Aktuelt Boktips Krim

7 gode krimbøker som redder mørke høstkvelder

Luften blir skarpere og klarere. Dagene kortere og mer fargerike. Tiden er snart inne for å endelig slippe tanken om å gripe dagen der ute, og heller bli inne. Med god samvittighet. Skru opp termostaten, finn frem de tykke genserne, nyt sesongens epler og plommer – og finn frem en oppslukende krimbok. Vi presenterer her våre beste krimtips for når regnet slår mot ruta en mørk høstkveld.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Stum sitter guden
av Anna Jansson
Lest av Hedda Munthe
Kommer som lydbok 27. september

Midt under sankthansfeiringen blir ferieidyllen på Gotland brutt av at en mann blir funnet i skogen – hengt. Rundt ham henger døde dyr. Politibetjent Maria Wern og hennes kolleger er lamslått av det bestialske mordet med okkulte overtoner. Da de undersøker saken nærmere, oppdager de at mordet har flere likhetstrekk med ett som ble begått i Uppsala for noen år siden. Etterforskningen fører dem via svik og fornedrelse til gudsdyrkelse og syk besettelse. Maria må kjempe mot klokken for å forhindre at drapsmannen slår til igjen.

Stum sitter guden er første bok i Anna Janssons krimserie om politibetjent Maria Wern. Bøkene har både blitt TV-serie og bidratt til at Jansson i 2021 ble tildelt Crimetime Award i kategorien Årets hederspris for sitt forfatterskap. De tre neste bøkene i serien, Stille er de døde, La de døde sove og Sølvkronen kommer 27. oktober, 27. november og 27. desember.

Datter savnet
av Harlan Coben
Lest av Duc Mai-The
Kommer som lydbok 1. oktober

Simons tenåringsdatter i Datter savnet er avhengig av stoff – og typen sin, som mishandler henne. Hun har gjort det klart at hun ikke ønsker å bli funnet.

Men så, ved en tilfeldighet, støter faren på henne i Central Park. Hun er ikke den jenta han husker. Den unge kvinnen han ser, lever på randen, hun er skrekkslagen og jaget. Da faren trygler henne om å bli med hjem begynner hun å løpe, og han følger etter. Hun leder ham inn i en mørk og livsfarlig verden. Før han aner det, er både han og familien i fare.

Elleve
av Arne Dahl
Lest av Jan Martin Johnsen
Kommer som lydbok 3. oktober

Elleve er en frittstående fortsettelse av de ti krimromanene om A-gruppen – den svenske Rikskriminalens spesialenhet for internasjonale voldsforbrytelser. I stil med både Boccaccios Dekameronen og Agatha Christies klassiske krimromaner samler forfatteren de ti politimennene på en avsidesliggende herregård i Roslagen der de forteller hverandre historier: en rammehistorie, ti noveller og en ellevte som bonus. Hvem det er som forteller den ellevte historien, er selve gåten.

Alle de tidligere bøkene i serien om A-gruppen finner du i Storytel.

Knokkelsamleren
av Jeffery Deaver
Lest av Jonathan Espolin-Johnson
Kommer som lydbok 19. oktober

Lincoln Rhyme var sjef for New York-politiets kriminaltekniske avdeling, men etter en skade ble han lam fra halsen og ned. Han sluttet i jobben, og nå er hans eneste ønske å få dø. Men når det blir gjort et makabert likfunn, går Rhyme motvillig med på å bistå i etterforskningen, og slår seg sammen med politiassistenten Amelia Sachs. På åstedet finner de hint om en kommende forbrytelse, og for å redde uskyldige ofre, må de løse gåten før det er for sent. Men tiden er knapp, og bak står en usedvanlig intelligent person med helt spesielle motiver for å drepe.

Knokkelsamleren er første bok i Jeffery Deavers krimserie om Lincoln Rhyme. Andre bok, Kistedanseren, kommer 13. november, og tredje bok, Insektgutten, kommer 19. oktober.

Louise
av Mikaela Bley
Lest av Nina Woxholtt
Kommer som lydbok 23. oktober

Den kontroversielle justisministeren Louise Bohman våkner en morgen opp til beskjeden om at hennes pressesekretær er funnet død. Hun har tilsynelatende begått selvmord. I media henges Bohman ut som et hensynsløst monster.

På TV4 får kriminalreporter Ellen Tamm i oppdrage å lage en dokumentar om justisministeren. Hun ønsker å formidle et rettferdig bilde av Bohman. Bohman selv ønsker dokumentarprosjektet velkommen, men skjuler åpenbart noe. Samtidig sliter Ellen med sitt eget kaotiske privatliv. Og jo mer hun graver i Louise Bohmans liv, jo mer minnes hun om sin egen families mørke hemmeligheter.

Louise er Mikaela Bleys tredje spenningsroman om TV4-kriminalreporter Ellen Tamm.

På flukt
av Liza Marklund
Lest av Birgitte Victoria Svendsen
Kommer som lydbok 25. oktober

Maria blir mishandlet og truet av sin libanesiske kjæreste, og han forsøker flere ganger å kidnappe deres felles datter Emma. Da Maria treffer Anders og gifter seg med han, tror hun at marerittet er over. Eks-kjæresten fortsetter imidlertid å forfølge dem, og de blir nødt til å forlate Sverige for å bygge opp en ny tilværelse et sted hvor ingen vet hvem de er.

På flukt er skrevet av Marklund sammen med svenske Maria Eriksson (pseudonym), og er basert på Erikssons historie om hvordan hun og hennes familie som ble forfulgt og truet på livet av hennes eksmann. Oppfølgeren, Aldri mer fri kommer som lydbok 1. november.

Veien tilbake
av Lee Child
Lest av Jonathan Espolin-Johnson
Kommer som lydbok 31. oktober

På vei til San Diego får Jack Reacher øye på et skilt med navnet Laconia – byen der faren hans vokste opp. Men da han begynner å undersøke, får han vite at det aldri har bodd noen Reacher i Laconia. Noen lyver – men hvorfor? Samtidig er et ungt par på vei til New York. Bilen deres byter sammen, og de må ta inn på et øde motell. Men det er noe merkelig med dette motellet, og ganske snart blir de brikker i et dødelig spill – der jokeren er Jack Reacher.

Veien tilbake er bok 24 i thrillerserien om Jack Reacher. De tidligere bøkene er tilgjengelig i Storytel, mens bok 25, Delt by, kommer som lydbok 30. november.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: