Aktuelt Boktips Romaner

5 romaner for deg som liker de gode fortellingene

Er det lov å si at vi har savnet høsten litt? Det lille pusterommet mellom sommer og vinter, mellom lange dager ute og alt for lange dager inne – mellom lyset og mørket. Ute spraker det av farger, og inne blir det koseligere og lunere. Det begynner å bli innafor å fyre i peisen, og til og med en tur ute i piskende regn kan være hyggelig – særlig med en god lydbok på øret. Vi har her plukket ut 6 romaner som passer perfekt for deg som er ute etter de gode fortellingene.

1. Det regnet fugler, originalt fortalt om naturen, friheten, kjærligheten og nye sjanser på tampen av livet

Det regnet fugler
av Jocelyne Saucier
Lest av Anne Ryg og Mads Ousdal

Dypt inne i Canadas skoger bor Tom og Charlie, to noen-og-åttiåringer fast bestemt på å leve resten av livet etter sine egne Dypt inne i Canadas skoger bor Tom og Charlie, to noen-og-åttiåringer fast bestemt på å leve resten av livet etter sine egne regler, fri fra bånd og ansvar. Men da skjulestedet i skogen får besøk av to kvinner, endrer livet seg på en måte ingen hadde forutsett. 

2. Dora Bruder, et uforglemmelig minnesmerke over et av andre verdenskrigs mange ofre

Dora Bruder
av Patrick Modiano
Lest av Anders Ribu

En dag ser Patrick Modiano en annonse i en avis fra 1941 der 15-åringen Dora Bruder etterlyses. Han blir ikke kvitt sitt mentale bilde av den jødiske jenta i det tyskokkuperte Paris. Han begynner å rekonstruere livet hennes, fra hun forsvinner en kald desemberkveld i 1941 til hun blir transportert til Auschwitz i 1942. Med denne sjangeroverskridende boken har Modiano reist et uforglemmelig minnesmerke over et av andre verdenskrigs mange ofre.

3. Forsoningen, en gripende skildring av vennskap og forbrødring i et gryende Hitler-Tyskland

Forsoningen
av Fred Uhlman
Lest av Per Paulsen

«Han kom inn i mitt liv i februar 1932 og forlot det aldri siden.» Slik begynner denne lille perlen av en roman. Klokken tre en grå, mørk, tysk vinterettermiddag forstyrres roen i klasserommet av at en ny gutt begynner i klassen. 16-åringen Hans er fascinert av den aristokratiske nykommeren, Konradin, og innen kort tid blir de venner. Det blir et dypt vennskap der de deler interesser, lange samtaler og turer på fjellet. Men guttene lever i et omskiftelig Tyskland. Den mørke politiske utviklingen rammer hard og slår sprekker i vennskapet – mot begges vilje.

4. Natalia Z., sterkt om identitet og opprinnelse – basert på en sann historie

Natalia Z.
av Chantal Garand
Lest av Kirsti Grunvig
Kommer som lydbok 27. oktober

Midt i jubelen i Oslo 7. juni 1945 får Natalia en liten gutt som hun gir fra seg ved fødselen. Da sønnen Torbjørn får tak i adopsjonspapirene sine, har det gått over seksti år. Han får vite at morens skjebne er tett knyttet til avgjørende hendelser under andre verdenskrig, og bestemmer seg for å forsøke å finne henne. Hva kan mor og sønn forvente av hverandre når begges liv er merket av usedvanlige hendelser, når Torbjørns trang til å få vite møter Natalias ønske om evig glemsel? Natalia Z. er en sterk roman om identitet og opprinnelse – basert på en sann historie.

5. Morgenstjernen, et storslått møte mellom hverdagsliv og apokalypse

Morgenstjernen
av Karl Ove Knausgård
Lest av Marit Andreassen, Even Rasmussen, Anna Bache-Wiig, Anne Ryg, Silje Storstein, Sofie Frøysaa, Andreas Koschinski Kvisgaard, Gard Skagestad, Kyrre Haugen Sydness

Det er en helt vanlig kveld i august. Litteraturprofessoren Arne og kunstneren Tove er sammen med sine barn på feriestedet på Sørlandet. Deres venn, dagdriveren Egil, befinner seg på en hytte i nærheten. Presten Kathrine er på vei hjem fra et seminar, journalisten Jostein er ute på byen, kona hans Turid som er hjelpepleier har nattevakt. Over dem alle dukker det plutselig opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen, selv ikke astronomene, vet sikkert hva slags fenomen det er. Samtidig begynner uvanlige fenomener å inntreffe i utkanten av menneskenes tilværelse.

Morgenstjernen er en roman om det vi ikke forstår, om det store dramaet sett gjennom det lille livets begrensede linse. Men først og fremst er det en roman om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d