Aktuelt Krim

– Jeg innså plutselig at jeg satt på et kjempeplott

Forfatter Trude Teige hadde egentlig ikke tenkt å skrive krim i det hele tatt. Nå har bøkene om journalist Kajsa Coren solgt i over 170 000 eksemplarer. Nå kan du høre hele serien i Storytel.

– Jeg hadde akkurat født tvillinger da jeg skrev min første bok. I tillegg hadde jeg et barn til og full jobb som journalist og programleder i TV2. Jeg hadde i grunnen bare tenkt å skrive et par historiske romaner inspirert av historien om min tippoldemor på 1800-tallet, forteller Trude Teige (61) på telefon, stående ved kjøkkenbenken.

Ryggen har som følge av skrivinga slått seg vrang igjen, noe som visst skjer én gang i året, og fører til at forfatteren bare kan stå eller ligge. 

Der, stående ved kjøkkenbenken, er Teige nå i gang med den syvende boka om Kajsa Coren. Bøkene om den ivrige journalisten og småbarnsmoren som kommer over spennende saker, fascinerer stadig nye lesere. Nå er de solgt i over 170 000 eksemplarer.

Noen vet er den første boka Trude Teiges krimserie om Kajsa Coren. Nå kan du høre hele serien i Storytel.

Begynte som en roman

Etter debuten Havet syng fra 2002 og oppfølgeren Lene seg mot vinden fra 2004, var det derimot ikke gitt at Teige skulle skrive flere bøker, og i hvert fall ikke krim. 

Men etter noen år meldte skrivebehovet seg igjen. 

– Jeg har alltid lest mye krim, og tenkt at det er veldig teknisk vanskelig å skrive. I stedet begynte jeg på en roman om barnehjemsskandalen. Etter krigen var det over 40 000 barn som ble plassert på institusjoner uten tilsyn, og der skjedde det mange overgrep. Den saken trigga meg, forklarer forfatteren.

Halvveis ut i skrivingen av Noen vet, den første boka om Kajsa Coren, skjønte Teige plutselig hva hun satt og skreiv på.

– Jeg innså at jeg satt på et kjempeplott! Jeg leste en sak i VG om uoppklarte drap, og det satte fantasien i sving. Jeg tenkte: Hva om jeg forestiller meg at flere av dem hadde jobbet på institusjoner og at politiet ikke hadde oppdaget sammenhengen? Så da ble det krim likevel.

Skriver om det aller skumleste

Som ihuga krimleser selv hadde ikke Teige noe behov for å skrive en typisk politiroman med en sær eller spesiell hovedkarakter. Tvert imot ville hun beskrive det vi kjenner best.

– Jeg vil skrive om det nære, for det synes jeg er det aller skumleste. Skumle ting som skjer i nabolaget og i små miljøer. Kajsa er journalist, hun bor i Asker og pendler til Oslo, jobber i en tv-kanal og er småbarnsmor, akkurat som jeg var da jeg begynte på serien. Hun kan de tingene jeg kan, selv om vi også er veldig ulike. Jeg ville ha en helt som mange kvinner kan kjenne seg igjen i.

Derfor opplever Kajsa mye som andre norske kvinner kan kjenne på. Hun strever i ekteskapet, er bekymra for barna og har en mor som havner på institusjon. Hun får brystkreft, og i den siste boka sliter hun med ettervirkningene av kreftbehandlingen. 

Begynner med et samfunnsaktuelt tema

– Det er en tilleggsverdi for leserne at de kjenner seg igjen, og at det er vanlige ting som mange sliter med. Jeg har skapt et univers rundt henne der jeg tar opp temaer rundt kvinners liv, samtidig som jeg tar opp samfunnsaktuelle tema jeg vil rette søkelyset mot, forklarer Teige.

I Noen vet handler det om barnehjemsskandalen, i En hjelpende hånd skriver hun om sykehjem og eldreomsorg.

Svik tar for seg krigen, motstandskampen og tyskerjenta. Jenta som sluttet å snakke handler om overgrep i bedehusmiljø, et miljø forfatteren kjenner godt fra sin egen oppvekst og gjennom kvinner som har blitt misbrukt av religiøse ledere.

Pasienten handler om forskning på psykiske lidelser. Og den foreløpig siste boka om Kajsa Coren, Aldri tilgi dreier seg om #Metoo.

I Aldri tilgi, som er den foreløpig siste boka i serien, arbeider journalisten Kajsa Coren med en TV-dokumentar om #Metoo i Norge. Men alt tar en uventet vending da hun oppdager sammenhengen mellom en rekke mystiske hendelser.

Elsker å høre på lydbok

Alle lydbøkene hennes er lest inn av skuespiller Nina Woxholtt, og Teige synes hun er helt suveren som innleser. Selv er forfatteren en ivrig lytter av lydbok, spesielt når hun sitter bak rattet.

Og bilkjøring blir det mye av. Denne høsten er Teige nemlig aktuell med den historiske romanen Morfar pustet med havet, og travelt opptatt med forfatterturné rundt omkring i landet. 

– Når jeg kjører bil hører jeg alltid på lydbok. Da går åtte timer fort!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: