Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

6 gode bøker om kongelige

Er du nysgjerrig på hvordan en liten gutt, oppstaset i prinsegevanter, endte opp som et symbol på det moderne Norge og som en folkekjær bestefar i velferdsstaten? Kunne du tenke deg å lære mer om de ukjente historiene fra det britiske kongehuset, eller høre kong Haralds refleksjoner om nåtidens Norge? Og hvem var egentlig keiserinne Katarina den store av Russland? Vi har samlet noen av de beste bøkene som omhandler kongelige – som du kan lytte til i Storytel akkurat nå. God lytting!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Olav V – Den fremmede. 1903-1940
av Tore Rem
Lest av Bjørn Fougner

Som eneste forfatter med tilgang til Det kongelige slotts arkiver, har Tore Rem lagt ned flere års dyptpløyende arbeid for å lage et solid standardverk om kongen og landet han regjerte. Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Denne boken omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Den går tett på både den nølende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen. Videre tar den for seg kronprinsens studietid i Oxford og det militære, og hvordan han går inn i sin offentlige gjerning, gifter seg med kronprinsesse Märtha, stifter familie og opplever opptakten til en ny verdenskrig. Dette er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli norskere enn de norske.

Kongen forteller
av Harald Stanghelle
Lest av Mads Ousdal

I Kongen forteller får vi kong Haralds egen fortelling om dagens Norge. Kongen snakker om forandringene som har funnet sted gjennom hans år som prins, kronprins og konge. Disse faller sammen med kong Haralds egen historie. Landet vårt har i løpet av noen tiår gjennomgått en enorm utvikling. I boka deler kongen sine tanker rundt både historien og dagens Norge, og berører tema som miljøvern, religion, likestilling, Forsvaret, idrett, familie og 22. juli-tragedien.

Årene med Elizabeth
av Inger Merete Hobbelstad
Lest av Benedikte Kruse

Årene med Elizabeth bringer oss inn i dypet av de kongelige gemakkene. Her får vi de ukjente historiene fra dronning Elizabeths eventyrlige år, vi får drama, forelskelser, feider og skilsmisser, og et granskende blikk på hva det er som egentlig skjer når millioner av mennesker gråter over en prinsesses død eller fryder seg over et kongelig bryllup. Inger Merete Hobbelstad skriver med letthet, med sans for pikante detaljer og lange historiske linjer, med sjarm og sensibilitet om det britiske kongehus, om hver av kongefamiliens sentrale medlemmer og om britisk historie.

Kongen
av Tor Bomann-Larsen
Lest av forfatteren

– Ta meg ned fra pidestallen! skrev kong Haakon i 1945. Etter fem år i eksil var han blitt selve symbolet på det kjempende Norge. Han var den nye helgenkongen – et nasjonalt ikon som skulle kaste glans over alt og gi heder til alle. Jublende ventet folket ham ved hjemkomsten. Men under begeistringen skjulte det seg dype konflikter. Hvordan skulle kongen forholde seg til «gode» og «dårlige» nordmenn, til Quislings lakeier og Stalins sympatisører, til et storting som hadde falt ham i ryggen? Haakon VII måtte finne sin plass ved siden av Einar Gerhardsen – statsministeren som hadde overlevd Sachsenhausen.

Kongen er åttende og siste bind i Tor Bomann-Larsens omfattende biografiske verk om Haakon og Maud. De foregående bøkene: Kongstanken, Folket, Vintertronen, Makten, Æresordet, Svaret og Hjemlandet er også tilgjengelige i Storytel – så her har du et perfekt sommerprosjekt!

Potemkin og Katarina den store
av Simon Sebag Montefiore
Lest av Bjørn Fougner

Fyrst Potemkin var keiserinne Katarina den stores elsker, og ble i praksis også medhersker over det russiske imperiet. De var begge ekstraordinære personligheter: Katarina var en tysk prinsesse som ble giftet vekk i en alder av 14 år, til en russisk arving. Hun var en lidenskapelig kvinne, og med sjarm og politisk genialitet grep hun nådeløst makten og hersket over Russland i tretti år. Potemkin var en fargerik politiker, strateg og erobrer med et eksentrisk og utsvevende liv. Deres hemmelige brev til hverandre er bevart. Der skriver de om krig og politikk, men også om sin egen helse og sine elskere.

Kongens nei
av Alf R. Jacobsen
lest av Nils Ole Oftebro

Senkningen av krysseren Blücher i morgentimene 9. april 1940 innledet et kappløp uten sidestykke i nyere norsk historie. Hitlers dristige plan om en rask okkupasjon av Norge hadde mislyktes, og i et forsøk på å unngå et tilbakeslag i Oslo ble en kynisk kriseplan iverksatt: Kongefamilien og regjeringen skulle tvinges til kapitulasjon. I en forrykende skildring med basis i nye og tidligere ubrukte kilder beskriver forfatteren Alf R. Jacobsen kongen og regjeringens flukt fra Oslo, forfulgt av topptrente fallskjermjegere og bombefly. Kongens nei til underkastelse i dagene som fulgte, ble grunnlaget for motstandskampen og sikret kongehusets stilling i det norske folk. Kongens nei forteller om kong Haakons og kronprins Olavs ranke holdning i de mørkeste timene da mange ville gi opp.

Kongens nei er andre bok i serien Angrepet på Norge. Første bok, Krysseren Blücher, tredje bok Angrep ved daggry og fjerde bok Bitter seier er også tilgjengelige i Storytel.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: