Aktuelt Barn og ungdom Boktips

Høstferie! 9 lydbøker for hele familien

Snart høstferie! Vi har funnet frem lydbøkene som underholder små (og store!) på late høstdager – uansett vær.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! Velg mellom:
Storytel Unlimited – 1 voksen + 1 barn
Storytel Family – 2 voksne + 2 barn
Storytel Family Plus – 3 voksne + 3 barn

Finnes det noe bedre enn å kose seg med en spennende eller morsom bok, særlig hvis man har en hel dag til rådighet? Vi har plukket ut barnebøkene som redder høstferien for små og store, uansett vær. Perfekt for en (litt for) tidlig morgen, en lengre biltur, koselige lesestunder på egen hånd, eller sammen når mørket senker seg og regnet trommer mot ruta. La barna lytte alene, eller som en hyggelig aktivitet for hele familien.

Sesongstart – ny bok annenhver dag!

Rappa – Bongotyver
av Arne Svingen
Lest av Halvard Djupvik, Scott Maurstad, Mathilde Storm, Hilde Lyrån og Øyvind B. Lyse
Passer for 6 – 12 år
Kommer som lydbok 1. oktober

Noen har brutt seg inn og stjålet ting hos Vegard og tante, deriblant den brasilianske bongotrommen Vegard har fått av pappa. Men hvorfor vil ikke tante gjøre noe med det? Vegard tror hun har noe å skjule og får med seg Johanne for å finne ut hva tante egentlig driver med. Snart oppdager de at det slett ikke er strikkekurs hun drar på, men noe mye dyrere og mye mer ulovlig.

Alle bøkene i de to tidligere sesongene av Rappa-serien finner du i Storytel.

For Harry Potter-fansen

Hulfeber – Jakten på Morrigan Kråkh
av Jessica Townsend
Lest av Gisken Armand
Passer for 9 – 15 år

Hulfeber – Jakten på Morrigan Kråkh er tredje bok i suksesserien Ingenlund – universet du aldri vil forlate. Noe ondt brer seg i Ingenlund, og Morrigan står overfor sin tøffeste utfordring noensinne. Morrigan og bestevennen Hagbart er nå stolte medlemmer av Det vunderlige selskap, men livet er langt fra enkelt. Har Morrigan det som kreves for å bevise at hun hører hjemme i den eksklusive kretsen?

Ingenlund-serien beskrives som Harry Potters arvtaker. De to første bøkene Ingenlund – Morrigans forbannelse og Vundersmed – Morrigans kall er allerede tilgjengelig i Storytel.

Moro for hele familien

Knutsen & Ludvigsen og Det store dyret
av Øystein Dolmen
Lest av Ivar Nergaard
Passer for 6 – 12 år

Det hjelper ikke med en grevling i taket når myndighetene bestemmer at Knutsen og Ludvigsen blir utvist fra tunellen! Hva kan de gjøre? De to karene bestemmer seg for å lete etter bestefar Knutsen. Kanskje kan han redde situasjonen? Ferden blir lengre enn de har trodd, helt til himmelen må de for å finne den gamle skipskapteinen. Mange farer truer underveis, men Knutsen og Ludvigsen blir til sin overraskelse reddet av Det Store Dyret og lærer at både verden – og dyr og mennesker – ikke alltid er som de tror.

Første bok, Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin, er allerede tilgjengelig i Storytel.

Rørende og lett filosofisk om å finne seg selv og sin plass i verden

Trillefolket
av Tore Renberg
Lest av forfatteren
Passer for 6 – 12 år
Kommer som lydbok 29. september

Kjartan er en av Trillefolket, et ganske lite og vennlig folk som har valgspråket: Hurra for hele verden. Men en dag er Kjartan lei av å være en av en gruppe. Han vil finne ut hvordan det er å være bare Kjartan og begir seg ut i verden. Der møter han mange mennesker og menneskeskjebner. Særlig er møtet med Marjuska i Praha som bærer hele familien sin med seg i en eske et rørende bekjentskap og en sterk historie.

