Aktuelt Barn og ungdom Boktips Romaner

Anbefalt på TikTok: 9 lyttetips fra #Booktok

Har du en tenåring i hus, eller lurer du på hva som rører seg av litteratur for unge voksne? Vi har tatt en titt på hva som tar av på #Booktok, emneknaggen og kanalen for bokinteresserte på TikTok, og samlet noe av det som anbefales der – som du kan lytte til akkurat nå.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

1. Vi var løgnere, en fortelling om kjærlighet, forelskelse og en forferdelig tragedie

Vi var løgnere
av Emily Lockhart
Lest av Ane Barmen

Hver sommer møtes alle i den rike og perfekte Sinclair-familien på en privat øy. Romanen er fortellingen om de årlige treffene, og særlig hva som hendte den sommeren fortelleren ikke er helt i stand til å huske. Fordommer, grådighet og skiftende favorisering mellom de voksne, settes opp mot kameraderiet til ungdommene. Late sommerdager med lemonade på terrassen, tennis og Scrabble danner rammen rundt en fortelling om voldsom kjærlighet, og hvordan gode intensjoner kan få fatale konsekvenser.

2. Boktyven, sterkt om en oppvekst under andre verdenskrig

Boktyven
av Markus Zusak
Lest av Ivar Nørve

Året er 1939, og vi befinner oss i Nazi-Tyskland. Ni år gamle Liesels foreldre er sendt i konsentrasjonsleir, og Liesel bor hos fosterforeldre i Himmelgaten i München. En dag dukker jøden Max Vandenburg opp, og får holde seg skjult i familiens kjeller. Liesels fosterfar lærer henne å lese, og hun oppdager at hun ikke kan motstå bøker. Derfor stjeler hun dem, og deler historiene med naboene i bomberommet og med Max.

3. Rød dronning, første bok i en fantasyserie om kampen mellom overklasse og underklasse, et livsfarlig spill om makt.

Rød dronning
av Victoria Aveyard
Lest av Kristine Rui Slettebakken

Samfunnet er delt av fargen på blod – rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De regnes som elitesoldater med gudelignende egenskaper. For Mare Barrow, en 17 år gammel rød jente fra Staure, ser det ut til at ingenting kommer til å forandre seg. Mare får en jobb på Slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen. Nå sitter Mare midt i sølvblodsverdenen og hun prøver å bruke sin posisjon til å hjelpe Purpurgarden – som styrer det røde opprøret. Dette spillet om makt er livsfarlig.

Andre bok i serien, Glassverdet, og tredje bok, Kongeburet, er også tilgjengelig i Storytel.

4. En av oss lyver, et lukket-rom-mysterium om fem elever på gjensitting

En av oss lyver
av Karen M. McManus
Lest av Joakim Gunby, Mathilde Lindeman Andersen, Stinius Maurstad, Andreas Koschinski Kvisgaard og Alva Pauline Gjerde

En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid. Simon er en av dem. Han kommer seg aldri ut av klasserommet igjen, men dør før de har sittet tiden ut. Ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. De fire andre elevene mistenkes for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Og alle de fire har noe de vil skjule.

5. Alle andre, en hjerteskjærende kjærlighetsroman om hvordan et menneske kan forandre livet til den andre

Alle andre
av Sally Rooney
Lest av Hedda Sandvig

Connell og Marianne vokser opp i den samme irske småbyen, men der ender likheten dem imellom. De kommer fra hver sin verden, og ingen lar dem så mye som et øyeblikk glemme sin plass i det lille samfunnet. Den gnistrende tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den smarte, rike, venneløse jenta er og forblir deres hemmelighet. Og da de møtes igjen på universitetet i Dublin er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem like komplisert og elektrisk.

6. Der krepsene synger, en ode til det naturlige liv og en hjerteskjærende oppvekstroman

Der krepsene synger
av Delia Owens
Lest av Jannike Kruse

Ryktene om «Marsklandsjenta» har hjemsøkt Barkley Cove, en stille småby på kysten av North Carolina. Så da kjekke Chase Andrews blir funnet død høsten 1969, retter lokalbefolkningen øyeblikkelig mistanken mot Kya Clark, den forlatte jenta som bor alene i villmarken. Men Kya er ikke slik de tror. Hun er følsom og intelligent, og har overlevd i årevis alene ute i marsklandskapet hun har gjort til sitt hjem. Der har hun funnet vennskap hos måkene og lært om livet av sandens bevegelser. Men det kommer en tid da Kya lengter etter å elske og bli elsket. Da to gutter fra byen blir fengslet av hennes ville skjønnhet, åpner Kya seg for et nytt kapittel i livet, helt til det utenkelige skjer.

7. Samtaler med venner, en skarp og humoristisk roman om to unge kvinners vennskap, om sex, løgn, ambisjoner og voksenlivets selvbedrag

Samtaler med venner
av Sally Rooney
av Andrea Skogtrø Eggan

Frances går på universitetet og har praksisplass hos en litterær agent i Dublin. Hennes beste venninne og tidligere kjæreste er den pene og selvopptatte Bobbi. De skriver poesi og opptrer sammen, og en kveld møter de fotografen Melissa og hennes mann, skuespilleren Nick. Den begavede, men distanserte Frances fascineres mot sin vilje av det eldre paret. Det som begynner som en uskyldig flørt med Nick, utvikler seg snart til et dypere forhold. Et komplisert spill med skiftende lojaliteter og kjærlighetsforbindelser utfolder seg mellom de fire.

8. The Song of Achilles, et actionfylt eventyr og en episk kjærlighetshistorie

The Song of Achilles
av Madeline Miller
Lest av Frazer Douglas
Språk: Engelsk

The Song of Achilles er en fengslende, rørende og unik gjenfortelling av legenden om Achilles og den trojanske krigen. Det er en fortelling om guder, konger, udødelig berømmelse og menneskets hjerte. En litterær bragd som på briljant vis gjenaktualiserer Homers mesterverk, Iliaden.

9. The Seven Husbands of Evelyn Hugo, hjerteskjærende og vakkert om det glamorøse, tidlige Hollywood

The seven Husbands of Evelyn Hugo
av Taylor Jenkins Reid
Lest av Julia Whelan, Robin Miles og Alma Cuervo
Språk: Engelsk

Det aldrende og tilbaketrukne Hollywood-filmikonet Evelyn Hugo er endelig klar for å fortelle sannheten om sitt glamorøse og skandaløse liv. Men når hun velger den ukjente magasinreporteren Monique Grant til jobben, er ingen mer forbløffet enn Monique selv. Hvorfor henne? Hvorfor nå?

Flere tips? Sjekk ut #BookTok i Storytel.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d