 1968. Fra 1966 til 1967 var han annenstyrmann på et skip som fulgte Syd-Amerikalinjen. Det skulle etterhvert vise seg å bli en formativ erfaring – samtidig som det vokste frem et radikalt engasjement for arbeidsfolkets kår og rettigheter. 

Romanserien om krigsseilerne står igjen som en bauta i Michelets forfatterskap. Bøkene har solgt i til sammen rundt en million eksemplarer, til tross for at det er omfattende verk stappfulle av detaljer, der bare Skogsmatrosen alene teller over 800 sider med tekst. 

Det er levd liv mellom disse permene. Og det skinner hele veien igjennom at forfatteren skriver fra et dypt ønske om å yte rettferdighet til gutta som ofret livene sine på havet. Med det har krigsseilerne, som lenge ble assosiert med fyll og bråk, fått en slags oppreisning og nyvunnen respekt. 

Hør historien om Halvor og de andre krigsseilerne i Storytel nå.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: