Aktuelt Barn og ungdom Boktips

Lydbøkene som underholder ungdommen i sommer

Lurer du på hva som kan sette i gang leselysten til ungdommen? Ett tips kan være å finne frem noen skikkelig gode lydbøker til sommeren. Gode bøker, særlig de som fenger, kan fremme lesegleden og dempe skjermbruken. Ikke minst hvis det er noe ungdommen virkelig ønsker å lytte til, enten det er spenning, skrekk, romantikk, fakta eller en fengende serie. Her er ti anbefalinger – last dem gjerne ned til offline-modus i tilfelle nettet svikter!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Helt ærlig
av Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland
Lest av forfatterne
Kommer som lydbok 31. juli

Den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom. Helt ærlig er en faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Finnes det farlige tanker? Hva gjør deg til deg, og hva er dine beste egenskaper? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter? Hva er forskjellen på å være redd og ha angst? Hva kan du gjøre med baksnakking og drama? Hva er seksuelle fantasier? Hvordan reagerer vi når det skjer noe veldig vondt? Hvorfor tror vi på fake news? Er det normalt å være sur uten grunn? I Helt ærlig får du grundige svar på viktige spørsmål. Kirsten er psykolog og Astrid er lege, og her snakker de helt ærlig om hvordan det er å være menneske.

Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge
av Liv Marit Weberg
Lest av Silje Storstein

Weifas venninner påstår at hun mangler en del egenskaper mennesker trenger for å leve gode liv. Hun er lett påvirkelig, katastrofal i krisesituasjoner, ute av stand til å ha nære relasjoner og fullstendig skamløs. For å nevne noe. Alt dette forteller venninnegjengen henne, i omsorgsfulle ordelag, kun fordi de ønsker å hjelpe. De mener det ikke går an å leve sånn som Weifa gjør. Man må følge noen regler – særlig hvis man er jente. Men er det nå så sikkert at det er Weifa som trenger hjelp? Hun tar for seg påstand for påstand, og forklarer hvorfor venninnene tar feil og hvordan det egentlig er dem det er synd på.

Svarte-Mathilda
av Tor Arve Røssland
Lest av Anderz Eide

Svarte-Mathilda er første bok i Tor Arve Røsslands kritikerroste grøsserserie for ungdom.

Ei ung jente blir funnen knivdrepen i heimen sin. Mordet blir aldri oppklart. Leilegheita som var åstaden for mordet, står tom i 20 år. Når 14 år gamle Elisabeth flyttar inn, tek det ikkje lange tida før ho ser ting mora ikkje ser, og høyrer kviskring mora ikkje høyrer. Elisabeth begynner å grave i historia til drapet, med god hjelp av den nye klassekameraten Philip og bibliotekaren Viggo. Dei kjem over legenda om den demoniske Svarte-Mathilda, som gøymer seg i ein spegel, og som kjem dersom du kallar på henne. Philip trur ikkje på denne historia, og han overtaler Elisabeth til å vere med på å prøve det ut.

Andre bok i serien, Svarte-Mathilda II, blir tilgjengelig i Storytel 12. juli, mens tredje bok Svarte-Mathilda III kommer 12. august.

Anna – en fabel om klodens klima og miljø
av Jostein Gaarder
Lest av Line Verndal

Denne romanen er en fabel om klodens klima og miljø med handling fra både vår tid og fra fremtiden. Vi møter unge Anna i dag og hennes oldebarn Nova i 2082. Da er Jorden ikke lenger den samme. Anna har alltid hatt et intenst fantasiliv. Men i det siste har hun opplevd at mye av det hun drømmer og forestiller seg, er noe som kommer til henne fra en annen virkelighet, eller kanskje fra en annen tid? Hun drømmer at hun er sitt eget oldebarn, Nova. I år 2082 har Jorden mistet mye av sin fortryllelse. Havet har steget, store økosystemer er ødelagt, og tusener av plante- og dyrearter er borte. Er det noe oldemor og Nova kan gjøre for at verden kan få en ny sjanse? Oldemor har den gamle Aladdinringen på fingeren. Hva er den røde rubinens hemmelighet? Kan det være den som får alt til å begynne på nytt igjen? Hvordan kan verden gå i loop?

En av oss lyver
av Karen M. McManus
Lest av Andreas Koschinski Kvisgaard, Mathilde Lindeman Andersen, Alva Pauline Gjerde, Joakim Gunby og Stinius Maurstad

En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid. Simon er en av dem. Han kommer seg aldri ut av klasserommet igjen, men dør før de har sittet tiden ut. Ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. De fire andre elevene mistenkes for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Og alle de fire har noe de vil skjule.

Hør også: To kan holde på en hemmelighet … hvis en er død av samme forfatter.

Jenta i veggen
av Lena Lindahl
Lest av Ingeborg Sundrehagen Raustøl

Ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg, greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytten holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden kunne dukke opp uventet. En ungdomstid mistet og resten av familien ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Jenta i veggen er Betzys fortelling.

Ikke akkurat Lykke
av Monika Steinholm
Lest av Ina Svenningdal

Møt Lykke: Tøff og svak, uovervinnelig og sårbar – og som slettes ikke har tenkt å la alfajentene definere henne. Lykke er klassens klovn og venninne med Liv, som går i ett med tapetet. Kan de bli kule uten å miste seg selv? Kan man være kul uten å være som alle andre? Og vil vennskapet overleve prosessen? En serie om å stole på seg selv, å finne sin indre drive, om vennskap, kjærlighet, sosiale medier med karakterer man virkelig blir glad i.

Bare spille ball
av Michael Stilson
Lest av Scott Maurstad

Bare spille ball handler om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far. Og den handler om å vinne – uten å miste seg selv. Fredrik står foran sitt livs viktigste kamp. Bare han herjer på kanten som vanlig, er proffdrømmen innen rekkevidde. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg. Michael Stilson er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han har også laget tv-serie for NRK om livet som fotballspiller.

Eragon
av Christopher Paolini
Lest av Kyrre Haugen Bakke

Da Eragon finner en blank, blå stein i skogen, synes den fattige bondegutten han er heldig – kanskje steinen kan selges og pengene brukes til mat vinteren igjennom? Men steinen viser seg å være et drageegg, og Eragon oppdager at han har havnet midt i en kamp mellom krefter som er like gamle som det mektige Riket selv. Fra den ene dagen til den neste blir det enkle livet hans revet i filler, og han kastes inn i en farefull verden styrt av skjebnekrefter, trolldom og makt. Eragon og den nyutklekkede dragen må finne veien i denne verdenen, uten annet enn et praktfullt sverd og en gammel historieforteller til hjelp. Kan Eragon ta opp arven etter de legendariske drageridderne? Kanskje avhenger Rikets skjebne av en femten år gammel gutt …

Eragon er første bok i serien Arven. Andre bok, Den eldste, tredje bok Brisingr og fjerde bok Arven er også tilgjengelig i Storytel.

Wilder Girls
av Rory Power
Lest av Eileen Stevens og Jesse Vilinsky

Hva med en lydbok på engelsk? Denne New York Times-bestselgeren beskrives som en feministisk versjon av Fluenes herre, og en fresh horror scifi for ungdom. Wilder Girls handler om Hatty og hennes to bestevenninner som er satt under karantene på kostskolen der de bor, etter at en smittsom gift har spredd seg i samfunnet. Atten måneder har gått, lærerne er døde og jentene er avskåret fra resten av verden – etterlatt til å forsvare seg selv på øya de bor på. De tør ikke gå utenfor skolens gjerde, der giften lurer. Men så forsvinner en av venninnene, og Hatty er klar for å gjøre alt for å finne henne.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d