En verdenskjent barnebok-klassiker

Det gavmilde treet
av Shel Silverstein
Lest av Siri Nilsen
Passer for 3 – 6 år

«Det var en gang et tre … og hun elsket en liten gutt.» Slik begynner denne uforglemmelige historien vakkert skrevet og illustrert av Shel Silverstein, strålende gjendiktet og gjenfortalt på norsk av visesanger Siri Nilsen. Det gavmilde treet er en fabel og en verdenskjent klassiker som kan leses på mange måter, og som har fått fornyet aktualitet fordi den på en gripende måte forteller om menneskets forhold til naturen. En nydelig bok med et sterkt budskap om at vi må ta vare på naturen og ta vare på hverandre.

Perfekt for bilturen

Tonje Glimmerdal
av Maria Parr
Lest av forfatteren
Passer for 6 – 12 år

Tonje Glimmerdal er einaste barnet i Glimmerdalen, og den tøffaste jentungen dalen har sett på lenge. Bestevennen til Tonje er biske Gunnvald på 74 år, og dei to kjenner kvarandre ut og inn. Eller gjer dei eigentleg det? 

Ein dag finn Tonje ut at Gunnvald har halde noko stort hemmeleg. Medan våren kjempar med snøen og får fjella til å glitre og elva til å buldre, kjempar Glimmerdalens vesle dunder for å berge lykka og feletonane for verdas beste bestevenn, godt hjelpt av mottoet: Fart og sjølvtillit!

Tonje Glimmerdal vant både Brageprisen, Nynorsk barnelitteraturpris, Teskjekjerringprisen og Kritikerprisen da den utkom. Hør også Maria Parrs serie om Trille og Lena i bøkene Vaffelhjarte og Keeperen og havet.

Morsomt og entusiastisk formidlet om to gode venner

Reveljen-Griseposten
av Bjørn F. Rørvik
Lest av forfatteren
Passer for 3 – 9 år

Reven og Grisungen er en seriefavoritt blant små og store, og består av morsomme historier om den lure Reven og den lille retthalede Grisungen – to kamerater som er både naive og eventyrlystne – entusiastisk innlest av forfatteren selv. I Reveljen-Griseposten får Reven og Grisungen en god idé: De vil lage sin egen avis. Men det er ikke så lett å finne spennende nyheter i skogen. Ei mus som nesten snubler er ikke mye å skrive om. Og hva skal de ha på forsida? Heldigvis kommer skogens konge på besøk, og da blir det fart i sakene.

Bjørn F. Rørviks serie om Reven og Grisungen består av 13 bøker, som alle er tilgjengelig i Storytel.

Klassisk og koselig for de minste

Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen
av Thorbjørn Egner
Lest av forfatteren
Passer for 3 – 6 år

Hakkebakkeskogen er en av Norges mest kjente barnefortellinger. Her er den komplette lydboken med alle sangene, og hele den morsomme og spennende fortellingen om kakeglade skogsmus, lumske rever og dobbeltpeprede pepperkaker. Lydboken er basert på den historien fra Barnetimen for de minste, innlest av Thorbjørn Egner selv.

Spennende fra vikingtiden

Vikinger 1 – Hedenske menn
av Atle Nielsen
Lest av forfatteren
Passer for 9 – 12 år

Året er 792. Frankerkongen Karl den stores soldater farer hardt frem mot Europas bønder. Tusenvis av mennesker i landene i nord tvangskristnes og drepes. Faren til Ingrid blir halshugget og hun rømmer til øya Oster i Norge der Torgeir bor sammen med familien sin. Da budet om kong Karls fremferd når bøndene på Oster, bestemmer de seg for å slå tilbake. Torgeir blir med på skipet i all hemmelighet, men oppdager fort at reisen blir mer dramatisk enn han hadde trodd. Dessuten er tankene hans oftere og oftere hos Ingrid som er kommet til Oster.

Vikinger 1 – Hedenske menn er første bok i Atle Nielsens spennende trilogi Vikinger. Andre bok i serien, Vikinger 2 – Ropene fra Vallhall, kommer 10. oktober og tredje bok i serien, Vikinger 3 – Røverne fra nord, kommer 10. november.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! Velg mellom:
Storytel Unlimited – 1 voksen + 1 barn
Storytel Family – 2 voksne + 2 barn
Storytel Family Plus – 3 voksne + 3 barn


%d