Aktuelt Boktips Krim

Bli med inn i Jo Nesbøs bygdeunivers

Mørke familiehemmeligheter, glødende ambisjoner og lidenskap truer med å ødelegge forholdet til de to brødrene i Kongeriket. Nå kan du høre Jo Nesbøs siste spenningsroman i Storytel.

Kongeriket er lest av den prisbelønte skuespilleren Thorbjørn Harr.

I Kongeriket tar Jo Nesbø oss med til det lille tettstedet Os i Telemark. På toppen av en svingete og farlig vei opp fjellet, ligger Opgard. Der vokser brødrene Carl og Roy Opgard opp. Uten innlagt vann, selv om farens snasne Cadillac står parkert på tunet. 

En dag kjører Cadillacen utfor den skumle Geitesvingen med foreldrene i, og de omkommer. Hva som skjedde og hvorfor, er bare noen av de mange spørsmålene som dukker opp når du hører på denne lydboka, lest inn av den prisbelønte skuespilleren Thorbjørn Harr.

Alt for familien

Bokas jeg-person, Roy, er storebror og passer på lillebroren Carl som stadig trenger beskyttelse. En dag flytter Carl til USA for å studere, mens Roy blir værende i Os og driver onkelens bilverksted, som etter hvert gjøres om til bensinstasjon. 

Så returnerer Carl med kona Shannon, og en stor plan om å redde bygda fordi riksveien er i ferd med å bli lagt utenfor. Han vil bygge et spahotell på snaufjellet og få med seg hele bygda som investorer. Prosjektet setter brødrenes forhold på prøve.

«Dette er først og fremst en sabla god roman og et shakespeariansk drama, med allusjoner til både bibelske urmotiv og greske tragedier. Det er dramaturgien, språket, de kjappe dialogene, portrettene, psykologien og miljøskildringen som driver boka», oppsummerte Cathrine Krøger i Dagbladet og ga Kongeriket en sekser.

Vanskelig å stikke av fra rollen sin

Å legge handlingen til bygda var avgjørende for fortellingen, forklarte Jo Nesbø i en samtale med Lars Mytting i forbindelse med lanseringen av Kongeriket i 2020. For mens du i byen kan finne opp deg selv på nytt i møte med nye mennesker, er du låst fast i en rolle på bygda. Det kan føles både klaustrofobisk og veldig trygt. 

– Bygda gir en annerledes og mer intens sosial setting, fordi all historien du har med deg preger relasjonene dine og deg som person. Du kan ikke flykte fra historien din, fordi du allerede er definert av menneskene rundt deg. Og rollen de tillegger deg er det vanskelig å stikke av fra, sier Nesbø.

Går inn i et univers

Forfatteren har funnet på historier helt siden bilturene mellom Oslo og Romsdalen i barndommen. Åtte timer og femti mil, med en storebror som sang alle Beatles-sangene han kunne både to og tre ganger. 

Når sangene var sunget ble det stille, og da satt Nesbø og stirret ut av vinduet og begynte å lage historier om folka som bodde i husene og gårdene de passerte.

– Av og til spør noen meg «hvordan finner du på disse historiene, hvordan klarer du skape noe ut av ingenting?». Da er det sånn for meg at jeg tenker «hvordan klarer du ikke å finne på historier?». Jeg sitter og forestiller meg ting, og etter hvert blir det til levende mennesker for meg. Det er i hvert fall et univers jeg går inn i når jeg setter meg foran pc-en min, forteller Nesbø.

Da gjenstår det bare å sette seg godt til rette i bilsetet eller godstolen, trykke «play» og suse inn i Nesbøs siste univers – selve Kongeriket.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d