Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

10 lydbøker om psykisk helse og livsmestring

Verdensdagen for psykisk helse markeres årlig den 10. oktober, med mål om å spre kunnskap og gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om psykisk helse. Med årets kampanje, Livet under og etter en pandemi, ønsker Verdensdagen å sette fokus på hvordan månedene med sosial avstand, isolasjon og usikkerhet har satt sine spor i samfunnet.

Vi har alle en psykisk helse, og den vil bli utfordret gjennom livet. Da kan litteratur være godt å støtte seg til. Vi har her samlet noen gode bøker som på ulike måter tar for seg temaet psykisk helse og livsmestring, og som kan egne seg for samtaler, gi innsikt i ulike former for psykiske utfordringer, eller gi verktøy og tips til selvhjelp.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Alene
av Peder Kjøs
Lest av forfatteren

I denne boken blir vår tids ensomhet klokt skildret av nordmenns favorittpsykolog. Peder bruker seg selv, sitt eget liv og møter med andre til å undersøke hva ensomhet er, som velsignelse og forbannelse. Hva gjør det med oss å være ensomme? Og når er det akkurat ensomhet vi trenger? Hvorfor er så mange ensomme i vår tid?

Helt ærlig
av Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas
Lest av forfatterne

Den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom. Helt ærlig er en faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Finnes det farlige tanker? Hva gjør deg til deg, og hva er dine beste egenskaper? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter? Hva er forskjellen på å være redd og ha angst? Hva kan du gjøre med baksnakking og drama? Hva er seksuelle fantasier? Hvordan reagerer vi når det skjer noe veldig vondt? Hvorfor tror vi på fake news? Er det normalt å være sur uten grunn? I Helt ærlig får du grundige svar på viktige spørsmål. Kirsten er psykolog og Astrid er lege, og her snakker de helt ærlig om hvordan det er å være menneske.

Noen ganger er jeg redd
av Jannecke Weeden
Lest av forfatteren

Jannecke Weeden har vært redd siden barndommen. Angsten slipper ikke taket. I denne boken snakker Jannecke med mennesker i ulike jobb- og livssituasjoner om engstelser og frykt som de fleste kan kjenne på i løpet av et liv. Angst for ikke å strekke til, angst for å snakke foran folk, angst for å dø, angst for å gå ut av boligen sin. Hvordan møter folk sine utfordringer, og når bikker det over til at livet blir for mye å håndtere, og at frykten tar helt overhånd? I Noen ganger er jeg redd fortelles historiene med et sterkt ønske om at hver leser skal føle seg litt mindre alene.

Else går til psykolog
av Else Kåss Furuseth
Lest av Else Kåss Furuseth og Per Gørvell

Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge?

­Else Kåss Furuseth ble tildelt Mental helses Åpenhetspris for 2018 på Verdensdagen for psykisk helse.

Frakoblet – De egentlige årsakene til depresjon og de overraskende løsningene
av Johann Hari
Lest av Joakim Gunby

Den prisvinnende engelske journalisten Johann Hari fikk det ikke til å stemme: Han var 39 år, og for hvert år han hadde levd, hadde omfanget av depresjon og angst økt i Storbritannia og i den vestlige verden. Hvorfor? Han hadde en personlig grunn til å stille dette spørsmålet. Da han var tenåring, hadde han gått til legen med lammende angst og depresjon, og han kunne verken kontrollere det eller forstå det. Så, som voksen, la han ut på en lang reise verden over for å intervjue ledende eksperter om hva som forårsaker depresjon og angst, og om hva som kan løse det. Han lærte at det er vitenskapelige bevis for ni forskjellige årsaker til depresjon og angst – og at denne kunnskapen gir håp om en løsning.

Anorektisk
av Ingeborg Senneset
Lest av forfatteren

Anorektisk er en ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom tilfrisking, av en forfatter med den unike kombinasjonen pasient, journalist og sykepleier. Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både livline og livsfarlig siden hun var barn? Hva skal til for å gi slipp? Hvor mye betyr egentlig vekt?

Skjermhjernen
av Anders Hansen
Lest av Trond Teigen
Kommer som lydbok 15. oktober

Aldri i menneskehetens historie har vi endret oss så raskt som de siste tiårene. Men det er ikke bare våre digitale vaner vi har endret. Vi opplever også en annen type stress enn vi gjorde tidligere. Vi sover mindre og er mer stillesittende. Alt dette betyr at hjernen er i en ukjent verden. Denne boken handler om konsekvensene den har for oss.

Anders Hansen er overlege i psykiatri, og har også skrevet boken Hjernesterk, om hvorfor og hvordan hjernen påvirkes av fysisk aktivitet.

Hverdagspsyk
av Rebekka Egeland, Carina Poulsen og Peder Kjøs
Lest av forfatterne

I Hverdagspsyk får vi psykologisk innsikt og kunnskap som kan hjelpe oss å håndtere motgang og ha det bedre. For det er egentlig det vi ønsker oss – et liv som vi kan fungere i, hvor vi opplever færre negative tanker, mindre stress, mer glede og økt selvfølelse. Forfatterne Rebekka Egeland og Carina Poulsen viser på en tilgjengelig og ekte måte hvordan våre personlige egenskaper spiller seg ut i relasjoner med andre. Boken er et praktisk verktøy til alle som ønsker å håndtere utfordringene man står ovenfor på en konstruktiv og god måte.

Min angst
av Scott Stossel
Lest av Egil Birkeland

Mange har på et eller annet tidspunkt levd med angst. Noen har vært tungt rammet og noen uheldige få, som Scott Stossel, lever i en konstant storm av skam og frykt. Denne boken er en bemerkelsesverdig historie – både personlig gjennom forfatterens livslange kamp med sin egen angst, men også en idehistorie om forsøkene på forstå angst opp gjennom historien; fra de tidligste kildene i antikken, via Burton og Kierkegaard, til William James og Freud i det 20. århundret. Boken viser både kompleksiteten og frykten angsten forårsaker, dens paralyserende makt, men også de talløse terapiene, medisineringene og behandlingene som har blitt forsøkt, og hvordan de som rammes ofte finner måter å kontrollere det på.

I morgen var jeg alltid en løve
av Arnhild Lauveng
Lest av forfatteren

I ti år var Arnhild Lauveng innlagt som schizofren på psykiatriske avdelinger. Hun var psykotisk og selvdestruktiv, og knuste glass for skjære seg til blods med skårene. I dag arbeider hun som psykolog, utdannet ved Universitetet i Oslo. Arnhild Lauveng overvant schizofrenien, og er i dag i stand til å uttale seg både som fagperson og tidligere pasient. Hun tar oss med inn i en verden av stemmer og hallusinasjoner, av rotter som løper etter henne i flokk, og ulver som glefser etter henne, med gule øyne og siklende gap. Hun viser oss hvordan vrangforestillinger og symptomer har sin egen logikk og mening. Hennes kamp for å bli frisk, hjulpet av helsevesenet og av en mor og søster som nektet å gi opp håpet, er sterk lesning om en seier de færreste tror er mulig.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: