Aktuelt Boktips Romaner

7 bøker for når du trenger en ferie fra ferien

Selv om både sommer og ferie alltid er kjærkomment, er det ikke alltid sola skinner og livet leker. Enten været ikke er helt som planlagt, du begynner å kjenne på sosial utmattelse eller du føler deg fanget på en hytte med alt for mange gjester – noen ganger trenger man en liten pause. En liten ferie fra ferien. Gjem deg under dyna eller finn deg et stille sted helt alene, og drøm deg bort med noen av disse bøkene.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Mi briljante venninne
av Elena Ferrante
Lest av Silje Breivik
Kommer som lydbok 5. august

Mi briljante venninne er ein stor filmatisk roman frå Italias mest kjende ukjende forfattar. Historia blir fortalt av Elena, som får vite at venninna gjennom eit langt liv, Lila, er sporlaust forsvunnen saman med alt ho eig. Historia om Elena og Lila begynner i ein fattig, men pulserande bydel i utkanten av Napoli. Ferrante har skapt eit storverk om vennskap mellom kvinner, men dette er også forteljinga om Italia som nasjon og dei gjennomgripande endringane landet gjennomgår frå 1950-åra og fram til i dag.

Mi briljante venninne er første bok i Elena Ferrantes bejublede Napoli-kvartetten. Andre bok, Historia om det nye namnet kommer 5. september, og tredje bok, Dei som flyktar og dei som blir kommer som lydbok 10. oktober.

Min kinesiske farmor
av Lars Saabye Christensen
Lest av Kim Haugen

Jørgen Christensen reiser til Hong Kong i 1906, for å bekle en stilling i Svitzers Bjergings – Enterprises tjeneste. Et par måneder senere kommer hans Hulda etter. Jørgen og Hulda Christensen er Lars Saabye Christensen farfar og farmor. På sin fars dødsleie spør Lars Saabye Christensen om Hong Kong, om farfaren og farmorens år i Østen. Hvem var disse menneskene han stammer fra? Hva fikk en ung dame fra København til å legge ut på lang og strabasiøs sjøreise alene?

Min kinesiske farmor er et originalt portrett av en familie, en søkende og spørrende innsirkling av en kvinneskjebne gjennom tiden hun levde i, menneskene hun møtte og stedene hun bodde.

Samtale ventar
av Marit Eikemo
Lest av Arnhild Litleré

Elisabeth Brenner er eksjournalist på attføring. Gjennom NAV får ho ein ny sjanse i arbeidslivet: Ho skal samle dialektprøvar på industristaden Einvik. Hit kjem ho ein mørk kveld i november og flyttar inn på arbeidarbrakka. Dei som bur i denne vesle byen, er nysgjerrige og ivrige etter å hjelpe, og ho blir snart kjend med mange. Men arbeidet er verken godt eller effektivt. Brenner greier ikkje skilje jobb og privatliv og får stadig større problem med relasjonane på staden.

Hermanas
av Torgrim Eggen
Lest av Duc Mai-The

Raúl er et barn av revolusjonen. Faren hans ofret livet for Cuba. Og nå, tjue år etter, vil Raúl bli poet. En kveld, på en litterær tilstelning, er han så nervøs at han kaster opp på skoene til en ung kvinne. Dette er Juana, hun som skal forløse talentet hans og bli hans skjebne. Og Juana har en tvillingsøster, Miranda, som «aldri lar meg få ha noe i fred». Mellom disse tre skal det utspille seg en historie som domineres av kjærlighet og sex, sjalusi og utilgivelig svik. Gjennom dem tegnes et skarpt og nådeløst portrett av Cuba etter revolusjonen. Et Cuba som forfaller fysisk og moralsk mens utopien og fremskrittet lar vente på seg.

Ned til hundene
av Helle Helle
Lest av Anna Bache-Wiig

En kvinne med rullekoffert går av bussen et sted på Sjælland. Hun er en forfatter som har forlatt sin mann og leter etter et godt sted å gråte. John og Putte, to vennlige fremmede, tar henne med hjem og innlosjerer henne på hjørnesofaen i stua. John og Puttes liv er på en og samme tid trygt og fremmed. Og det rommer en historie, som bare langsomt avsløres for kvinnen med rullekofferten.

Sveve over vatna
av Ragnar Hovland
Lest av Anderz Eide

I denne klassikeren fra 1982 skriv Hovland om ungdommens lengsel og brunst, puling, uløyseleg kjærleikssorg, festar på dei gråaste hyblane i byen, langpils, politiske kranglar, fyll, tungsinn, ablegøyer og bakrus. Hovudpersonen slentrar tafatt inn i dei mest absurde og underhaldande bakevjer. Han møter den legendariske fylliken, musikaren og kommunisten Dr. Munk, ein person som aldri har skitpreiket og bannskapen langt unna. Midt i mylderet av surrealistiske innslag om kvardagslege og fantastiske menneske, svart humor, livsglede og vanvit lever hovudpersonane eit rakrygga liv der politikken, erotikken og – ikkje minst – musikken speler ei sentral rolle.

Harens år
av Arto Paasilinna
Lest av Ivar Nørve

Dette er fortellinga om hvordan en liten hare kan forandre et helt livsløp. Vatanen og hans fotograf er ute på et oppdrag i de finske skoger da en hare plutselig hopper foran bilen. Vatanen går ut for å se hvordan det er gått. Haren er bare lettere skadet, og i samme øyeblikk tar Vatanen avjørelsen om å vende ryggen til sitt borgerlige liv. Han vandrer rett inn i ødemarken, og dette er opptakten til et eventyr som bl.a. innbefatter en overarbeidet bulldoserfører, en skogbrann, en blodtørstig bjørn og den originale Hannikainen.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: