Aktuelt Boktips Forfattere Romaner

Oppgjørets time mot slutten av et liv

Et problematisk mor-datter-forhold står i sentrum for Helga Flatlands siste roman, som er tilgjengelig som lydbok i Storytel.

Er det mulig med forsoning når et liv nærmer seg slutten? Det er som alltid store, mellommenneskelige spørsmål som dukker opp i Helga Flatlands romaner. I Et liv forbi byr hun på nok et familiedrama, skrevet med stor psykologisk innsikt.

Anne (67) og Sigrid (40) er mor og datter. De er begge jeg-fortellere i romanen, og fører ordet i hvert sitt kapittel, lest inn av Liv Bernhoft Osa og Ane Dahl Torp.

Sigrid jobber som lege i Oslo, og har to barn på 4 og 19 år med to forskjellige menn. Anne jobber som lærer og bor på familiegården i bygda der Sigrid vokste opp. 

Anne har brukt store deler av livet på å pleie ektemannen Gustav, som fikk slag da Sigrid var barn. Sigrid har et anstrengt forhold til foreldrene sine – faren som sitter fjern på sykehuset og en emosjonelt krevende mor. 

Når Anne får kreft og blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til rollene som skifter, og spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse.

Et liv forbi er Helga Flatlands sjette roman. Romanen er tilgjengelig i Storytel, lest av Liv Bernhoft Osa og Ane Dahl Torp.

– Familien rommer alt

Ifølge Flatland har det vært den vanskeligste boka å skrive så langt i karrieren, uten at hun helt forstår hvorfor. Som tittelen tilsier var selve utgangspunktet for romanen slutten på et liv.

– Jeg ville skrive om hvordan døden som nær horisont gjør at alle følelser og ting som har vært kommer opp på storskjerm. Det blir stort, eksponert og et påtrengende behov for begge å komme til en slags forsoning før Anne dør, forklarer Flatland i et intervju i Kulturstripa på NRK.

Et liv forbi er hennes sjette roman siden debuten i 2010. Siden har hun markert seg som en viktig samtidsforfatter, der menneskelige og familiære konflikter går igjen som tema.

Flatland debuterte som forfatter med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må i 2010, første bok i trilogien om tre unge barndomsvenner som beslutter å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan.

– Familien er et veldig godt utgangspunkt fordi den rommer alt. De største følelsene finnes innad i familien. Du har kjærlighet, søskenforhold, du har mor-barn, vennskap og erotikk. Det er veldig mye der.

Dysfunksjonelt, eller som folk flest?

Selv kommer Flatland fra en familie med fire søsken, og har dermed hatt et godt grunnlag for å kunne observere de ulike dynamikkene i en familie, og hva som er dysfunksjonelt og velfungerende.

– Jeg får ofte spørsmål om jeg bevisst velger å skrive om dysfunksjonelle familier. Jeg mener at familien i Et liv forbi ikke er det, men at de er som familier flest – en blanding av både det som fungerer og det som ikke fungerer, utdyper hun. 

Markant samtidsstemme

Med sin sjette roman befester 37-åringen posisjonen som en av de skarpeste observatørene i vår samtid.

«Helga Flatlands nye roman, «Et liv forbi», forteller rent, rett fram, uten fakter. Den skjærer dypt – til menneskenes nærhetslengsel.», skriver litteraturkritiker Leif Ekle i NRK.

Så ta på deg høretelefonene eller skru opp bilradioen, og gjør deg klar for et dypdykk inn i Helga Flatlands samtidsunivers.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: