Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta Romaner

5 fengende lydbøker om vikingtiden

Mektige konger, barbariske plyndringer, historiske slag og blodige kriger. Vikingtiden er både grusom og spennende, og nesten utømmelig hva gjelder utrolige fortellinger, sagn og historiske hendelser. Noe som gjør tidsepoken til et yndet tema, både for forfattere og lesere. Enten du ønsker å la deg rive med av et fengende drama fra perioden, eller lære mer om en del av en felles historie – her er våre anbefalinger til lydbøker som på ulike måter tematiserer vikingtiden.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Av vikingblod
av Jan Ragnar Nymoen
Lest av Geir Morstad

Lenge setter Assur Lavskjegg sin lit til at volvens forbannelse ikke skal bli virkelig. I 912 skjer det noe som tvinger ham til å gi opp håpet. Vikinghøvdingen fra Hålogaland ser ingen annen utvei enn å sende sin datter til samiske trollmenn i Lappland. I 2015 har Malte Moddy blitt friskmeldt. Han skal tilbake til jobben i sikkerhetsavdelingen i oljeselskapet, og aner at de neste ukene vil bli krevende. Derfor benytter han anledningen til å bli med broren på hvalfangst i Vestfjorden. Allerede første dag går det fryktelig galt. For å takle det som skjer videre, vil han måtte yte sitt aller beste – både mentalt og fysisk.

Av vikingblod er den tredje boken i serien om Malte Moddy.

Den svarte vikingen
av Bergsveinn Birgisson
Lest av Endre Hellestveit

Rogaland, år 846 etter Kristus: En helt spesiell kongssønn fødes. Han skulle bli Den svarte vikingen – den mektigste landnåmsmannen på Island. Han hadde hundrevis av slaver under seg. Kristne slaver fra Skottland og Irland. Men vi vet nesten ingenting om Geirmund Heljarskinn, det finnes ingen saga om ham, og ettertiden har forsøkt å glemme ham. Hvorfor? 1100 år senere tar en fjern slektning av Geirmund, forfatteren Bergsveinn Birgisson, fatt i spørsmålet om hvordan livet til Geirmund var og hvorfor han måtte glemmes. Gamle fragmenter, moderne genetikk og informasjon hentet på reiser til fjerne steder er satt sammen til en pulserende skildring av en rå og poetisk fortid.

Bergsveinn Birgisson ble i 2012 nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Svar på brev frå Helga. Den svarte vikingen ble nominert til Brageprisen for beste sakprosa.

Jomsviking
av Bjørn Andreas Bull-Hansen
Lest av Finn Schau

Året er 993. Under et angrep øst i Viken ser unge Torstein faren bli drept på grufullt vis. Selv blir han ført bort som trell. Samtidig går det mot ufred i Norge. Olav Tryggvason vil ha makten i landet og gjøre Hvite-Krist til den nye guden. Med inngående kjennskap til perioden og et skarpt blikk for detaljer bringer forfatteren oss tett på Torstein Tormodson, som skal oppleve trelleslit og fredløs tilværelse før han står frem som fryktet kriger og leiesoldat. Underveis veves skjebnen hans sammen med Olav Tryggvasons.

Jomsviking er første bok i en serie som følger livet til Torstein Tormodson, en mann som mot alle odds reiste seg mot kongsmakt og tyranni.

Krigens læregutt
av Jan Ove Ekeberg
Lest av Ivar Nergaard

Da Harald Hardråde falt på Stamford Bridge, i 1066, var vikingtiden over. Hans forsøk på å erobre England ble norske vikingers siste dristige tokt. I Krigens læregutt møter vi Harald som ungdom på hjemgården Stein på Ringerike, som styres av hans myndige mor Åsta. Så kommer halvbroren, kong Olav, til gården. Han jages av fiender og må flykte videre. Igjen på gården blir den hardt sårede Rane Kongsfostre. En gang var Rane den mest navngjetne av alle vikinger. Nå er han en olding med bare én hånd. Kongens flukt og møtet med Rane snur Haralds beskyttede liv på hodet. Sammen legger den unge gutten og den gamle krigeren ut på en farefull ferd som til slutt fører dem til Stiklestad og det største slaget som har stått i Norge til da. Dramatisk og fargesterk skildring av Harald Hardrådes, den siste vikingkongens, unge år. Jan Ove Ekeberg bruker virkelige skikkelser og hendelser i denne historiske spenningsromanen.

Krigens læregutt er første bok i serien Den siste vikingkongen.

Jakten på Olav Tryggvason
av Øystein Morten
Lest av forfatteren
Kommer som lydbok 26. september

Olav Tryggvason var oldebarnet til Harald Hårfagre, vokste opp i Russland, innførte kristendommen i Norge og grunnla Trondheim før han døde i slaget ved Svolder i år 1000. Slik har historien blitt fortalt i 800 år. Men hva om ingenting av dette stemmer? Historikeren Øystein Morten har reist i Olav Tryggvasons fotspor og funnet en helt annen historie om Olav og hans tid. Dette er fortellingen om en brutal maktkamp mellom danske kongearvinger, sammenstøt ved Londons murer, bestialske seksuelle ritualer og menneskeofringer. Forfatteren gir oss et fengslende innblikk i samlingen av Norge med utgangspunkt i Troms, innføringen av kristendommen i fire land og oppdagelsen av et nytt kontinent. Velkommen til en av de mest ekstreme reiseskildringene i Nord-Europas historie rundt år 1000!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d