Aktuelt Boktips Romaner

Tilbake til hverdagen! Her er romanene du bør lytte til i september

Luften blir kaldere, hverdagen beveger seg tilbake i kalenderen – og vi tilbake til jobb og skole. Etter en lang stund med mye tid tilbrakt hjemme, er det nok mange som plutselig har pendling og reising på programmet igjen. Enten du forflytter deg med tog, buss, bil eller til fots – hva er vel hyggeligere enn å ha noe å glede seg til på turen? Vi har plukket ut noen gode romaner som passer perfekt for å gjøre den nye hverdagen litt bedre.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Tollak til Ingeborg
av Tore Renberg
Lest av forfatteren

Dei kallar han Tollak til Ingeborg. Den gamle stabukken som bur oppe ved sagplassen. Alle veit at han har gjort ting på sin eigen måte. Alle veit kva han gjorde med dei gutane. Alle veit at ungane hans ikke kjem heim så ofte. Alle veit han tok til seg han dei kalla Oddotosken. Og alle hugsar den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noko folk ikkje veit. Det er på tide å fortelje.

Tore Renberg er kjend for sine lysande portrett av vanlege og uvanlege menneske, og ikkje minst norske menn. I Tollak til Ingeborg fortel han om Tollak, ein mann som har sterke krefter i seg – til arbeid, til kjærleik og til destruksjon.

Morgenstjernen
av Karl Ove Knausgård
Lest av Marit Andreassen, Even Rasmussen, Anna Bache-Wiig, Anne Ryg, Silje Storstein, Sofie Frøysaa, Andreas Koschinski Kvisgaard, Gard Skagestad, Kyrre Haugen Sydness

Det er en helt vanlig kveld i august. Vi møter en rekke mennesker som lever sine liv som normalt, idet det plutselig dukker opp en enorm stjerne på himmelen over dem. Ingen, selv astronomene, vet hva slags fenomen det er. Etter hvert legger nyhetens interesse seg. Livet går videre. Men ikke helt som før. Uvanlige fenomener begynner å inntreffe i utkanten av menneskenes tilværelse.

Heroin Chic
av Maria Kjos Fonn
Lest av forfatteren

Elise kommer fra et musikalsk hjem på Uranienborg. Alt er tilsynelatende trygt, likevel vil hun bort hjemmefra. Hun vil være vektløs, ikke sette spor. Hun prøver alt. Askese, overskridelser, for lite for mye. Så sitter det. Rusen som gir henne alt hun har ønsket seg – nemlig ingenting. Å fade ut, bli nummen. “Heroin chic” er en roman om et sosialt fall uten noen klar årsak. Om en lidelse som ikke er skitnet til av ytre omstendigheter. Den er nok i seg selv. Grunnstoffet.

Søndager i august
av Patrick Modiano
Lest av Anders Ribu

Det er høst, snart vinter, i Nice. Jean bor i et nedslitt hybelhus, og er i ferd med å miste jobben i et bilverksted. Gjennom hans refleksjoner, minner og erindringer får vi innblikk i en dramatisk historie etter hvert som han forsøker å få klarhet i hva som har skjedd, hvorfor han er der han er og hvor han er på vei.

Patrick Modiano ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2014.

Flere av Modianos romaner blir tilgjengelig i Storytel i løpet av høsten, blant annet Gater i mørke, som kommer 30. september.

Døgnåpent
av Sayaka Murata
Lest av Eili Harboe

Med letthet og språklig eleganse skildrer Sayaka Murata den spesielle atmosfæren i en 24/7-kiosk i verdensmetropolen Tokyo.

Keiko har aldri passet inn, verken hjemme eller på skolen. Men da hun som tenåring begynner å jobbe på døgnkiosken Smile Mart, faller ting på plass. Henrykt over å få være et sted der reglene for normal oppførsel er krystallklare (det meste er nedfelt i arbeidsinstruksen), går Keiko inn for å bli den perfekte medarbeider. Kolleger kommer og går, mens Keiko blir værende. Nå som hun er blitt 36, synes venner og familie det er på høy tid at hun skaffer seg en ordentlig jobb og ikke minst en mann. En stor beslutning presser seg fram. Men vil den egentlig gjøre livet bedre?

Ida tar ansvar
av Kjersti Halvorsen
Lest av Kathrine Thorborg Johansen

Ida flytter hjemmefra for å studere psykologi på Blindern. Hennes største frykt er terror. Det bedrer seg ikke når hun treffer Aksel, en ensom ulv som tar opp fag og nærer en mistenkelig interesse for våpen. Ida blir både fascinert og frastøtt. For hva er egentlig greia med Aksel, og hva er han i stand til å gjøre? Ida tar ansvar er bekmørk og morsom på samme tid. Den handler om internett-stalking og ensomhet, om å sykle fra katastrofetankene sine, om dronningepler, vannmeloner og hamstere. Men først og fremst handler den om å finne sin oppgave i det aller største gruppearbeidet – livet.

Felemakaren
av Edvard Hoem
Lest av forfatteren

Ei ung tenestejente som skal ha barn med Pe, bror til Lars Olsen, som er hovudperson i romanen, blir borte ein kveld, og bygda går manngard i ei veke utan å finne henne. Pe blir mistenkt for drapet, og så frifunnen av retten, men ikkje av folkesnakket og ikkje av Lars. Brørne snakkar ikkje til kvarandre på meir enn femti år.

Lars drøymer om å bli skipper på eiga skute, men krigen og samfunnstilstanden stenger alle utvegar for han. Han blir utskriven til å vera med i slaget på Københavns Red i 1801, og sidan er han krigsfange på eit britisk fangeskip i fem år. Under dette miserable opphaldet møter han ein franskmann som lærer han å bygge fiolinar. Dermed snur alt.

Felemakaren er sjette bok i Edvard Hoems slektskrønike om familien fra Rekneslia.

Hør her’a!
av Gulraiz Sharif
Lest av Nahom Feshatzion
Kommer som lydbok 28. september

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 ser for seg lange dager på benken utenfor blokka. Norske nordmenn reiser på sommerferie, men utlendinger uten penger, hva gjør de? Denne sommeren skal likevel bli annerledes, for familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel Ji gjør store øyne i Norge og så lurer han på hva det feiler Ali, lillebroren til Mahmoud, han som leker med Elsa-dukker og ikke oppfører seg slik pakistanske gutter skal. Hør her’a! er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte.

Gå tapt
av Agnes Lidbeck
Lest av Axel Aubert
Kommer som lydbok 21. september

I denne romanen skriver Lidbeck om den nordiske middelklassefamilien, med selvsikker presisjon og tyngde. Livets små sannheter og løgner. Avstanden mellom hva man vil være og hva man er. Sprengkraften i våre følelsesmessige reaksjoner og våre rasjonelle forklaringer på hvorfor vi ikke kunne mer enn vi klarte. I løpet av tjue år følger vi Anders: Ektemann, pappa, sønn. Et ekteskap som utvikles, en datter som vokser opp, en mor som aldres. I midten står en mann og betrakter alt som skjer.

Sannheten – En flyktnings historie om da hjemlandet ble rammet av innsyn og ærlighet
av Knut Nærum
lest av Suzanne Paalgard

Jannike var rimelig lykkelig. Hun var gift med Stefan, hadde to barn og trivdes som bibliotekar. Så gikk myndighetene stadig sterkere inn for mer åpenhet i samfunnet – ingen skulle ha hemmeligheter, ingen skulle kunne bedrive anonym hets. Alt som ble ytret, måtte kunne etterprøves. Dette var vel fint, tenkte Jannike og støttet opp. Hun begynte til og med å jobbe i selve Innsynet, som overvåket alt og alle. Nå er hun flyktning i de svenske skogene. Hva gikk galt i søkingen etter sannhet?

Sannheten er en del av serien De ti bud, og er inspirert av Det åttende bud: Du skal ikke tale usant om din neste.

Hermanas
av Torgrim Eggen
Lest av Duc Mai-The

Raúl er et barn av revolusjonen. Faren hans ofret livet for Cuba. Og nå, tjue år etter, vil Raúl bli poet. En kveld, på en litterær tilstelning, er han så nervøs at han kaster opp på skoene til en ung kvinne. Dette er Juana, hun som skal forløse talentet hans og bli hans skjebne. Og Juana har en tvillingsøster. Mellom disse tre skal det utspille seg en historie som domineres av kjærlighet og sex, sjalusi og utilgivelig svik. Gjennom dem tegnes et skarpt og nådeløst portrett av Cuba etter revolusjonen. Et Cuba som forfaller fysisk og moralsk mens utopien og fremskrittet lar vente på seg.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d